Aké pochúťky chystá BEÁTA DUBASOVÁ na Veľkú noc? Podelila sa s nami o RECEPTY
8. 4. 2022, 7:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo
Speváčka Beáta Dubasová je veľká šikuľka a aj na Veľkú noc vo veľkom varí a pečie. Podelila sa s nami o recepty na jej veľkonočnú hrudku, marhuľový zákusok či špenátovú štrúdľu. Vyskúšajte!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B6Tc-M3nKak/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CI6NWmsLK8T/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B_LEtqanq5y/
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo
Táto dáma sa vôbec nemení. Keď sme ju pred pár rokmi navštívili, takto jej to svedčalo v zástere!
V kuchyni ju to baví
Takmer každý víkend upečie koláč a teší ju, ako nenápadne mizne zo stola. V chladničke má pre každý prípad vždy pripravené droždie. Možno by ste to na túto krehkú žienku nepovedali, ale za sporákom ju to naozaj baví.
Jej recepty nájdete na ďalších stranách >>>
Kulinárske lahôdky a inšpirácie
Sympatická rodáčka zo Stropkova sa spevu začala venovať už počas štúdia na Strednej priemyselnej škole odevnej v Prešove. S manželom – zvukárom Andrejom Andrašovanom majú dospelého syna Andreja, ktorý vyštudoval grafický dizajn.
"Doma sme boli traja súrodenci. Ja so sestrou sme robili mame „pomocné kuchárky“. Takže som vedela perfektne oškrabať zemiaky, mrkvu, podať soľ, vymiešať cesto, umyť riad... Keď som sa potom v Bratislave pokúšala variť sama, zistila som, že sa mi darí len niečo začať, ale tú záverečnú fázu, ktorú robila mama, som neovládala. Nasledovali dlhé telefonáty, až som sa to postupne naučila."
Radšej domáce
Kedysi mame (na foto z Instagramu) tvrdila, že nemusí vedieť variť, veď aj tak sa bude stravovať v reštaurácii... "Keď sme chodili s kapelou na koncerty, často to aj tak bolo. No postupne som zistila, že takéto stravovanie ma veľmi nebaví. V tých časoch reštauračný repertoár nebol taký pestrý ako teraz. Stále sme jedli tie isté rezne, tie isté uhorkové šaláty... Aj teraz občas ideme do reštaurácie na rodinný obed, raz za čas je to fajn aj kvôli inej atmosfére. Ale tým, že veľa cestujem a stravujem sa po hoteloch, cez víkend radšej pripravím obed doma."
Jej recepty nájdete na ďalších stranách >>>
Jasné, že klasika!
"Varila som už pred tým, ako som sa v roku 1991 vydala. Keďže mnoho druhov zeleniny či byliniek sa na našom trhu objavilo až neskôr, striedala som väčšinou špagety a klasiku – segedínsky guláš, parené buchty... Posledné roky používam v kuchyni oveľa viac zeleniny. Stále mám rada klasické jedlá, no odľahčenejšie, ako ich robila moja mama. U nej si s chuťou dám plnenú papriku s paradajkovou omáčkou, to mi pripomína detstvo."
Manžel ju prekukol...
"Doma okrem mäsa pripravujem často cestoviny. Aj keď ja som viac zemiaková, moji dvaja chlapi ich majú veľmi radi. Navyše, je to veľmi kreatívne. A keďže moji stravníci ma chvália, asi mi to v kuchyni ide celkom dobre... Zjedia všetko, lebo sú slušní... Ak občas zaexperimentujem a priveľmi im to nechutí, nenechajú to na tanieri, ale slušne povedia, že to už radšej variť nemusím. A už vôbec ich neoklamem napríklad sójovými kockami. Raz som to skúšala a manžel ma okamžite prekukol."
Beáta Dubasová sa blysla aj v televíznej relácii o varení s Gabom Kocákom.
Naj kuchynská vychytávka Beáty Dubasovej
"Na jar v Horskom parku nazberám medvedí cesnak, umyjem ho, osuším a dám do mrazničky. Používam ho často po celý rok namiesto hlávkového cesnaku."
Na ďalších stranách nájdete Beátine recepty >>>
VEĽKONOČNÁ HRUDKA
Potrebujete:
- 10 vajec
- 1 liter mlieka
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- V hrnci dobre rozšľaháme vajcia s mliekom. Pridáme trocha soli a na miernom ohni za stáleho miešania pomaly varíme, kým sa hustá hmota nezačne oddeľovať od tekutiny.
- Odstavíme. Cez sitko preložíme gázu a hmotu precedíme. V gáze ju pevne zviažeme špagátom do tvaru hrudky a necháme odkvapkať. Uložíme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
- Hrudku vyberieme z gázy a pokrájame na plátky. Podávame k údenému mäsu.
Viac receptov od Beáty Dubasovej nájdete na ďalšej strane >>>

ŠPENÁTOVÁ ŠTRÚDĽA
Potrebujete:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta
- 1 lyžica oleja
- asi 4 hrste čerstvého lístkového špenátu
- 3-4 lístky medvedieho cesnaku alebo 3 strúčiky cesnaku
- 150 g slaného balkánskeho syra
- 3-4 vajcia natvrdo
- 1 vajce na potretie
- sezam na posypaniesoľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Listový špenát opláchneme studenou vodou a sparíme vriacou vodou. V panvici na rozohriatom oleji asi 4 minúty podusíme. Pridáme nakrájaný cesnak, soľ a korenie. Na sitku necháme odkvapkať a trocha vychladnúť.
- Na rozvaľkané cesto rozdrobíme trocha syra, rozložíme špenát a pokryjeme zvyškom syra. Na jeden okraj po dĺžke rozložíme uvarené vajcia. Cesto opatrne zvinieme a na koncoch dobre stočíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom.
- Štrúdľu preložíme na plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút do zlatista. Mierne vychladnutú štrúdľu nakrájame a podávame ako chuťovku.
Recept na lahodný koláčik od Beáty Dubasovej nájdete na ďalšej strane >>>
KRÉMOVÝ MARHUĽOVÝ KOLÁČIK
Potrebujete:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica oleja
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
Na krém:
- asi 300 g rozmixovaných marhúľ (čerstvých alebo z kompótu)
- 4 lyžice vody
- 280 ml mlieka
- 1 balíček krémového prášku Zlatý klas
- 2-3 lyžice kryštálového cukru
- 250 ml kyslej smotany
- marhuľový džem na potretie
- 1 balíček dlhých piškót
- šťava z marhuľového kompótu
- šľahačka, marhule a tmavá postrúhaná čokoláda na ozdobenie
POSTUP:
- Pripravíme cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme olej, múku, kypriaci prášok a vymiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 20 minút.
- Pripravíme krém: V hrnci zmiešame rozmixované marhule a 4 lyžice vody. Necháme prejsť varom. Prevarené marhule pridáme do mlieka, v ktorom sme rozmiešali Zlatý klas a cukor. Na stáleho miešania na miernom ohni varíme do zhustnutia. Po vychladnutí vyšľaháme s kyslou smotanou.
- Vychladnutý plát potrieme marhuľovým džemom, poukladáme naň piškóty a trochu ich navlhčíme šťavou z kompótu. Na piškóty natrieme marhuľový krém. Necháme niekoľko hodín stuhnúť v chlade. Najlepšie cez noc, aby sa krém dobre vpil do cesta a piškót. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a nastrúhanou čokoládou, prípadne kúskom marhule.