Reklama

Veľkonočný krehký koláč: Plnka s vaječným likérom a mandľová posýpka!

Veľkonočný krehký koláč s vaječným likérom.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Koláč z krehkého maslového cesta, plnený lahodnou plnkou sa volá aj tart. Upiecť takýto elegantný dezert na Veľkú noc nie je vôbec náročné. Neveríte?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

    Zdroj: Shutterstock

    Tart môže mať okrúhly, podlhovastý aj štvorcový tvar.

    Krehký koláč alebo tart

    • Variabilný elegantný dezert sa skladá z tenkého maslového krehkého cesta (pâte sucrée, pâte brisée alebo pâte sablée) a jemnej plnky.
    • Cesto sa vymiesi z múky, masla, cukru, žĺtka a vody. Múka môže byť aj bezlepková, napríklad mandľová.
    • Pečie sa väčšinou vo forme s vlnitým okrajom a často bez vrchnej vrstvy cesta – na rozdiel od krehkého koláča páj (pie), ktorý máva na vrchu položené cesto s rôznymi vykrojenými dekoráciami alebo mriežkou.
    • Obľúbené sú ovocné, citrónové a čokoládové tarty. Cesto sa môže piecť spolu s plnkou, alebo sa plní upečený korpus, podľa druhu krému.
    • Tarty, podobne ako páje, môžu mať aj slanú verziu. Známy je quiche Lorraine, s vajíčkovo-smotanovou plnkou, slaninou a syrom.

      Na ďalšej strane nájdete recept na veľkonočný tart >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!