bábovka maková s rumovými slivkami

recept:
1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45-50 MINÚT
• za hrsť sušených sliviek • 100 ml rumu • 250 ml smotany na šľahanie
(+ na podávanie) • 160 g krupicového cukru • pol lyžičky mletej vanilky
• 3 veľké vajcia • 55g ryžovej múky
• 55 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí) • 150 g mletého maku • 3 lyžice mlieka • maslo na vymastenie formy a ryžová múka na vysypanie formy
1. Sušené slivky zalejte rumom a nechajte odstáť

DOBRÉ JEDLO / Laura Witteková

7x BÁBOVKY na víkend: Vyberte si tú najlepšiu z Dobrého jedla!

Naša ponuka je pestrá: od makovej po perníkovú...

Dobrá bábovka vydrží niekoľko dní. Zapite ju na raňajky kávou, čajom či kakaom a ak sa vám máli natrite ju domácim džemom!

čučoriedkové bábovky s mandľami
Čítajte viac
Citrónovo-čučoriedkové BÁBOVKY s mandľami: Recept perfektne funguje aj na koláč, tortu a mafiny

MAKOVÁ BÁBOVKA S RUMOVÝMI SLIVKAMI

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • za hrsť sušených sliviek
  • 100 ml rumu
  • 250 ml smotany na šľahanie (+ na podávanie)
  • 160 g krupicového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 3 veľké vajcia
  • 55 g ryžovej múky
  • 55 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí)
  • 150 g mletého maku
  • 3 lyžice mlieka
  • maslo na vymastenie formy a ryžová múka na vysypanie formy

POSTUP:

  1. Sušené slivky zalejte rumom a nechajte odstáť aspoň hodinu, najlepšie cez noc.
  2. Rúru vyhrejte na 170 °C. Formu vytrite maslom a vysypte ryžovou múkou.
  3. Smotanu vyšľahajte s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašľahajte žĺtky, pridajte preosiate múky, mletý mak, mlieko a zamiešajte. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľahajte pevný sneh. Zapracujte ho do makovej hmoty. Nakoniec pridajte scedené slivky a dobre premiešajte. Cesto vylejte do formy a  pečte 40-45 minút.
  4. Urobte test špajdľou. Keď je bábovka dobre upečená, vyberte ju z rúry a nechajte ešte 15 minút vo forme. Potom ju vyklopte a vychladnutú podávajte s vyšľahanou smotanou.

Kategórie