Reklama

Varíte pravidelne hydinový VÝVAR? Je to poklad, má toľko bonusov, že je ako LIEK

Frkacule do sviatočnej slepačej polievky robia tety z Kráľovej.

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

Reklama

Polievka z kuraťa, ešte lepšie zo sliepky, obsahuje aminokyseliny, ktoré znižujú zápal v dýchacích cestách a zároveň posilňujú imunitný systém.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v Prešporku

    Takýto vývar obsahuje kolagén, želatínu a desiatky rôznych živín vo formách, ktoré naše telo dokáže ľahko absorbovať, najmä vápnik, horčík, fosfor, kremík a síru, uvádza portál Zdravie. Všetky polievky s vývarom pomáhajú pri nachladnutí jednoducho už len tým, že je to horúca tekutina, ktorá rozšíri krvné cievy. To spôsobuje zvýšený prietok krvi a umožňuje sliznici ‚odplaviť‘ škodliviny a mikróby. Ani ten najlepší vývar síce virózu nevylieči, no pomáha telu zabojovať s ňou, pretože podporuje imunitnú odpoveď organizmu na zápalové procesy.

    Prečo si uvariť vývar?

    1. Podporuje imunitný systém:
    Kurací vývar obsahuje živiny, ako je zinok, selén a vitamín C, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu bojovať proti infekciám.
     
    2. Zmierňuje zápal:
    Kuracie mäso obsahuje aminokyselinu cysteín, ktorá sa konvertuje na glutatión, silný antioxidant, ktorý pomáha zmierniť zápal v tele.

    3. Hydratuje:
    Kurací vývar je v prvom rade tekutina, ktorá pomáha udržiavať telo hydratované, čo je dôležité, aby všetky systémy v organizme pracovali správne.
     
    4. Hojí trávenie:
    Vývar zlepšuje trávenie a zároveň ho uľahčuje. Ak si vývar doprajete po prehýrenej noci, nemôžete spraviť nič lepšie.

    5. Zmierňuje prechladnutie a chrípku:
    Horúci kurací vývar pomáha uvoľniť upchatý nos a hrdlo. Pomáha tiež pri odstraňovaní hlienu, takže ak máte vlhký kašeľ, mal by byť kurací alebo slepačí vývar vaša voľba číslo jedna.
     
    6. Pre kosti a kĺby:
    Kurací, slepačí aj hovädzí vývar obyčajne obsahuje kolagén, čo je dôležitý proteín pre zdravie kostí, kĺbov a pokožky.

    7. Niečo pre dušu:
    Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kuracieho vývaru môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie, vrátane zníženia stresu a úzkosti. Môžete to vyskúšať sami na sebe.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáca je najlepšia! Pripravte si skvelú pizzu podľa vašich predstáv! TEASER

      Čo obsahuje vývar?

      1. Vitamíny a minerály: Vývar sa často pripravuje z rôznych druhov mäsa a zeleniny, čo znamená, že obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Napríklad kurací vývar môže obsahovať vitamín C, B-vitamíny, železo a zinok.
      2. Proteín: Mäso používané na prípravu vývaru obsahuje bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravy tkanív v tele.
      3. Kolagén: Niektoré druhy vývarov, najmä tie, ktoré sú pripravené so špecifickými časťami mäsa alebo kostí, môžu obsahovať kolagén. Kolagén je proteín dôležitý pre zdravie kostí, kĺbov a pokožky.
      4. Zelenina: Vývar obsahuje rôzne druhy zeleniny, ktoré pridávajú do jedla vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Tieto zložky pomáhajú podporiť imunitný systém a chrániť telo pred oxdačným stresom.
      5. Tekutina: Vývar je tekutinou, a preto pomáha udržiavať hydratáciu tela. Správna hydratácia je pre organizmus kľúčová.
      6. Želatína: Vývar môže obsahovať želatínu, ktorá uľahčuje trávenie.

      V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: