TRI ZDRAVÉ MAŠKRTY proti bolestivej menštruácii: Zaženú aj únavu!
16. 5. 2024, 20:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak "vaše" dni sprevádzajú nepríjemné kŕče, vyskúšajte okrem zvýšeného príjmu tekutín aj tieto obľúbené potraviny. Veríme, že sa vám uľaví! Nezabúdajte, že aj tieto odporúčané pochúťky treba jesť s mierou.

Potravín, ktoré dokážu zmierniť nepríjemné prejavy PMS a menštruácie je viac. Počíta sa väčšie množstvo ovocia či zeleniny, zvýšený príjem tekutín, najmä vody, konzumácia tučnejších rýb ako je tuniak či sardinky, ktoré sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín a ich živiny môžu znížiť zápal v tele a pomôcť pri bolesti, radí časopis Zdravie.

Zdroj: NMH
1. Horká čokoláda
Zdroj: Shutterstock
Čokoládou sa pri kŕčoch ale veľmi neprejedajte, lebo obsahuje kofeín podobne ako káva, ktorú sa pri PMS neodporúča piť.
Naozaj kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je skutočný poklad. Je dobrým zdrojom horčíka a železa. Stratou krvi pri silnej menštruácii prichádzajú ženy o časť zásob železa, v extrémnych prípadoch to podľa amerického Národného inštitútu zdravia môže spôsobiť aj anémiu. V 100 gramovej horkej čokoláde sa môže nachádzať až 6,6 mg železa, čo predstavuje až 35 % dennej dávky tohto minerálu.
2. Banány
Zdroj: Shutterstock
Banány sú výborné aj na zníženie krvného tlaku pre obsah draslíka.
Sú jednoducho skvelé! Sú dostupné, bohaté na vlákninu a pomáhajú s vyprázdňovaním. Môžete sa po nich cítiť menej nafúknutí a dokážu jemne znížiť bolesť. Obsahujú množstvo horčíka, ktorý je známy tým, že znižuje závažnosť menštruačných kŕčov. Treba ich však jesť s mierou, pretože obsahujú dosť veľa prírodných cukrov, hlavne ak sú dostatočne zrelé.
3. Pomaranče
Zdroj: Shutterstock
Sú top potravina pri menštruačných kŕčoch. Obsahujú veľa vitamínu C, niektoré údaje hovoria, že dokonca viac ako citróny a tiež majú dostatok horčíka, draslíka, vápnika a vitamínu D. Vápnik tlmí depresívne nálady a vitamín D pomáha pri premene tryptofánu na serotonín, hormón šťastia.

ČOKOLÁDOVO-POMARANČOVÝ CHEESECAKE
10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Na základ:
- 400 g čokoládových sušienok
- 4 lyžice rozpusteného masla
- štipka soli
Na plnku:
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 110 g cukru
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 400 g smotanového syra
- 3 veľké vajcia
- 115 g kyslej smotany izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 ml pomarančovej šťavy
Na ganache:
- 135 g čokolády 54 %
- 60 g šľahačkovej smotany
Na kandizovaný pomaranč:
- 2 pomaranče
- 400 g kryštálového cukru
- 355 g vody
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C. Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Sušienky rozmixujte, zmiešajte s maslom, so soľou a vysypte do formy. Rovnomerne utlačte na dno aj boky. Dajte na 10 minút piecť do rúry.
- Do žiaruvzdornej misky vsypte nasekanú čokoládu, vlejte smotanu a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Cukor s pomarančovou kôrou vsypte do misy a prstami miešajte, kým sa nesfarbí. Potom k cukru pridajte smotanový syr a šľahajte. Po jednom zapracujte vajcia. Vlejte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa nezapracuje. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt, šťavu a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený základ.
- Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Na dno rúry položte hlbší plech naplnený vriacou vodou a pečte 50 minút. Potom cheesecake vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom koláč vložte aspoň a 2 hodiny do chladničky.
- Na čokoládovú ganache dajte do misky nasekanú čokoládu a zalejte ju horúcou šľahačkovou smotanou. Nechajte minútu povoliť a potom rozmiešajte dohladka. Ganache nalejte na cheesecake a pomocou lyžice rozotrite. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Koláč nakrájajte a ozdobte kandizovanými pomarančmi, ktoré si pripravíte tak, že cukor s vodou dáte do hrnca a uvaríte do sirupovej konzistencie. Potom do sirupu vložte plátky pomarančov aj s kôrou a varte na miernom ohni 10 minút, často ich prevracajte. Pomaranče sú hotové, keď ich kôra vyzerá trochu priesvitná.