Reklama

Pšeničnú múku už nepotrebujete: Toto sú top náhrady do vašej kuchyne!

Akou múkou môžete nahradiť pšeničnú?

Zdroj: New Africa

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak hľadáte zdravšie alebo bezlepkové alternatívy k pšeničnej múke, mandľová, kokosová, ovsená a ryžová múka vám ponúkajú rôzne možnosti. Ktorá je na čo vhodná?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé MALINOVÉ MAKRÓNKY: S týmto videom sa vám podaria!
    Zdroj: YouTube/Home Cooking Adventure

    Mandľová múka

    Mandľová múka je jednou z najznámejších alternatív pšeničnej múky, najmä vďaka vysokému obsahu živín a výnimočnej chuti. Vyrába sa pomletím blanšírovaných mandlí, čo jej dodáva jemnú a mierne sladkastú chuť. Nepripravíte bez nej ani slávne makrónky, na ktoré máme skvelý recept. Mandľová múka je bohatá na zdravé tuky, bielkoviny, vitamín E (silný antioxidant), horčík a vlákninu. Vďaka tomu je vhodná pre keto diétu a paleo stravovanie, pretože podporuje sýtosť a pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi.

    Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

    Makrónky bez mandľovej múky nebudú pravé makrónky.

    Mandľová múka je skvelá na pečenie koláčov, sušienok, muffinov, chleba alebo aj ako základ na prípravu bezlepkových pizzových korpusov. Pri použití ju často treba kombinovať s inou múkou alebo pridať viac kypriaceho prostriedku, pretože je ťažšia a hustejšia než pšeničná múka.

    Kokosová múka

    Kokosová múka je vyrobená zo sušenej a pomletej kokosovej dužiny. Táto múka je obľúbená v bezlepkových receptoch a prináša jedinečnú chuť a špecifickú textúru. Je veľmi bohatá na vlákninu a má nízky obsah sacharidov. Obsahuje zdravé tuky a je tiež zdrojom bielkovín a minerálov, ako je napríklad železo.

    Zdroj: New Africa

    Kokosová múka koláče krásne prevonia!

    Má charakteristickú kokosovú chuť a vôňu, ktorá dodáva pokrmom exotický nádych. Kokosová múka je vysoko absorbčná, čo znamená, že pri použití rýchlo nasáva tekutiny a vyžaduje viac tekutých prísad alebo vajec na dosiahnutie vhodnej konzistencie. Často sa používa na pečenie sladkých dezertov, ako sú palacinky, muffiny, koláče, ale svoje využitie nájde aj pri bleskových nepečených dezertoch. Keďže je vysoko absorbčná, väčšinou jej stačí použiť menšie množstvo – približne tretinu až štvrtinu z množstva pšeničnej múky uvedeného v recepte.

    Ovsená múka

    Ovsená múka sa vyrába z jemne pomletých ovsených vločiek, ktoré vás nabijú energiou a je prirodzene bezlepková (ak je pripravená z bezlepkového ovsa), vďaka čomu je obľúbená aj u ľudí s intoleranciou na lepok. Ovsená múka je bohatá na vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerály, ako sú železo a horčík. Obsahuje tiež beta-glukán, ktorý prispieva k zdraviu srdca a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

    Zdroj: shutterstock

    Ovsenú múku si môžete jednoducho pripraviť doma! Stačí keď rozmixujete obyčajné ovsené vločky.

    Má jemnú, ľahko orieškovú chuť, ktorá sa hodí do sladkých aj slaných pokrmov. Vďaka vláknine má hutnejšiu konzistenciu než pšeničná múka, čo dodáva pečivu bohatšiu textúru. Ovsená múka sa hodí na prípravu palaciniek, lievancov, pečiva a koláčov. Je tiež ideálna na zahusťovanie polievok a omáčok. V niektorých receptoch môže nahradiť až polovicu pšeničnej múky, čím sa dosiahne vláčnosť a sýtosť.

    Ryžová múka

    Ryžová múka je najemno pomletá múka z ryže, ktorá sa často využíva vo východoázijskej kuchyni a je vhodná pre bezlepkové varenie a pečenie. Ryžová múka je ľahko stráviteľná, obsahuje vitamíny skupiny B, minerály ako železo a je nízkokalorická, avšak s nižším obsahom vlákniny a bielkovín v porovnaní s inými múkami.

    Zdroj: Laura Witteková

    Z ryžovej múky sa vyrába aj ryžový papier na jarné či letné závitky.

    Má neutrálnu chuť, ktorá sa dobre kombinuje s inými ingredienciami, a jemnú konzistenciu. Je vhodná na prípravu ľahkých, jemných pečených výrobkov a cestovín, napríklad aj rezancov, ktoré si môžete vychutnať v sýtej polievke ramen. Ryžová múka je ideálna na výrobu ryžového papiera a koláčov, ale aj na zahusťovanie polievok a omáčok. Môže sa miešať s inými múkami, ako je mandľová múka, aby sa dosiahla lepšia konzistencia v pečení.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.