EMMA & EMA TEKELYOVÉ pečú na Vianoce spolu: Pustili nás do kuchyne!
23. 12. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Televízna moderátorka a autorka kníh pre ženy Emma Tekelyová nás privítala vo svojej „fungl“ novej kuchyni, v ktorej sa dejú veľké veci. Spolu s dcérou Emou napiekli šťavnatý biskupský chlebíček a super chrumkavé brusnicové sušienky. Ešte ich stihnete upiecť aj vy...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Dcéra pečie lepšie
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Emma Tekelyová v kuchyni.
Dcéra Ema sa pri pečení cíti ako vianočná ryba vo vode! Jej mama je zmierená s tým, že pri sladkostiach má čestnú rolu pomocníka. „Zvyčajne to funguje tak, že mama učí piecť dcéru. U nás to bolo naopak. Vzhľadom na modeling a prácu v televízii som sladké nejedla, a teda ani nepiekla. Zato v koláčoch excelentne vynikala moja mama, svokra, švagriná aj teta Oľga. Emka mala asi desať rokov, keď priniesla zo školy recept: Mami, všetky mamy doma pečú medovníky. Veď iba vymiešaš suroviny... Skúsila som, no medovníčky boli ako kamene. Tak som jej vysvetlila, že pečenie je veda,“ spomína Emma.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mama s dcérou. Pri pečení sa dopĺňajú.
Sú zdravšie
Jej malá Ema to však nevzdala, začala piecť sama. Koláče si fotila a vytvorila vlastný book s rodinnými receptmi. Dodnes ho využíva ako studnicu inšpirácií. Lenže mama odmietala čo len ochutnať, a tak prišla s nápadom, že vymyslí sladkosti, od ktorých sa nepriberá. „Pred dvanástimi rokmi vznikla prvá kniha receptov, v ktorých Emka vymenila ingrediencie z pôvodných receptúr za zdravšie a menej kalorické. Napríklad do novoročného „piškótového“ závinu nejde ani gram múky a vyšľahaný tvaroh chutí ako poctivý maslový krém. A na Vianoce do biskupského chlebíka namiesto múky dáva mleté mandle,“ prezrádza hostiteľka.

Vzťah k vareniu
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Emma Tekelyová s dcérou Emou Pospíšilovou Tekelyovou vo svojej kuchyni pri vianočnom pečení.
"Keďže som mala svokru s maďarskými koreňmi, z jej receptov sa na mňa dosť nalepilo. Muselo, aby manželovi doma chutilo! Som teda expert na pikantnú klasiku, Emka zasa robí skvelú modernú kuchyňu. Denne varíme polievky, vymieňame si ich navzájom, aj hodnotíme. Polievky som naučila variť Emku po telefóne, keď študovala v zahraničí. Tam jej chýbala domáca strava," zdôverila sa mama Emma.
Top jedlá
"Milujem lečo a paradajkovú polievku, ktoré som ako dieťa nemusela. A vývar, ktorý som kedysi nazývala „teplá voda“, pritom dnes máme polievky na stole každý deň, jedávame ich ako hlavné jedlo. Tak ma to naučila babka: Polievka je grunt a mäso špunt. Fastfoodové stravovanie ich takmer pochovalo, preto sme s Emkou napísali knihu receptov Polievky, od ktorých sa chudne", vraví Emma.
Brusnicové sušienky s mandľami a vločkami
asi na 3 plechy, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 250 g masla
- 150 g hnedého trstinového cukru
- pol lyžičky soli
- 1 lyžica vody
- 50 g javorového sirupu (nemusí byť, ale sušienky budú krajšie voňať)
- 500 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (prípadne dajte polovicu špaldovej a polovicu pohánkovej múky)
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 50 g na drobno nakrájaných mandlí
- 100 g na drobno nakrájaných brusníc ";i:10;s:23:"50 g ovsených vločiek
POSTUP:
- Maslo rozpustite v menšom hrnčeku s cukrom, lyžicou vody a so soľou tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
- Potom zmes aj s javorovým sirupom zmiešajte v mixéri s múkou, kypriacim práškom a vajíčkom do hladkého tuhšieho cesta. Prisypte mandle, brusnice, vločky a ešte poriadne premiešajte, aby boli v ceste dobre zapracované. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky.
- Studené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm a vykrajujte rôzne tvary. Oriešky a brusnice trošku vykrajovanie komplikujú, ale nedokonalosť tvarov je vítaná.
- Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie pri 160 °C približne 15-20 minút do zlatista. Čas pečenia závisí od veľkosti sušienok. Teplé ich preložte na dosku a vychladnuté uskladnite vo vzduchotesnej kovovej alebo sklenenej nádobe.

Biskupský chlebík
10 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g hnedého trstinového cukru (môžete nahradiť medom)
- 125 g masla + na potretie formy
- 150 g mletých mandlí
- pol balíčka kypriaceho prášku
- nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
- 30 g hrozienok
- 20 g na menšie kúsky nakrájaných sušených sliviek
- 50 g na menšie kúsky nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí – podľa toho, čo máte doma
- 50 g strúhanej horkej čokolády ";i:10;s:24:"múka na vysypanie formy
Na ozdobenie a potretie:
- džem (najlepšie pomarančový, prípadne marhuľový alebo ríbezľov
- 100 g horkej čokolády na polevu
- orechy na posypanie
POSTUP:
- Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte na penu s cukrom a maslom, pridajte mleté mandle, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru.
- K žĺtkovej hmote opatrne primiešajte sneh a zľahka zapracujte hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Cesto vylejte do formy na biskupský chlebík. Teflónovú a keramickú predtým potrite maslom a vysypte múkou.
- Chlebík pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšajte drevenou špajľou.
- Koláč nechajte vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte na drevenú dosku. Povrch potrite džemom
- Keď chlebík úplne vychladne, roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu, polejte ňou povrch aj boky a ozdobte orechmi.
Upečte tiež: