Morčací guláš s cuketou

LAURA WITTEKOVÁ

Chlapská guláš párty: Môžete jesť o hodinu!

Kuchár Ľuboš Mego s kamarátom Marekom vsadili na rýchly guláš. Môžete si vybrať morčací s cuketou alebo klobásový s kapiou. Najlepšie ak vyskúšate oba!

Kuchárska rada: Mleté korenie (sladká paprika alebo rasca) je vhodné osmažiť na tuku ešte pred pridaním mäsa. Jeho chute sa krásne rozvinú. Aby sa však nespálilo, pri smažení korenia stiahnite na chvíľu hrniec z plameňa.
Kuchárska rada: Mleté korenie (sladká paprika alebo rasca) je vhodné osmažiť na tuku ešte pred pridaním mäsa. Jeho chute sa krásne rozvinú. Aby sa však nespálilo, pri smažení korenia stiahnite na chvíľu hrniec z plameňa.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

MORČACÍ GULÁŠ S CUKETOU

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

  • 1 kg morčacieho stehna (bez kosti a kože)
  • 600 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká červená paprika, mletá rasca, sušený majorán, čerstvý tymian
  • za hrsť čerstvých šampiňónov (alebo pol hrste sušených húb namočených do vody)
  • 1 zelená paprika
  • 2 paradajky (alebo malá zaváranina leča)
  • 1 bobkový list
  • 2-3 cukety
  • čili paprička
  • zeleninový vývar (podľa potreby)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

POSTUP:

  1. V kastróle na rozpálenom oleji dôkladne opečte z oboch strán celé vykostené morčacie stehno. Skaramelizované čiastočky na dne kastróla vytvoria základ chutnej omáčky.
  2. Mäso vyberte a nakrájajte na kocky. Medzitým vo výpeku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Niekoľkokrát ju podlejte malým množstvom vody, aby riadne celkom zmäkla a zároveň sa nepripálila.
  3. Pridajte najemno nakrájaný cesnak, mletú rascu, mletú sladkú červenú papriku a majorán. Krátko opražte, aby sa rozvinula chuť, farba a vôňa korenia.
  4. Pridajte nakrájané mäso a vetvičky tymianu, chvíľu premiešavajte a potom pridajte huby, nakrájanú papriku a paradajky nakrájané na menšie kúsky. Osoľte, okoreňte.
  5. Po pár minútach prilejte do kastróla vývar alebo vodu, maximálne však do výšky mäsa. Pridajte bobkový list. Duste pomaly prikryté do zmäknutia mäsa. Na záver pridajte cuketu nakrájanú na plátky a čerstvé čili.
  6. Uvarený guláš dochuťte soľou, korením a čerstvým alebo sušeným majoránom. Podávajte ozdobený narýchlo opečenými tenkými pásikmi cukety.