Zdravé KOLÁČIKY Z HRNČEKA bez múky a cukru: Recepty na maškrty bez výčitiek svedomia!
12. 10. 2024, 14:02

Zdroj: Shutterstock
Banánovo-čokoládové cookies alebo makové mafiny? Koláčiky bez múky a cukru upečiete veľmi jednoducho! Máme recepty aj rady ako nahradiť múku a cukor.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Shutterstock
Čučoriedkové košíčky s ovsenými vločkami a ľahkým tvarohovým krémom.
Ako upečiete zdravé koláče?
- Vyberte správnu múku: Vykúšajte celozrnnú špaldovú múku, ovsenú múku, makovú alebo kokosovú. Majú nižší glykemický index a viac vlákniny, ktorá podporuje trávenie.
- Použite prírodné sladidlá: Med, javorový sirup, stévia alebo kokosový cukor sú lepšou alternatívou ako rafinovaný cukor. Dávajú sladkostiam jemnejšiu chuť a obsahujú aj niektoré živiny.
- Použite ovocie: Banány, datle alebo jablká môžu slúžiť ako prirodzené sladidlo a dodávajú koláčom šťavnatosť.
- Obohaťte ich o superpotraviny: Pridajte chia alebo ľanové semienka, kakao, maca či matcha prášok alebo prášok z červenej repy. Dodajú sladkostiam nielen chuť a farbu, ale aj množstvo živín.
- Pridajte proteíny a zdravé tuky: Orechy, rôzne semienka, grécky jogurt alebo jemný tvaroh dodá sladkostiam lepšiu štruktúru a na dlhšie vás zasýti.

Zdroj: Shutterstock
Bezlepkové cesto na mafiny s makom a mandľovou múkou.
Ako nahradiť múku v zdravých koláčoch?
- Mleté orechy (mandle, lieskové orechy): Orechová múka im dodáva jemnú štruktúru a výraznú chuť.
- Ovsené vločky: Rozmixované ovsené vločky sú skvelou bezlepkovou alternatívou. A sú aj ľahšie stráviteľné.
- Kokosová múka: Je ľahšia, koláčom dodáva jemnú kokosovú arómu.
- Mak alebo maková múka: Sú bezlepkové, zdravé, nahrubo mletý alebo nemletý mak, dodáva koláčom príjemnú chrumkavosť.
- Strúhaný kokos: Dodá koláču vláčnosť a jemnú exotickú chuť, ktorá je ideálna v kombinácii s čokoládou.
- Cícerová múka: Vhodná na bezlepkové pečenie, obsahuje vysoký podiel bielkovín a vlákniny.
- Banán alebo sladké zemiaky: Pôsobia ako zahusťovadlo a zároveň dodajú prírodnú sladkosť.

Zdroj: Shutterstock
Ovsené čokoládové guľky.
Ako nahradiť cukor v zdravých koláčoch?
- Med alebo javorový sirup: Sladia jemnejšie ako cukor, sú prirodzeným zdrojom energie a minerálov.
- Datle alebo hrozienka: Pridávajú koláčom šťavnatosť a prírodnú sladkosť.
- Stévia: Ideálna na pečenie, kde stačí len malé množstvo.
- Banán: Zrelý banán nahradí cukor a zároveň slúži ako spojivo.
- Jablkové pyré: Dodá vláčnosť a príjemnú chuť.
- Kokosový cukor: Má nízky glykemický index a jemnú karamelovú chuť.

Tipy na vhodnú kombináciu
- Mandľová múka + med: Skvelé do klasických báboviek alebo cookies.
- Kokosová múka + datle: Perfektná kombinácia do čokoládových dezertov.
- Mletý mak + banán: Vhodné na makové bábovky alebo mafiny.
- Strúhaný kokos + jablkové pyré: Ideálne do kokosových koláčov s ovocím.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Makové rezy so šípkovým džemom. Pšeničnú múku nahraďte makovou, alebo mletým makom.
Rada pri pečení:
Koláče bez klasickej múky a bez cukru pečte pri nižšej teplote (160 -170 °C), aby sa nevysušili a zachovali si vláčnosť. Tiež je vhodné používať väčšie množstvo spojivových ingrediencií, ako sú vajcia, banány alebo tvaroh.

Zdroj: NMH
Hrnčekové makové mafiny bez múky
8-10 kusov, príprava 15 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 3 vajcia
- pol šálky medu alebo javorového sirupu
- štvrť šálky kokosového oleja (rozpusteného)
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 1 šálka mletého maku
- pol šálky mletých mandlí
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- kôra z 1 citróna
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si mafinové formičky a košíčky.
- V miske vyšľahajte vajcia s medom do svetlej nadýchanej konzistencie.
Pridajte rozpustený kokosový olej a vanilkovú esenciu a opäť dobre premiešajte. - V druhej miske zmiešajte mletý mak, mleté mandle, kypriaci prášok a štipku soli.
- Spojte suché ingrediencie s mokrými a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Môžete ešte pridať strúhanú citrónovú kôru, ktorá dodá mafinom sviežosť.
- Cestom naplňte košíčky asi do dvoch tretín a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte asi 25 minút.

Zdroj: NMH
Ovseno-banánové cookies
asi 10 kusov, príprava 15 minút, pečenie 12 minút
POTREBUJETE:
- 2 zrelé banány
- 1 šálka ovsených vločiek
- štvrť šálky nasekaných orechov (vlašské, pekanové alebo lieskové)
- štvrť šálky horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
- štipka škorice
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Banány rozpučte v miske na hladkú kašu. Pridajte ovsené vločky, nasekané orechy a kúsky čokolády.
- Zmes dôkladne premiešajte a pridajte štipku škorice. Pomocou lyžice formujte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte 10-12 minút, až kým cookies jemne nezozlátnu.
TIP: Do cesta môžete pridať aj sušené ovocie, ako napríklad brusnice alebo hrozienka.