Dokonalé KOKOSOVÉ JEŽE mojej mamy: Rozplývajú sa na jazyku, pečiem ich každé Vianoce!
15. 11. 2024, 21:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ľúbim kokos a tieto najlepšie kokosové ježe ním voňajú na sto kilometrov. Okrem toho sú neuveriteľne šťavnaté. Výborný recept na každé Vianoce!
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cs-SdvtSt-j/
Galéria k článku

Najlepšie kokosové ježe
Vianočné kokosové ježe sú obľúbeným dezertom, ktorý kombinuje jemnosť piškótového alebo maslového cesta, zaliateho voňavou čokoládovou polevou, a dochuteného kokosom. Ich názov pochádza práve z „ježatého“ vzhľadu, ktorý dosiahnete, keď sa poliate kúsky obalíte v kokosovej múčke. Perfektné je, že kokosové ježe môžete urobiť v predstihu, lebo v chladničke vydržia dlho čerstvé. Pri ježoch platí, že čím dlhšie odstoja, tým sa ich chute dokonale prepoja a krásne zmäknú.
Zdroj: Peter Záhradník
A potom šup s nimi do kokosu!
Recept na tieto úžasné kokosové ježe upravila moja mama, v tom pôvodnom bolo napríklad viac vajec, preto cesto stvrdlo. A keď máte radi poriadne šťavnaté koláčiky, pripravte viac polevy a ježe v nej namáčajte o niečo dlhšie, aby polevu dokonale popili. Ukryté v chladničke vám vydržia aj dva týždne... nech sa vám doma vydaria! Celý recept nájdete na ďalšej strane...

Zdroj: Laura Witteková
Kokosové ježe mojej maminy. Výborný recept!
Mamine kokosové ježe
30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g práškového cukru
- 1 vajce
- 30 g masla
- 300-400 ml mlieka
- 2 lyžice medu
- 400 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- maslo a múka na vytretie plechu
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 50 g kakaa holandského typu
- 6-7 lyžíc mlieka
- 50 g masla
- 200 g strúhaného kokosu na obaľovanie
POSTUP:
- Vo veľkej mise vymiešajte všetky suroviny na cesto. Prelejte ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, kým koláč nechytí peknú zlatú farbu. Nechajte ho dobre vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte kakaovú polevu: V menšom kastróle na miernom ohni vymiešajte všetky ingrediencie do hladka a nechajte mierne vychladnúť.
- Vychladnutý koláč priamo v plechu rozkrájajte na rovnaké obdĺžniky alebo kocky. Namáčajte ich do kakaovej polevy a hneď obaľujte v kokose. Dobrú chuť!