Tieto POTRAVINY DO KOŠA NEPATRIA: Čítajte správne údaje na obale!
23. 5. 2024, 21:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Vyhadzujete kúpené potraviny po dátume, ktorý je uvedený na etikete? Zrejme každému sa občas stane, že nestihne zásoby v chladničke či špajze spotrebovať včas. V mnohých prípadoch ich môžete ale ešte pokojne použiť.

V každom prípade je lepšie potraviny nakupovať v takom množstve, aby ste sa vyhli ich dlhodobému skladovaniu a najmä zbytočnému vyhadzovaniu. Takže ak aj natrafíte na výhodné akciové ceny, majte na pamäti, že ich treba do určitého času aj spotrebovať. Dôležité je vedieť, dokedy je to stále bezpečné... Zaujímavé informácie sme sa dozvedeli v článku na webe časopisu Zdravie.
Čítajte správne!
Zdroj: Shuttterstock
Na etikete potraviny býva uvedený dátumu buď slovami „minimálna trvanlivosť do“ alebo „spotrebujte do“. Ich význam je značne rozdielny a môže nás trochu mýliť. Práve tento je často príčinou toho, že v koši skončia aj tie potraviny, ktoré by nemuseli. Odhaduje sa, že až 10 percent z 88 miliónov ton potravinového odpadu, ktorý sa v Európskej únii ročne vyprodukuje, súvisí s dátumom uvedeným na potravinových výrobkoch, ktorému spotrebitelia celkom nerozumejú.

Spotrebujte do...
Údaj „Spotrebujte do“ sa vzťahuje na bezpečnosť potravín pre naše zdravie. Ide o pokyn, aby sme potravinu spotrebovali do uvedeného dátumu. Po ňom už nie je vhodné a bezpečné ju konzumovať a mohla by nám spôsobiť zdravotné ťažkosti. Uvádza sa na čerstvých potravinách, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad na rybách, mäse, šalátoch a mliečnych výrobkoch, ktorých konzumácia po tomto dátume by mohla viesť k zdravotným problémom.
Zdroj: Shutterstock
Mliečne výrobky je dobré skonzumovať aj skôr, ako je dátum spotreby. Napríklad prospešných probiotík v jogurtoch každým dňom ubúda, aj keď sú stále vhodné na jedenie.
Minimálna trvanlivosť do...
Údaj „Minimálna trvanlivosť do“ sa týka kvality potravín. Pokiaľ dodržíte pokyny na skladovanie, jedlo bude bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti, ale nemusí mať rovnakú chuť alebo štruktúru. Nezaručuje sa pritom, že potraviny budú po tomto dátume rovnako čerstvé, chutné, chrumkavé.... ako predtým, ale neuškodia zdraviu. Nemusíte ich teda nutne vyhadzovať! Tento údaj nájdete zvyčajne na keksoch, čokoláde, koreninách, konzervovaných výrobkoch i mnohých nápojoch.