Reklama

3 otázky pre Tomáša Kubuša, známeho GASTROCESTOVATEĽA

Tomáš Kubuš

Zdroj: archív

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Opýtali sme sa na pouličné dobroty a top dovolenkové jedlá.

1. Určite máte osvedčený fígeľ, ako sa počas dovolenky dostať k naj pouličným dobrotám a, naopak, jedlom si nijako neublížiť...
Najlepšie je vždy riadiť sa svojím sedliackym rozumom. Ak vám stánok s jedlom na prvú „nevonia“, radšej sa mu vyhnite. Vynikajúce tipy ľahko získate od domácich – mám ich oveľa radšej ako recenzie z webu. Spoľahnite sa na priateľského taxikára, recepčného, čašníka, ktorí vám o jedle rozprávajú so zápalom. Takí vás nesklamú.

Zdroj: archív

Čevapčiči

2. Čo ochutnať v rámci Európy, aj keby kamene padali?
Moja topka je taliansky streetfood, naposledy pizza fritta (vypražená zatvorená pizza) z Neapola. V Sarajeve zas musíte na čevapi s čerstvou chlebovou plackou a pohárikom čaju. Poľskú zapiekanku robia vo Varšave takú dobrú, že sa za ňou oplatí cestovať hoci celý deň, no a v islandskom Reyk­javíku som ochutnal úplne najlepší hotdog na svete. 

3. Ktoré jedlo z ciest si často pripravujete aj doma?
Milované souvlaki. Základom mäska je dobrá marináda, čiže olivový olej, soľ, čierne korenie, voňavé oregano a čerstvá citrónová šťava. Mäso v nej nechajte odpočívať minimálne hodinku a potom ho opečte na grile alebo drevnom uhlí. K tomu tzatziki, teplá pita a ste na gréckej pláži!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.