Veľkonočný krehký koláč: Plnka s vaječným likérom a mandľová posýpka!
12. 4. 2025, 6:01

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Koláč z krehkého maslového cesta, plnený lahodnou plnkou sa volá aj tart. Upiecť takýto elegantný dezert na Veľkú noc nie je vôbec náročné. Neveríte?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!Zdroj: Shutterstock
Tart môže mať okrúhly, podlhovastý aj štvorcový tvar.
Krehký koláč alebo tart
- Variabilný elegantný dezert sa skladá z tenkého maslového krehkého cesta (pâte sucrée, pâte brisée alebo pâte sablée) a jemnej plnky.
- Cesto sa vymiesi z múky, masla, cukru, žĺtka a vody. Múka môže byť aj bezlepková, napríklad mandľová.
- Pečie sa väčšinou vo forme s vlnitým okrajom a často bez vrchnej vrstvy cesta – na rozdiel od krehkého koláča páj (pie), ktorý máva na vrchu položené cesto s rôznymi vykrojenými dekoráciami alebo mriežkou.
- Obľúbené sú ovocné, citrónové a čokoládové tarty. Cesto sa môže piecť spolu s plnkou, alebo sa plní upečený korpus, podľa druhu krému.
- Tarty, podobne ako páje, môžu mať aj slanú verziu. Známy je quiche Lorraine, s vajíčkovo-smotanovou plnkou, slaninou a syrom.
Na ďalšej strane nájdete recept na veľkonočný tart >>>