Varíte pravidelne hydinový VÝVAR? Je to poklad, má toľko bonusov, že je ako LIEK
12. 10. 2023, 21:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Polievka z kuraťa, ešte lepšie zo sliepky, obsahuje aminokyseliny, ktoré znižujú zápal v dýchacích cestách a zároveň posilňujú imunitný systém.
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselský
Galéria k článku

Takýto vývar obsahuje kolagén, želatínu a desiatky rôznych živín vo formách, ktoré naše telo dokáže ľahko absorbovať, najmä vápnik, horčík, fosfor, kremík a síru, uvádza portál Zdravie. Všetky polievky s vývarom pomáhajú pri nachladnutí jednoducho už len tým, že je to horúca tekutina, ktorá rozšíri krvné cievy. To spôsobuje zvýšený prietok krvi a umožňuje sliznici ‚odplaviť‘ škodliviny a mikróby. Ani ten najlepší vývar síce virózu nevylieči, no pomáha telu zabojovať s ňou, pretože podporuje imunitnú odpoveď organizmu na zápalové procesy.
Prečo si uvariť vývar?
1. Podporuje imunitný systém:
Kurací vývar obsahuje živiny, ako je zinok, selén a vitamín C, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu bojovať proti infekciám.
2. Zmierňuje zápal:
Kuracie mäso obsahuje aminokyselinu cysteín, ktorá sa konvertuje na glutatión, silný antioxidant, ktorý pomáha zmierniť zápal v tele.
3. Hydratuje:
Kurací vývar je v prvom rade tekutina, ktorá pomáha udržiavať telo hydratované, čo je dôležité, aby všetky systémy v organizme pracovali správne.
4. Hojí trávenie:
Vývar zlepšuje trávenie a zároveň ho uľahčuje. Ak si vývar doprajete po prehýrenej noci, nemôžete spraviť nič lepšie.
5. Zmierňuje prechladnutie a chrípku:
Horúci kurací vývar pomáha uvoľniť upchatý nos a hrdlo. Pomáha tiež pri odstraňovaní hlienu, takže ak máte vlhký kašeľ, mal by byť kurací alebo slepačí vývar vaša voľba číslo jedna.
6. Pre kosti a kĺby:
Kurací, slepačí aj hovädzí vývar obyčajne obsahuje kolagén, čo je dôležitý proteín pre zdravie kostí, kĺbov a pokožky.
7. Niečo pre dušu:
Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kuracieho vývaru môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie, vrátane zníženia stresu a úzkosti. Môžete to vyskúšať sami na sebe.

Čo obsahuje vývar?
- Vitamíny a minerály: Vývar sa často pripravuje z rôznych druhov mäsa a zeleniny, čo znamená, že obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Napríklad kurací vývar môže obsahovať vitamín C, B-vitamíny, železo a zinok.
- Proteín: Mäso používané na prípravu vývaru obsahuje bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravy tkanív v tele.
- Kolagén: Niektoré druhy vývarov, najmä tie, ktoré sú pripravené so špecifickými časťami mäsa alebo kostí, môžu obsahovať kolagén. Kolagén je proteín dôležitý pre zdravie kostí, kĺbov a pokožky.
- Zelenina: Vývar obsahuje rôzne druhy zeleniny, ktoré pridávajú do jedla vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Tieto zložky pomáhajú podporiť imunitný systém a chrániť telo pred oxdačným stresom.
- Tekutina: Vývar je tekutinou, a preto pomáha udržiavať hydratáciu tela. Správna hydratácia je pre organizmus kľúčová.
- Želatína: Vývar môže obsahovať želatínu, ktorá uľahčuje trávenie.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: