Reklama

Úplne JEDNODUCHÉ NEKTÁRINKOVÉ KOLÁČE: Také dobré, že až!

Ovocný tarte tatin.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nektárinky sú hladké sestry broskýň a do koláčov sa hodia úplne rovnako! Pokojne pečte z tých, ktoré máte práve poruke. Máme pre vás recept na tarte tatin, nepečený páj i super rýchly čokoládový koláč. Ktorým začnete?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MIRO JAROŠ upiekol sladký kugel. Pomáhala mu aj mama.

    Nektárinkový tarte tatin

    6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 20 minút

    POTREBUJETE:

    • 5 nektáriniek (alebo broskýň)
    • 40 g masla
    • 3 lyžice kokosového cukru
    • pol lyžičky škorice
    • niekoľko lístkov saturejky (nemusí byť)
    • 1 plát lístkového cesta

    POSTUP:

    1. Ovocie umyte, osušte a nakrájajte na hrubšie mesiačiky.
    2. Do okrúhlej koláčovej formy alebo do panvice vhodnej do rúry, dajte roztopiť maslo, pridajte cukor a škoricu. Nechajte trocha skaramelizovať.
    3. Poukladajte nektárinky a 3 - 4 minúty opekajte spolu so saturejkou. Jej lístky potom vyberte.
    4. Z lístkového cesta vyrežte kruh o niečo väčší ako je forma. Prikryte ním ovocie, okraje pozatláčajte dovnútra a cesto prepichnite vidličkou na niekoľkých miestach.
    5. Pečte v rúre pri 180 °C približne 20 minút do zlatista. Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť. Potom koláč opatrne prevráťte na veľký tanier.  Podávajte s vanilkovou zmrzlinou. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Téglikový koláč VÁS DOSTANE: Recept Petry Tóthovej musíte vyskúšať, hodí sa hocaké ovocie!
      Zdroj: NMH

      Krémový páj s nektárinkami

      8 porcií, príprava 40 minút + chladenie

      POTREBUJETE:

      Na korpus:

      • 320 g celozrnných sušienok
      • 60 g rozpusteného masla
      • pol lyžičky vanilkového extraktu

      Na krém:

      • 3 lyžice krupicového cukru
      • 20 g vanilkového pudingu
      • 250 g mascarpone
      • 100 ml šľahačkovej smotany

      Na plnku:

      • 3 veľké broskyne alebo nektárinky
      • 2 lyžice krupicového cukru
      • 2 lyžice vody
      • šťava z polovice citróna
      • 1 lyžička kukuričného škrobu

      Na ozdobenie:

      • 200 g šľahačkovej smotany
      • 1 lyžica práškového cukru
      • nektárinky
      • mätové lístky

      POSTUP:

      1. Sušienky rozmixujte, pridajte rozpustené maslo, vanilku a dobre premiešajte. Zmes utlačte do formy s priemerom 24 cm. Dno formy môžete vyložiť papierom na pečenie. Vložte na 30 minút do chladničky.
      2. Zatiaľ pripravte náplň: Zoberte hrniec alebo panvicu a vsypte do nej ovocie nakrájané na menšie kúsky. Pridajte cukor, 1 lyžicu vody, šťavu z citróna a krátko povarte. Rozmixujte na pyré a vráťte do panvice. V miske zmiešajte lyžicu vody a škrob. Vlejte do pyré a minútku prevarte. Nechajte vychladnúť.
      3. V druhom hrnci uvarte z mlieka, cukru a vanilkového pudingu krém. Nechajte ho zakrytý fóliou vychladnúť.
      4. Z chladničky vyberte formu, na sušienky rozotrite polovicu ovocného pyré a vložte späť do chladničky.
      5. Do misy dajte vychladnutý puding a prešľahajte. Pridajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, zvyšnú polovicu pyré a znovu vyšľahajte.
      6. Zmes dajte do formy a jemne uhlaďte. Dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
      7. Smotanu vyšľahajte spolu s cukrom na pevné špičky a rozotrite po povrchu koláča. Ozdobte nektárinkami a mätovými lístkami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TOP koláče a torty plné ovocia: Inšpirujte sa našimi cukrárkami a blogerkami!
        Zdroj: NMH

        Čokoládový koláč s nektárinkami

        6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 15 minút

        POTREBUJETE:

        • 400 g nektáriniek
        • 200 ml kyslej smotany (16 % tuku)
        • 50 g rozpusteného masla
        • 200 g kryštálového cukru
        • 1 vajce
        • 1 lyžica octu
        • 250 g hladkej múky
        • 1 lyžica sódy bikarbóny
        • 20 g preosiateho kakaa
        • 50 g posekanej horkej čokolády";i:10;s:23:"tuk na vymastenie formy

        POSTUP:

        1. Nektárinky vykôstkujte a pokrájajte na mesiačiky. Ak by sa nedali vykôstkovať, krájajte mesiačiky okolo kôstky. Rúru vyhrejte na 175 °C.
        2. Smotanu, rozpustené maslo, cukor a vajce premiešajte, pridajte ocot a postupne vmiešajte zmes preosiatej múky, sódy bikarbóny, kakaa a posekanej čokolády. 
        3. Cesto rozotrite do pripravenej formy, obložte mesiačikmi nektáriniek a posypete hnedým cukrom. Vo vyhriatej rúre pečte 15 minút.

        V Dobrom jedle nájdete aj tieto šťavnaté letné recepty: