Reklama

V zime potrebujeme zdravé antioxidanty ako soľ: Dopĺňajte si ich touto zeleninou!

Cviklový šalát.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zatočí so zápalom, nakopne imunitu a pôsobí preventívne pri onkologických aj kardiovaskulárnych ochoreniach. Doprajte si ju pravidelne!

Cvikla (Beta vulgaris) je koreňová zelenina, ktorá je známa svojimi vysokými koncentráciami antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú voľné radikály v tele, čím chránia bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám a starnutiu.

Anketa

Máte radi cviklu?

  • Áno94%
  • Nie5%

Hlasovanie bolo ukončené

V cvikle sa nachádzajú rôzne druhy antioxidantov, z ktorých niektoré sú:

  1. Betacyaníny: Cvikla je bohatá na betacyaníny, čo sú pigmenty, ktoré jej dávajú charakteristickú tmavofialovú farbu. Betacyaníny majú silné antioxidačné vlastnosti a tiež pomáhajú znižovať zápal v tele.
  2. Betaxantíny: Okrem betacyanínov obsahuje cvikla aj betaxantíny, ktoré sú antioxidantmi s podobnými vlastnosťami ako betacyaníny.
  3. Vitamín C: Cvikla obsahuje aj vitamín C, ktorý je silným antioxidantom. Vitamín C podporuje imunitný systém, pomáha pri oprave tkanív a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  4. Flavonoidy: Tieto fytochemikálie sú tiež prítomné v cvikle a majú silné antioxidačné účinky. Flavonoidy sa pripisujú rôznym zdravotným prospechom, vrátane zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a ochrany pred niektorými typmi rakoviny.
  5. Kvercetín: Ide o flavonoid, ktorý je prítomný aj v cvikle a má silné antioxidačné vlastnosti. Kvercetín tiež pôsobí proti zápalom a podporuje zdravie srdca.
  6. Alfa-lipoová kyselina: Táto kyselina sa tiež nachádza v cvikle a má schopnosť regenerovať iné antioxidanty v tele, čím posilňuje ich účinky.

Pri pravidelnej konzumácii cvikly môžete získať výhody z týchto antioxidantov, vrátane zlepšenia zdravia srdca, posilnenia imunitného systému a zníženia rizika vzniku určitých ochorení. Konzumácia cvikly v surovej forme (napríklad v šalátoch alebo ako šťava) môže zabezpečiť maximálny prínos z týchto antioxidantov, pretože tepelné spracovanie môže niektoré z týchto látok zničiť.

Namiešajte si tento parádny CVIKLOVÝ ŠALÁT plný antioxidantov, ktoré teraz potrebujeme ako soľ. Dobrú chuť!

Cviklový šalát

1 PORCIA PRÍPRAVA 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 90 g očistenej cvikly
  • 40 g červenej cibule
  • 60 g červenej papriky
  • 70 g červenej varenej fazule (z konzervy)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • pol lyžičky sušenej bazalky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • olivový olej
  • soľ, štipka čierneho korenia
  • 30 g fety a ražná hrianka na podávanie

POSTUP:

  1. Cviklu nastrúhajte, zvyšnú zeleninu nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte uvarenú červenú fazuľu, bylinky a soľ.
  2. Podlejte citrónovou šťavou a olivovým olejom, ozdobte syrom feta a podávajte s ražnou hriankou. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.