3 otázky pre Tomáša Kubuša, známeho GASTROCESTOVATEĽA
13. 8. 2021, 8:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: archív
Opýtali sme sa na pouličné dobroty a top dovolenkové jedlá.
1. Určite máte osvedčený fígeľ, ako sa počas dovolenky dostať k naj pouličným dobrotám a, naopak, jedlom si nijako neublížiť...
Najlepšie je vždy riadiť sa svojím sedliackym rozumom. Ak vám stánok s jedlom na prvú „nevonia“, radšej sa mu vyhnite. Vynikajúce tipy ľahko získate od domácich – mám ich oveľa radšej ako recenzie z webu. Spoľahnite sa na priateľského taxikára, recepčného, čašníka, ktorí vám o jedle rozprávajú so zápalom. Takí vás nesklamú.
Zdroj: archív
Čevapčiči
2. Čo ochutnať v rámci Európy, aj keby kamene padali?
Moja topka je taliansky streetfood, naposledy pizza fritta (vypražená zatvorená pizza) z Neapola. V Sarajeve zas musíte na čevapi s čerstvou chlebovou plackou a pohárikom čaju. Poľskú zapiekanku robia vo Varšave takú dobrú, že sa za ňou oplatí cestovať hoci celý deň, no a v islandskom Reykjavíku som ochutnal úplne najlepší hotdog na svete.
Zdroj: archív
Hotdog
3. Ktoré jedlo z ciest si často pripravujete aj doma?
Milované souvlaki. Základom mäska je dobrá marináda, čiže olivový olej, soľ, čierne korenie, voňavé oregano a čerstvá citrónová šťava. Mäso v nej nechajte odpočívať minimálne hodinku a potom ho opečte na grile alebo drevnom uhlí. K tomu tzatziki, teplá pita a ste na gréckej pláži!