Reklama

Upečte si úžasný ADVENTNÝ VENIEC: Recept Josefa Maršáleka nemá chybu!

Najznámejší cukrár Česka Josef Maršálek

Zdroj: Archív J.M.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dokonale ozdobí váš sviatočný stôl a okrem toho, chutí ROZPRÁVKOVO! Recept máme od jedného z najlepších českých cukrárov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
    Zdroj: NMH

    "Nebojte sa korenia. Do cesta môžete pridať škoricu, muškátový kvet, ale aj citrusovú kôru. Mak túto spoločnosť miluje," radí Josef, najuznávanejší český cukrár, ktorý vydáva bestsellery, porotcoval v známej TV súťaži Pečie celá zem, a jeho dezerty ponúkajú špičkové podniky v Česku.

    ...okrem toho, v čase keď pôsobil v slávnom londýnskom Harrods, si ich užila aj britská kráľovská rodina. Teraz si upečte tento jeho FANTASTICKÝ VENIEC.

    Makovo-medový veniec

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ

    Makovo- medový veniec

    Potrebujete:

    Na medový korpus:

    • 220 plnotučného mlieka
    • 1 vajce (+ 1 bielok na potretie)
    • 400 g hladkej múky
    • 15 g droždia
    • 80 g medu
    • 20 g mletého maku
    • 5 g soli
    • 90 g masla
    • voda na potretie

    Na makový korpus:

    • 75 g masla
    • 100 g krupicového cukru
    • 55 g hladkej múky
    • 25 g mletého maku
    • 1 g mletého klinčeka

    Na medový krém:

    • 300 ml plnotučného mlieka
    • 2 žĺtky
    • 130 g masla
    • 40 g kukuričného škrobu
    • 50 ml rumu
    • 1 vanilkový struk
    • 20 g krupicového cukru
    • 60 g medu
    • 2-3 kaki
    • šípkový (brusnicový) džem a med na dokončenie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Krok 1

      Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

      Makové cesto na Josefov veniec.

      Pripravte medové cesto: Mlieko trochu zohrejte, pridajte vajce, 100 g múky a nadrobte droždie. Vypracujte cestíčko, prikryte ho utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Potom primiešajte zvyšné suroviny okrem masla a vypracujte hladké cesto. Nakoniec zapracujte maslo a hneťte, kým cesto nie je hladké, pružné a nelepivé. Dajte ho kysnúť na ďalších 60 minút.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
        Zdroj: NMH

        Krok 2

        Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

        Makový veniec Josefa Maršáleka.

        Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do štvorca a v strede urobte pomúčeným prstom otvor. Obomi rukami cesto roztiahnite do venca (25 cm). Uložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vodou a nechajte 30 minút podkysnúť. Potom veniec potrite rozšľahaným bielkom.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
          Zdroj: NMH

          Krok 3

          Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

          Makový veniec Josefa Maršáleka.

          Pripravte makové cesto: Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkajte na placku hrubú 2-3 mm. Vykrajujte z nej kúsky a ukladajte zhora na vykysnutý veniec. Dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 160 °C.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!

            Krok 4

            Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

            Makový veniec Josefa Maršáleka

            Zatiaľ urobte krém: Mlieko, žĺtky, 20 g masla, škrob, rum, zrnká z vanilky, cukor priveďte do varu a varte asi 2 minúty. Zmes prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vanilkovú zmes vyšľahajte so zvyšným maslom a medom na hladký krém. Preložte ho do cukrárskeho vrecka.

            Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojte na polovicu. Spodnú časť ozdobte krémom, naň uložte kaki nakrájané na kocky a dobre potrite džemom aj trochou medu, ak chcete. Zakryte druhou časťou korpusu (s makovým cestom hore) a koláč je hotový. Dobrú chuť!

            Dobrý tip

            Ďalšie Josefove recepty nájdete v jeho knihách Moderná česká cukrárčina a Moje sviatočné pečenie. Viac o ňom sa dozviete v autobiografii Piecť, milovať a žiť aj na instagramovom konte @marsalekjosef82.

            Vyskúšajte ďalšie chutné recepty z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Katarína Brunovská

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.