Výborná POCHÚŤKA Z HRUŠIEK: Skúste ich zapekané s gorgonzolou!
15. 10. 2024, 6:02

Zdroj: Shutterstock
Sladké hrušky sú výborné v koláčoch, no výborne ladia aj na slano napríklad ako chuťovka so sušenou šunkou či s gorgonzolu.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Hrušky alebo jablká?
Hruškám sa darí v rôznych klimatických podmienkach po celom svete, od miernych oblastí Európy až po subtropické oblasti Ázie. Môžu rásť aj na menej úrodnej pôde. Sú zväčša o dosť sladšie než jablká, no v porovnaní s nimi majú len o niečo viac kalórií. Zato obsahujú dvakrát viac vlákniny a pektínu, čo prospieva dobrému tráveniu.
Vysoký obsah vlákniny v ovocí zvyšuje pocit sýtosti, čo znižuje potrebu prejedania. Ich prednosťou je aj o niečo vyšší obsah niektorých minerálov – draslíka, horčíka, vápnika, fosforu i železa, a nízky obsah ovocných kyselín. Vďaka tomu nedráždia sliznicu žalúdka. Flavonoidy majú zasa odvodňujúce a očistné účinky, chránia pred voľnými radikálmi a priaznivo pôsobia na nervovú sústavu.

Hrušky s gorgonzolou, foie gras aj slaninou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a so slaninkou.
Považujú sa za jedno z najmenej alergénnych ovocí, vďaka čomu sú vhodné aj pre malé deti či ľudí s citlivým žalúdkom. Nevýhodou hrušiek je azda len ich kratšia trvanlivosť, ktorá závisí od odrody. Pri niektorých druhoch je dôležité vystihnúť správny čas dozretia.
Aj keď v obchodoch ich dostať takmer po celý rok, najlepšie je kupovať ich počas sezóny. Pre skoré odrody sa začína v auguste, väčšina hrušiek dozrieva v septembri až októbri. Neskoré odrody sa zberajú až v novembri a môžu sa skladovať do zimy.
Hrušky máme najradšej čerstvé, no kulinársky svet im pre ich šťavnatosť vymýšľa stále nové využitie, a to nielen do koláčov. Delikatesou k pečenému mäsu je hruškové čatní. Pečené hrušky sú zasa chuťovým výbuchom s foie gras alebo s modrým syrom, alebo zapečené s orechmi, gorgonzolou a medom. Recept nájdete na ďalšej strane...

Pečené hrušky s gorgonzolou
2 porcie, príprava 10 minút, pečenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 2 tvrdšie hrušky
- citrónová šťava
- 2 až 3 lyžičky brusnicového džemu
- 4 kopcovité lyžičky rozmrvenej gorgonzoly alebo iného syra s modrou plesňou
- 2 lyžice nahrubo namletých vlašských orechov
- maslo
- med
POSTUP:
-
Umyté hrušky prekrojte pozdĺžne na polovice a lyžičkou vyberte jadrovníky. Urobte väčšiu priehlbinu a pokvapkajte citrónovou šťavou. Preložte do zapekacej misy potretej maslom.
-
Jamky v hruškách naplňte džemom, naň navrstvite syr, posypte orechmi a pokvapkajte medom. V rúre vyhriatej na 185 °C pečte asi 12 až 15 minút. Podávajte ako teplé predjedlo alebo chuťovku.