Tento hŕstkový prívarok s bôčikom nemá chybu: RECEPT zo známej ŽUFANE!
27. 2. 2024, 18:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
Jana a Eva spolu varili už ako malé dievčatká na škôlkarskom dvore. Dnes sú spolumajiteľky obľúbeného bistra a kuchtiť „staré dobroty“ šibalsky, po svojom, ich baví stále rovnako!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Karty však zamiešala ich tretia kamarátka Kristína, ktorá sa im priplietla do cesty, keď už boli veľké. „Zapáčila sa nám jej obrovská chuť variť a cez dobré jedlo byť nablízku aj neznámym ľuďom. O nejaký čas vznikla naša verejná obývačka Žufaňa,“ vysvetľujú Jana s Evou. Rodené Bratislavčanky tak získali priestor, v ktorom sa môžu podeliť o recepty zdedené po šikovných mamách, babičkách a jedným očkom sledovať, či všetkým naokolo chutí...
Prívarok podľa babičiek
„Baví nás čarovať so surovinami, ktoré mali v špajze naše mamy a babičky. Tento hŕstkový prívarok zo strukovín a z kapusty je sýty sám osebe, ale s prepečeným bôčikom chutí božsky. Pre vegánov k nemu uvarte zdravú cviklu,“ odporúča Jana.
Hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom
Zdroj: MATEJ KALINA
Hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom chutí božsky!
4 PORCIE, PRÍPRAVA, VARENIE 1,5 HODINY, PEČENIE 4 HODINY
Potrebujete:
Na hŕstkovú zmes:
- 50 g hnedej šošovice
- 50 g suchého žltého hrachu
- 50 g suchej bielej fazuľky
- 50 g suchej strakatej fazuľky
Ďalej potrebujete:
- 1 menšia cibuľa
- bobkový list
- guľôčky nového korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g bielej kapusty
- 1 zemiak na zahustenie (podľa potreby)
- soľ, mleté biele korenie
- olej
- balzamový ocot
- pažítka, uvarená cvikla na podávanie
Na pečený bôčik:
- 400 g bôčika
- vývar (alebo voda)
- med
- soľ, korenie
- olej

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Hŕstkové suroviny namočte do vody aspoň 6 hodín pred varením, najlepšie však na noc.
- Upečte bôčik: Najprv ho nechajte aspoň pol hodiny marinovať v zmesi zo soli, z mletého čierneho korenia, pretlačeného cesnaku a oleja. Potom ho pečte prikrytý v rúre vyhriatej na 120 °C asi 3 hodiny. Bôčik odokryte, podlejte vývarom alebo vodou, potrite medom a pečte dochrumkava pri 150 °C ďalšiu hodinu.
- Uvarte prívarok: Na oleji (50 ml) duste cibuľu nakrájanú nadrobno aspoň 45 minút. Bobkový list a celé korenie dajte do gázy. K cibuli pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a chvíľu restujte. Potom pridajte hŕstkovú zmes a zalejte asi 200 ml vody. Prikryte a duste.
- Keď je strukovina takmer uvarená, pridajte do hrnca nasekanú kapustu. Varte domäkka, podlievajte vodou. Ak je prívarok riedky, zahustite ho nastrúhaným zemiakom – chvíľku povarte. Nakoniec ho ochuťte bielym korením, pár kvapkami balzamového octu a nasekanou pažítkou.
- Prívarok servírujte s pečeným bôčikom nakrájaným na tenké plátky alebo uvarenou cviklou. Dobrú chuť!