Reklama

Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:16
Remaining Time 0:16
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Vianoce s nimi sme si vychutnali do poslednej lyžice. Michelinský šéfkuchár a nadaná kreatívka nás uvítali s menu, ktoré sme si už po pár minútach uložili do kolónky nezabudnuteľné. Pripravte si ho doma a dopadnete rovnako.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!
      Zdroj: NMH

      Intenzívne vône sa šírili už pred chalúpkou mladých manželov v Žitavanoch pri Zlatých Moravciach, a keď nám vo dverách dal Paľo ochutnať zo svojej horúcej kapustovej polievky, hneď bolo nad slnko jasné, prečo ich workshopy opantali nielen tých, ktorí ich už absolvovali, ale aj tisícky zatiaľ len sledovateľov na Instagrame.

      A isté je tiež to, že chrumkavá kapusta zaliata slávnou „tomkou“, tak dokonale vyladená, ako sa na michelinského šéfkuchára patrí, rybací koláč s kôrkou z opečenej strúhanky, od ktorého sme lepší v živote nejedli, aj jednoduchá minitorta, ktorá sa však rozplýva na jazyku ako obláčik, postupne nadobudnú miesto v našom domácom sviatočnom menu. Lebo si to stopercentne zaslúžia.

      A teraz sa pustite do Paľových dokonale vyladených receptov...

      „Toto nie je kapustnica, ale moja variácia známej ,tomky‘ - kokosovej polievky tom yum, ktorú milujem pripravovať napríklad aj s mrkvou alebo cviklou. Tak prečo si ju nezvianočniť?“

      Polievka s kokosovým mliekom a kapustou

      8 až 10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 50 MINÚT

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Fantastická kapustová polievka!

      Potrebujete:

      Na polievku:

      • 200 g kapusty
      • 100 g póru
      • 100 g cibule
      • 3 stonky citrónovej trávy
      • 30 g zázvoru
      • 1 lyžička zelenej karí pasty
      • 1 liter zeleninového vývaru
      • 1 liter kokosového mlieka
      • palmový cukor (alebo trstinový)
      • 1 lyžica rybacej omáčky";i:10;s:25:"šťava z 1 citróna";i:11;s:28:"2 lyžice rastlinného oleja";i:12;s:58:"opečená klobáska a čerstvá bazalka na podávanie

      Na chrumkavú kapustu:

      • 300 g kapusty
      • 2 strúčiky cesnaku
      • soľ, korenie
      • 2 lyžice rastlinného oleja
      • 1 citrón na dochutenie
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Schudnite pred Vianocami s ananásom: Takto to funguje!
        Zdroj: NMH

        POSTUP:

        1. V hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú zeleninu na polievku, nasekanú citrónovú trávu a zázvor. Všetko spolu orestujte a poduste asi 7 minút na slabom ohni. Pridajte karí pastu a zalejte vývarom. Povarte asi 20 minút a prilejte kokosové mlieko. Priveďte do varu a na slabom ohni povarte ďalších 20 minút. Polievku sceďte a dochuťte cukrom, rybacou omáčkou a citrónovou šťavou podľa chuti.
        2. Kapustu nasekanú najemno osmažte na oleji s rozpučeným cesnakom, so soľou a s korením. Prikryte a duste na slabom ohni asi 7 minút. Kapusta má zostať chrumkavá, nie rozvarená. Dochuťte ju citrónovou šťavou.
        3. Pripravte kelové čipsy na ozdobu: Kelové listy dajte na plech s papierom na pečenie, posoľte ich, pokvapkajte olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút.
        4. Do taniera alebo misky naložte chrumkavú kapustu, kolieska opečenej klobásky pokojne aj s trochou výpeku z nej, bazalku a kelové čipsy. Zalejte teplou polievkou a môžete podávať.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
          Zdroj: NMH

          Rýchly a jednoduchý koláčik! Ideálny na sviatky, aby ste všetok čas netrávili len v kuchyni. Upečte ho ako efektnú tortičku – do cesta môžete pridať aj oriešky, sušené ovocie, kúsky čokolády. Čokoľvek, čo máte poruke,“ radí Paľo.

          Mandľová tortička s bielou čokoládou

          6 až 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

          Zdroj: MATEJ KALINA

          Táto tortička nemá chybu!

          Potrebujete:

          Na korpus:

          • 4 vajcia
          • štipka soli
          • 110 g kryštálového cukru
          • 200 g mandľovej múky
          • šťava a kôra z 1 citróna
          • pol lyžičky kypriaceho prášku
          • 80 g rozpusteného masla + na vymastenie formy
          • múka na pomúčenie formy
          • mandľové lupene na ozdobu

          Na krém:

          • 1 plátok želatíny
          • voda
          • 90 g bielej čokolády
          • 250 g smotany (aspoň 30 %)

          POSTUP:

          1. Rúru rozohrejte na 175 °C. Bielky šľahajte so štipkou soli. Keď začnú peniť, pridajte polovicu cukru a došľahajte na pevný sneh. Žĺtky a zvyšný cukor vyšľahajte na nadýchanú penu. Primiešajte múku, šťavu a kôru z citróna, kypriaci prášok a rozpustené vychladnuté maslo. Do zmesi opatrne vmiešajte sneh.
          2. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (20 cm) a pečte 35 až 40 minút. Nechajte vychladnúť.
          3. Zatiaľ urobte krém: Plátok želatíny vložte do studenej vody. Bielu čokoládu nasekajte nadrobno a zalejte 100 g vriacej smotany. Pridajte napučaný plátok želatíny a poriadne premiešajte. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke a na ďalší deň vyšľahajte so zvyškom smotany.
          4. Krém rovnomerne naneste na korpus, posypte mandľovými lupienkami a môžete servírovať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
            Zdroj: NMH

            Koláč z údenej ryby

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

            Zdroj: MATEJ KALINA

            Po rybacom koláči sa u vás doma zapráši!

            Potrebujete:

            • 500 g zemiakov
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 400 ml smotany
            • 200 g údenej ryby
            • čerstvé bylinky (kôpor, fenikel, rukola)
            • 1 cibuľka
            • 1 citrón
            • 5 lyžíc panko strúhanky na posýpku
            • rastlinný a olivový olej
            • maslo";i:10;s:13:"soľ, korenie

            POSTUP:

            1. Rúru rozohrejte na 190 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Osoľte a okoreňte. V panvici rozpáľte 1 lyžicu rastlinného oleja, 2 lyžice masla a orestujte rozpučené cesnaky. Po chvíli pridajte zemiaky a zalejte ich smotanou.
            2. Vložte do rozohriatej rúry – prvých 15 minút pečte prikryté alobalom (gratin tak bude krémovejší) a ďalších 15 minút dopekajte odokryté.
            3. Upečený gratin vyklopte do misy a pridajte natrhanú údenú rybu, nasekané bylinky a cibuľku, nastrúhanú kôru a šťavu z pol citróna. Všetko spolu poriadne premiešajte.
            4. Zmes preložte do zapekacej misky vytretej olivovým olejom, posypte panko strúhankou a dajte zapiecť do rúry dozlatista. Trvá to asi 10 minút. Dobrú chuť!

            Autor článku

            Katarína Brunovská

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.