Reklama

Výborná POCHÚŤKA Z HRUŠIEK: Skúste ich zapekané s gorgonzolou!

Zapekané hrušky s medom a gorgonzolou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sladké hrušky sú výborné v koláčoch, no výborne ladia aj na slano napríklad ako chuťovka so sušenou šunkou či s gorgonzolu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hruškovo-jablkové pité: Koláčik pre priateľov aj rodinu

    Hrušky alebo jablká?

    Hruškám sa darí v rôznych klimatických podmienkach po celom svete, od miernych oblastí Európy až po subtropické oblasti Ázie. Môžu rásť aj na menej úrodnej pôde. Sú zväčša o dosť sladšie než jablká, no v porovnaní s nimi majú len o niečo viac kalórií. Zato obsahujú dvakrát viac vlákniny a pektínu, čo prospieva dobrému tráveniu.

    Vysoký obsah vlákniny v ovocí zvyšuje pocit sýtosti, čo znižuje potrebu prejedania. Ich prednosťou je aj o niečo vyšší obsah niektorých minerálov – draslíka, horčíka, vápnika, fosforu i železa, a nízky obsah ovocných kyselín. Vďaka tomu nedráždia sliznicu žalúdka. Flavonoidy majú zasa odvodňujúce a očistné účinky, chránia pred voľnými radikálmi a priaznivo pôsobia na nervovú sústavu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

      Hrušky s gorgonzolou, foie gras aj slaninou

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Quiche s hruškami a so slaninkou.

      Považujú sa za jedno z najmenej alergénnych ovocí, vďaka čomu sú vhodné aj pre malé deti či ľudí s citlivým žalúdkom. Nevýhodou hrušiek je azda len ich kratšia trvanlivosť, ktorá závisí od odrody. Pri niektorých druhoch je dôležité vystihnúť správny čas dozretia.

      Aj keď v obchodoch ich dostať takmer po celý rok, najlepšie je kupovať ich počas sezóny. Pre skoré odrody sa začína v auguste, väčšina hrušiek dozrieva v septembri až októbri. Neskoré odrody sa zberajú až v novembri a môžu sa skladovať do zimy.

      Hrušky máme najradšej čerstvé, no kulinársky svet im pre ich šťavnatosť vymýšľa stále nové využitie, a to nielen do koláčov. Delikatesou k pečenému mäsu je hruškové čatní. Pečené hrušky sú zasa chuťovým výbuchom s foie gras alebo s modrým syrom, alebo zapečené s orechmi, gorgonzolou a medom. Recept nájdete na ďalšej strane...

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Anita Svíbová vyrába vynikajúce džemy: Vyskúšajte hruškový s levanduľou!

        Pečené hrušky s gorgonzolou

        2 porcie, príprava 10 minút, pečenie 15 minút

         

        POTREBUJETE:

        • 2 tvrdšie hrušky
        • citrónová šťava 
        • 2 až 3 lyžičky brusnicového džemu 
        • 4 kopcovité lyžičky rozmrvenej gorgonzoly alebo iného syra s modrou plesňou 
        • 2 lyžice nahrubo namletých vlašských orechov 
        • maslo 
        • med

         

        POSTUP: 

        1. Umyté hrušky prekrojte pozdĺžne na polovice a lyžičkou vyberte jadrovníky. Urobte väčšiu priehlbinu a pokvapkajte citrónovou šťavou. Preložte do zapekacej misy potretej maslom.

        2. Jamky v hruškách naplňte džemom, naň navrstvite syr, posypte orechmi a pokvapkajte medom. V rúre vyhriatej na 185 °C pečte asi 12 až 15 minút. Podávajte ako teplé predjedlo alebo chuťovku.

         

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!