Urobte si ZÁZVOROVÚ PASTU: Úžasná ingrediencia pre zdravie aj do varenia!
21. 1. 2024, 20:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Asi netreba opakovať, že koreň ďumbiera v sebe skrýva kus zdravia, však? Najmä počas zimy sa odporúča pridať do jedálnička, no ak sa vám ho nechce stále šúpať a spracovávať, poznáme skvelý trik.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Ako radí web magazínu Záhradkár, pripraviť si zázvorovú pastu je veľmi jednoduché. Nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie, postačí niekoľko kusov čerstvého ďumbiera. Pri nákupe vyberajte korene, ktoré nie sú príliš hrboľaté a pokrútené, pretože také sa budú ľahšie šúpať.
Budete potrebovať
- čerstvý ďumbier (zázvor)
- polievkovú lyžicu
- kuchynský robot
Postup
Zázvor ošúpte, nakrájajte na niekoľko kúskov a potom ho dajte do mixéra. Miešajte až do konzistencie pasty. Párkrát mixovanie vypnite a zoškriabte zo stien väčšie kúsky. Zmixovanie do hladnej pasty môže trvať aj 5 minút.
Po rozmixovaní môžete, ale nemusíte, prepasírovať zmes cez sitko, aby ste oddelili šťavu od dužiny. Tú potom môžete použiť do smoothies. Šťavu si však môžete ponechať aj s dužinou.
Zdroj: Laura Witteková
Polievka z tekvice hokaido so zázvorom
Použitie
Pasta sa hodí do smoothies aj koktailov, samozrejme z nej uvaríte čaj. Môže byť ingredienciou do polievok, dusených pokrmov a vývarov, takisto súčasť karí a všetkých druhov indických receptov. Oceníte ju do omáčok, dresingov či nátierok. Ak máte radi sladké, hodí sa aj do dezertov a pokojne ňou ochutíte i ovsenú kašu alebo jogurt.
Skladovanie
Zázvorovú pastu dajte do vzduchotesnej nádoby. V chladničke vydrží po dobu 1 týždňa. Nádobu môžete natrieť tenkou vrstvou oleja, tak vydrží o niečo dlhšie (2 až 3 týždne).
Ak chcete pastu zmraziť, môžete ju rozdeliť do opakovane použiteľných mraziacich vreciek, do misiek na ľad alebo vopred urobiť porcie v tvare guličiek.