Reklama

Tieto POTRAVINY DO KOŠA NEPATRIA: Čítajte správne údaje na obale!

Potraviny v koši.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vyhadzujete kúpené potraviny po dátume, ktorý je uvedený na etikete? Zrejme každému sa občas stane, že nestihne zásoby v chladničke či špajze spotrebovať včas. V mnohých prípadoch ich môžete ale ešte pokojne použiť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oplatí sa kupovať light mliečne výrobky, ak máte zvýšený cholesterol?

    V každom prípade je lepšie potraviny nakupovať v takom množstve, aby ste sa vyhli ich dlhodobému skladovaniu a najmä zbytočnému vyhadzovaniu. Takže ak aj natrafíte na výhodné akciové ceny, majte na pamäti, že ich treba do určitého času aj spotrebovať. Dôležité je vedieť, dokedy je to stále bezpečné... Zaujímavé informácie sme sa dozvedeli v článku na webe časopisu Zdravie.

    Čítajte správne!

    Zdroj: Shuttterstock

    Na etikete potraviny býva uvedený dátumu buď slovami „minimálna trvanlivosť do“ alebo „spotrebujte do“. Ich význam je značne rozdielny a môže nás trochu mýliť. Práve tento je často príčinou toho, že v koši skončia aj tie potraviny, ktoré by nemuseli. Odhaduje sa, že až 10 percent z 88 miliónov ton potravinového odpadu, ktorý sa v Európskej únii ročne vyprodukuje, súvisí s dátumom uvedeným na potravinových výrobkoch, ktorému spotrebitelia celkom nerozumejú.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebom

      Spotrebujte do...

      Údaj „Spotrebujte do“ sa vzťahuje na bezpečnosť potravín pre naše zdravie. Ide o pokyn, aby sme potravinu spotrebovali do uvedeného dátumu. Po ňom už nie je vhodné a bezpečné ju konzumovať a mohla by nám spôsobiť zdravotné ťažkosti. Uvádza sa na čerstvých potravinách, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad na rybách, mäse, šalátoch a mliečnych výrobkoch, ktorých konzumácia po tomto dátume by mohla viesť k zdravotným problémom.

      Zdroj: Shutterstock

      Mliečne výrobky je dobré skonzumovať aj skôr, ako je dátum spotreby. Napríklad prospešných probiotík v jogurtoch každým dňom ubúda, aj keď sú stále vhodné na jedenie.

      Minimálna trvanlivosť do...

      Údaj Minimálna trvanlivosť do“ sa týka kvality potravín. Pokiaľ dodržíte pokyny na skladovanie, jedlo bude bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti, ale nemusí mať rovnakú chuť alebo štruktúru. Nezaručuje sa pritom, že potraviny budú po tomto dátume rovnako čerstvé, chutné, chrumkavé.... ako predtým, ale neuškodia zdraviu. Nemusíte ich teda nutne vyhadzovať! Tento údaj nájdete zvyčajne na keksoch, čokoláde, koreninách, konzervovaných výrobkoch i mnohých nápojoch.