VIANOČNÉ PEČENIE bez stresu: Nezabudnite na niekoľko vecí!
14. 11. 2024, 13:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
S prípravou vianočného pečenia začnite už v novembri. Máme niekoľko rád, ako túto kulinársku udalosť roka zdoláte bez stresu!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
27 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Dobré rady ako jednoducho pripravíte cesto na medovníkyZdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vianočné pečenie v predstihu: Nafúknuté orechové rožky z formičky.
Recepty a ingrediencie na vianočné pečenie
- V svojich receptároch, kuchárskych knihách či časopisoch si nalistujte recepty, ktoré chcete tento rok piecť.
- Skontrolujte podľa receptov, ktoré ingrediencie máte doma a čo vám naopak chýba.
- Niektoré suroviny sa oplatí kúpiť aj v rámci akcií. Tento rok sa to týka najmä masla a vajíčok, ktoré dúfajme že, pred sviatkami budú v predaji v dostatočnom množstve.
- Keďže sa takmer v každej domácnosti pečie veľa orechových koláčikov, orechov kúpte viac a ak sú v škrupinke, po večeroch ich roztĺkajte. Jadrá v každom prípade vždy dobre skontrolujte, aby v nich neboli škrupinky.
- Aby ste sa tesne pred pečením s orechmi nezdržiavali, nasekajte alebo nameľte ich v predstihu aj 2 týždne a uchovajte ich vo vzduchotesnej nádobe. Podobne ako mletý mak, najdlhšie vydržia v mrazničke.

Video Player is loading.
Tieto MAKOVÉ LINECKÉ KOLÁČIKY z pekárne Fertucha sú TOP: Najlepší RECEPT!Zdroj: NMH
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vianočné pečivo môžete rozdávať v darčekovej škatuli.
Formičky, škatuľky....
- Skontrolujte, či máte doma potrebné plechy, formičky, vykrajovačky, valček, papier na pečenie, vrecká na zdobenie, dózy na uskladnenie koláčov... Dokúpte čo treba a nezabudnite ani na to, aby boli pomôcky čisté.
- Nezabudnite napríklad ani na cukrové zdobenie a rôzne ozdoby, škatuľky, ozdobné vrecká, ktoré sa hodia, ak chcete koláče rozdávať ako darčeky.

Video Player is loading.
Adventný KALENDÁR Z MEDOVNÍČKOV: To je krásny nápad! Máme pre vás NÁVOD A RECEPTNaplánujte si pečenie
- Pečenie si rozplánujte na niekoľko dní podľa toho, ktoré koláče vydržia najdlhšie. Okrem eliminácie stresu, vôňou Vianoc rozvoniate svoju kuchyňu niekoľko dní pred sviatkami.
- Medovníky i medové pláty sa zvyčajne pečú 2-4 týždne pred Vianocami. Majú čas "odležať" a zmäknúť, čo im dodáva jemnejšiu textúru a lepšiu chuť. Cesto na medovníky je vhodné pripraviť vopred pred pečením aj dva týždne. Medové pláty zabaľte do potravinovej fólie.
- Suché pečivo bez plniek - ako sú linecké koláčiky či vanilkové rožky môžete napiecť 1-2 týždne pred Vianocami. Uskladnite ich v zatvorenej škatuli alebo v dóze. A aspoň z jedného druhu upečte dve dávky, aby ostalo aj na vianočný stôl.
- Prípadne časť pečiva i medovníkov dobre zabaľte a dajte do mrazničky, kde koláčiky vydržia okolo 6 týždňov.
- Džemom alebo lekvárom naplňte pečivo alebo pláty asi 4 dni pred Vianocami, aby sa pekne odležali.
- Krémom plňte koláče a koláčiky najlepšie deň, dva pred Vianocami a udržujte ich v chlade. Podobne pripravte polevy na rezy.
- Medzi poslednými pripravte nepečené koláče, guľky, šuhajdy, ktoré sú menej trvanlivé a potrebujú byť uskladnené v chlade.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Medovníkový adventný kalendár v predstihu.
Koláčiky, ktoré je vhodné napiecť vo väčšom predstihu, nájdete vo fotogalérii.
Autor článku
Výber pre vás
Kyberzločinci spôsobujú firmám miliónové škodySponzorované