Reklama

TRI ZDRAVÉ MAŠKRTY proti bolestivej menštruácii: Zaženú aj únavu!

Čokoládovo - pomarančový cheesecake.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Ak "vaše" dni sprevádzajú nepríjemné kŕče, vyskúšajte okrem zvýšeného príjmu tekutín aj tieto obľúbené potraviny. Veríme, že sa vám uľaví! Nezabúdajte, že aj tieto odporúčané pochúťky treba jesť s mierou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oplatí sa kupovať light potraviny, ak máte zvýšený cholesterol?

    Potravín, ktoré dokážu zmierniť nepríjemné prejavy PMS a menštruácie je viac. Počíta sa väčšie množstvo ovocia či zeleniny, zvýšený príjem tekutín, najmä vody, konzumácia tučnejších rýb ako je tuniak či sardinky, ktoré sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín a ich živiny môžu znížiť zápal v tele a pomôcť pri bolesti, radí časopis Zdravie.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Obyčajný BIELY JOGURT? Ale kdeže, toto sa stane, keď ho budete jesť denne!
      Zdroj: NMH

      1. Horká čokoláda

      Zdroj: Shutterstock

      Čokoládou sa pri kŕčoch ale veľmi neprejedajte, lebo obsahuje kofeín podobne ako káva, ktorú sa pri PMS neodporúča piť.

      Naozaj kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je skutočný poklad. Je dobrým zdrojom horčíka a železa. Stratou krvi pri silnej menštruácii prichádzajú ženy o časť zásob železa, v extrémnych prípadoch to podľa amerického Národného inštitútu zdravia môže spôsobiť aj anémiu. V 100 gramovej horkej čokoláde sa môže nachádzať až 6,6 mg železa, čo predstavuje až 35 % dennej dávky tohto minerálu.

      2. Banány

      Zdroj: Shutterstock

      Banány sú výborné aj na zníženie krvného tlaku pre obsah draslíka.

      Sú jednoducho skvelé! Sú dostupné, bohaté na vlákninu a pomáhajú s vyprázdňovaním. Môžete sa po nich cítiť menej nafúknutí a dokážu jemne znížiť bolesť. Obsahujú množstvo horčíka, ktorý je známy tým, že znižuje závažnosť menštruačných kŕčov. Treba ich však jesť s mierou, pretože obsahujú dosť veľa prírodných cukrov, hlavne ak sú dostatočne zrelé.

      3. Pomaranče

      Zdroj: Shutterstock

      Sú top potravina pri menštruačných kŕčoch. Obsahujú veľa vitamínu C, niektoré údaje hovoria, že dokonca viac ako citróny a tiež majú dostatok horčíka, draslíka, vápnika a vitamínu D. Vápnik tlmí depresívne nálady a vitamín D pomáha pri premene tryptofánu na serotonín, hormón šťastia.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!

        ČOKOLÁDOVO-POMARANČOVÝ CHEESECAKE

        10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Na základ:

        • 400 g čokoládových sušienok
        • 4 lyžice rozpusteného masla
        • štipka soli

        Na plnku:

        • 120 ml šľahačkovej smotany
        • 110 g cukru
        • pomarančová kôra z jedného pomaranča
        • 400 g smotanového syra
        • 3 veľké vajcia
        • 115 g kyslej smotany izbovej teploty
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 60 ml pomarančovej šťavy

        Na ganache:

        • 135 g čokolády 54 %
        • 60 g šľahačkovej smotany

        Na kandizovaný pomaranč:

        • 2 pomaranče
        • 400 g kryštálového cukru
        • 355 g vody

        POSTUP:

        1. Rúru zapnite na 180 °C. Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
        2. Sušienky rozmixujte, zmiešajte s maslom, so soľou a vysypte do formy. Rovnomerne utlačte na dno aj boky. Dajte na 10 minút piecť do rúry.
        3. Do žiaruvzdornej misky vsypte nasekanú čokoládu, vlejte smotanu a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
        4. Cukor s pomarančovou kôrou vsypte do misy a prstami miešajte, kým sa nesfarbí. Potom k cukru pridajte smotanový syr a šľahajte. Po jednom zapracujte vajcia. Vlejte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa nezapracuje. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt, šťavu a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený základ.
        5. Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Na dno rúry položte hlbší plech naplnený vriacou vodou a pečte 50 minút. Potom cheesecake vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom koláč vložte aspoň a 2 hodiny do chladničky.
        6. Na čokoládovú ganache dajte do misky nasekanú čokoládu a zalejte ju horúcou šľahačkovou smotanou. Nechajte minútu povoliť a potom rozmiešajte dohladka. Ganache nalejte na cheesecake a pomocou lyžice rozotrite. Dajte na 30 minút do chladničky.
        7. Koláč nakrájajte a ozdobte kandizovanými pomarančmi, ktoré si pripravíte tak, že cukor s vodou dáte do hrnca a uvaríte do sirupovej konzistencie. Potom do sirupu vložte plátky pomarančov aj s kôrou a varte na miernom ohni 10 minút, často ich prevracajte. Pomaranče sú hotové, keď ich kôra vyzerá trochu priesvitná.
        Súvisiace