Varili ste už POLIEVKU z PEČENÝCH ZEMIAKOV? Musíte vyskúšať, táto CHUTÍ BOŽSKY!
26. 10. 2023, 15:17 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: MATEJ KALINA
Recept talentovaného slovenského kuchára Filipa Ondrušeka vás dostane. Svojou báječnou polievkou boduje všelikde po svete aj u nás doma.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Paradoxne, polievku som vytvoril po mojich potulkách po Peru. Vysoko v Andách som videl babičky, ako pečú zemiaky v zemi, a spomenul si na to, ako sa aj u nás kedysi pieklo v pahrebe. Odvtedy ju mám vo svojom menu, keď pripravujem degustácie hocikde na svete," povedal Dobrému jedlu talentovaný kuchár Filip, ktorý nadchol aj princa zo Saudskej Arábie.
Jeho polievku, ktorá očarila už mnohých ochutnávačov po celom svete aj u nás doma, si uvarte už dnes na obed alebo večeru. Dobrú chuť!
Polievka z pečených zemiakov
1-2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Kuchár Filip Ondrušek pripravil pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko tradičných receptov v priestoroch zvolenskej farmy Lieskovský farmárik.
Potrebujete:
- • 120 g zemiakov
- 1 lyžica masla
- 1 malá žltá cibuľa
- 25 ml mlieka
- 30 ml smotany na šľahanie
- 40 ml vývaru (zeleninového)
- jablkový ocot
- med
- soľ
- 1 uvarené vajce (na tvrdo) • kúsok slaniny • kúsok kravského syra• majorán a kôpor na ozdobu

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Zemiaky v šupe pečte v rúre vyhriatej na 250 °C, kým nezmäknú.
- V hrnci prepáľte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a poriadne orestujte. Potom primiešajte upečené zemiaky (aj so šupou),mlieko, smotanu a zeleninový vyvar. Prevretú zmes rozmixujte na krém, dochuťte ho soľou, octom a medom.
- Pripravte ozdobu: Bielok nakrájajte na malé kocky, žĺtok nadrobte. Slaninku nakrájajte na malé kocky a orestujte na suchej panvici. Syr nakrájajte na malé kocky.4. Do taniera pekne uložte kúsky vajíčka, slaninky a syra. Pridajte krém a ozdobte ho bylinkami. Môžete servírovať.
Čítajte viac z Dobrého jedla: