Reklama

Zdravé KOLÁČIKY Z HRNČEKA bez múky a cukru: Recepty na maškrty bez výčitiek svedomia!

Makové mafiny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Banánovo-čokoládové cookies alebo makové mafiny? Koláčiky bez múky a cukru upečiete veľmi jednoducho! Máme recepty aj rady ako nahradiť múku a cukor.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Petra Tóthová piekla so synčekom tekvicové cupcakes

    Zdroj: Shutterstock

    Čučoriedkové košíčky s ovsenými vločkami a ľahkým tvarohovým krémom.

    Ako upečiete zdravé koláče?

    1. Vyberte správnu múku: Vykúšajte celozrnnú špaldovú múku, ovsenú múku, makovú alebo kokosovú. Majú nižší glykemický index a viac vlákniny, ktorá podporuje trávenie.
    2. Použite prírodné sladidlá: Med, javorový sirup, stévia alebo kokosový cukor sú lepšou alternatívou ako rafinovaný cukor. Dávajú sladkostiam jemnejšiu chuť a obsahujú aj niektoré živiny.
    3. Použite ovocie: Banány, datle alebo jablká môžu slúžiť ako prirodzené sladidlo a dodávajú koláčom šťavnatosť.
    4. Obohaťte ich o superpotraviny: Pridajte chia alebo ľanové semienka, kakao, maca či matcha prášok alebo prášok z červenej repy. Dodajú sladkostiam nielen chuť a farbu, ale aj množstvo živín.
    5. Pridajte proteíny a zdravé tuky: Orechy, rôzne semienka, grécky jogurt alebo jemný tvaroh dodá sladkostiam lepšiu štruktúru a na dlhšie vás zasýti.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

      Zdroj: Shutterstock

      Bezlepkové cesto na mafiny s makom a mandľovou múkou.

      Ako nahradiť múku v zdravých koláčoch?

      • Mleté orechy (mandle, lieskové orechy): Orechová múka im dodáva jemnú štruktúru a výraznú chuť.
      • Ovsené vločky: Rozmixované ovsené vločky sú skvelou bezlepkovou alternatívou. A sú aj ľahšie stráviteľné.
      • Kokosová múka: Je ľahšia, koláčom dodáva jemnú kokosovú arómu.
      • Mak alebo maková múka: Sú bezlepkové, zdravé, nahrubo mletý alebo nemletý mak, dodáva koláčom príjemnú chrumkavosť.
      • Strúhaný kokos: Dodá koláču vláčnosť a jemnú exotickú chuť, ktorá je ideálna v kombinácii s čokoládou.
      • Cícerová múka: Vhodná na bezlepkové pečenie, obsahuje vysoký podiel bielkovín a vlákniny.
      • Banán alebo sladké zemiaky: Pôsobia ako zahusťovadlo a zároveň dodajú prírodnú sladkosť.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        VIDEO: Veľký test šípkových pokladov. Určite si vyberiete jeden z nášho testu.

        Zdroj: Shutterstock

        Ovsené čokoládové guľky.

        Ako nahradiť cukor v zdravých koláčoch?

        • Med alebo javorový sirup: Sladia jemnejšie ako cukor, sú prirodzeným zdrojom energie a minerálov.
        • Datle alebo hrozienka: Pridávajú koláčom šťavnatosť a prírodnú sladkosť.
        • Stévia: Ideálna na pečenie, kde stačí len malé množstvo.
        • Banán: Zrelý banán nahradí cukor a zároveň slúži ako spojivo.
        • Jablkové pyré: Dodá vláčnosť a príjemnú chuť.
        • Kokosový cukor: Má nízky glykemický index a jemnú karamelovú chuť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

          Tipy na vhodnú kombináciu

          • Mandľová múka + med: Skvelé do klasických báboviek alebo cookies.
          • Kokosová múka + datle: Perfektná kombinácia do čokoládových dezertov.
          • Mletý mak + banán: Vhodné na makové bábovky alebo mafiny.
          • Strúhaný kokos + jablkové pyré: Ideálne do kokosových koláčov s ovocím.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Makové rezy so šípkovým džemom. Pšeničnú múku nahraďte makovou, alebo mletým makom.

          Rada pri pečení:
          Koláče bez klasickej múky a bez cukru pečte pri nižšej teplote (160 -170 °C), aby sa nevysušili a zachovali si vláčnosť. Tiež je vhodné používať väčšie množstvo spojivových ingrediencií, ako sú vajcia, banány alebo tvaroh.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Famózny citrónovo-makový KOLÁČ cukrárky Veroniky Bušovej: Ako SEN a jednoduchý RECEPT!
            Zdroj: NMH

            Hrnčekové makové mafiny bez múky

            8-10 kusov, príprava 15 minút, pečenie 25 minút

             

            POTREBUJETE: 

            • 3 vajcia
            • pol šálky medu alebo javorového sirupu
            • štvrť šálky kokosového oleja (rozpusteného)
            • 1 lyžička vanilkovej esencie
            • 1 šálka mletého maku
            • pol šálky mletých mandlí
            • pol lyžičky kypriaceho prášku
            • štipka soli
            • 1 lyžička vanilkovej esencie
            • kôra z 1 citróna 

             

            POSTUP: 

            1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si mafinové formičky a košíčky.
            2. V miske vyšľahajte vajcia s medom do svetlej nadýchanej konzistencie.
              Pridajte rozpustený kokosový olej a vanilkovú esenciu a opäť dobre premiešajte.
            3. V druhej miske zmiešajte mletý mak, mleté mandle, kypriaci prášok a štipku soli.
            4. Spojte suché ingrediencie s mokrými a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Môžete ešte pridať strúhanú citrónovú kôru, ktorá dodá mafinom sviežosť. 
            5. Cestom naplňte košíčky asi do dvoch tretín a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte  asi 25 minút.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Vychutnajte si ČOKOLÁDU podľa horoskopu: Býkom najviac pasuje MLIEČNA
              Zdroj: NMH

              Ovseno-banánové cookies

              asi 10 kusov, príprava 15 minút, pečenie 12 minút

               

              POTREBUJETE:

              • 2 zrelé banány
              • 1 šálka ovsených vločiek
              • štvrť šálky nasekaných orechov (vlašské, pekanové alebo lieskové)
              • štvrť šálky horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
              • štipka škorice

               

              POSTUP:

              1. Predhrejte rúru na 180 °C. Banány rozpučte v miske na hladkú kašu. Pridajte ovsené vločky, nasekané orechy a kúsky čokolády.
              2. Zmes dôkladne premiešajte a pridajte štipku škorice. Pomocou lyžice formujte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie.
                Pečte 10-12 minút, až kým cookies jemne nezozlátnu.

              TIP:  Do cesta môžete pridať aj sušené ovocie, ako napríklad brusnice alebo hrozienka.

              Autor článku

              Mária Abrahámová

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!