Reklama

VIANOČNÉ PEČENIE bez stresu: Nezabudnite na niekoľko vecí!

Vianočné pečenie v predstihu: Medovníkový adventný kalendár je treba upiecť mesiac vopred.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

S prípravou vianočného pečenia začnite už v novembri. Máme niekoľko rád, ako túto kulinársku udalosť roka zdoláte bez stresu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:57
Remaining Time 0:57
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré rady ako jednoducho pripravíte cesto na medovníky

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Vianočné pečenie v predstihu: Nafúknuté orechové rožky z formičky.

    Recepty a ingrediencie na vianočné pečenie

    • V svojich receptároch, kuchárskych knihách či časopisoch si nalistujte recepty, ktoré chcete tento rok piecť.
    • Skontrolujte podľa receptov, ktoré ingrediencie máte doma a čo vám naopak chýba.
    • Niektoré suroviny sa oplatí kúpiť aj v rámci akcií. Tento rok sa to týka najmä masla a vajíčok, ktoré dúfajme že, pred sviatkami budú v predaji v dostatočnom množstve.
    • Keďže sa takmer v každej domácnosti pečie veľa orechových koláčikov, orechov kúpte viac a ak sú v škrupinke, po večeroch ich roztĺkajte. Jadrá v každom prípade vždy dobre skontrolujte, aby v nich neboli škrupinky.
    • Aby ste sa tesne pred pečením s orechmi nezdržiavali, nasekajte alebo nameľte ich v predstihu aj 2 týždne a uchovajte ich vo vzduchotesnej nádobe. Podobne ako mletý mak, najdlhšie vydržia v mrazničke.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tieto MAKOVÉ LINECKÉ KOLÁČIKY z pekárne Fertucha sú TOP: Najlepší RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Vianočné pečivo môžete rozdávať v darčekovej škatuli.

      Formičky, škatuľky....

      • Skontrolujte, či máte doma potrebné plechy, formičky, vykrajovačky, valček, papier na pečenie, vrecká na zdobenie, dózy na uskladnenie koláčov... Dokúpte čo treba a nezabudnite ani na to, aby boli pomôcky čisté.
      • Nezabudnite napríklad ani na cukrové zdobenie a rôzne ozdoby, škatuľky, ozdobné vrecká, ktoré sa hodia, ak chcete koláče rozdávať ako darčeky.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:57
      Remaining Time 0:57
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Adventný KALENDÁR Z MEDOVNÍČKOV: To je krásny nápad! Máme pre vás NÁVOD A RECEPT

        Naplánujte si pečenie

        • Pečenie si rozplánujte na niekoľko dní podľa toho, ktoré koláče vydržia najdlhšie. Okrem eliminácie stresu, vôňou Vianoc rozvoniate svoju kuchyňu niekoľko dní pred sviatkami.
        • Medovníky i medové pláty sa zvyčajne pečú 2-4 týždne pred Vianocami. Majú čas "odležať" a zmäknúť, čo im dodáva jemnejšiu textúru a lepšiu chuť. Cesto na medovníky je vhodné pripraviť vopred pred pečením aj dva týždne. Medové pláty zabaľte do potravinovej fólie.
        • Suché pečivo bez plniek - ako sú linecké koláčiky či vanilkové rožky môžete napiecť 1-2 týždne pred Vianocami. Uskladnite ich v zatvorenej škatuli alebo v dóze. A aspoň z jedného druhu upečte dve dávky, aby ostalo aj na vianočný stôl.
        • Prípadne časť pečiva i medovníkov dobre zabaľte a dajte do mrazničky, kde koláčiky vydržia okolo 6 týždňov.
        • Džemom alebo lekvárom naplňte pečivo alebo pláty asi 4 dni pred Vianocami, aby sa pekne odležali.
        • Krémom plňte koláče a koláčiky najlepšie deň, dva pred Vianocami a udržujte ich v chlade. Podobne pripravte polevy na rezy.
        • Medzi poslednými pripravte nepečené koláče, guľky, šuhajdy, ktoré sú menej trvanlivé a potrebujú byť uskladnené v chlade.

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Medovníkový adventný kalendár v predstihu.

        Koláčiky, ktoré je vhodné napiecť vo väčšom predstihu, nájdete vo fotogalérii.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!