Varíte cestoviny správne? Jeden detail môže úplne zmeniť chuť
18. 1. 2025, 11:01

Al dente je kráľovské pravidlo
Varíte cestoviny dovtedy, kým nie sú úplne mäkké? Prestaňte! Ideálne cestoviny by mali byť uvarené „al dente“ – pevné na skus. To znamená, že majú byť uvarené o 1 až 2 minúty kratšie, než je uvedené na obale. Prečo? Pretože sa dovaria pri miešaní s omáčkou alebo pri servírovaní na tanieri.
Anketa
Varievate doma cestoviny?
- Áno, veľmi často66%
- Niekedy áno30%
- Skôr nie3%
- Nie, nejeme doma cestoviny0%
Hlasovanie bolo ukončené
Neoplachujte studenou vodou
Ďalšou častou chybou je oplachovanie uvarených cestovín pod prúdom studenej vody. Tento krok síce zabráni lepeniu, ale tiež zmyje cenný škrob, ktorý je kľúčový pre ich spojenie s omáčkou. Namiesto oplachovania pridajte kvapku olivového oleja priamo do uvarených cestovín alebo ich rovno premiešajte s omáčkou.
Zdroj: Dobré jedlo/DÓRA VALACSAY
Gnocchi v tekvicovej omáčke.
Omáčka je kľúč
Chybou mnohých domácich kuchárov je, že cestoviny a omáčku kombinujú až na tanieri. Profesionáli však radia premiešať cestoviny s omáčkou priamo v panvici. Tým sa chute krásne spoja a každé sústo bude dokonalé. Pri miešaní pridajte trochu vody z cestovín – obsahuje škrob, ktorý pomôže omáčke lepšie priľnúť.