Reklama

Tento hŕstkový prívarok s bôčikom nemá chybu: RECEPT zo známej ŽUFANE!

Kočky z obľúbeného bistra Žufaňa nám venovali recept na parádny hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jana a Eva spolu varili už ako malé dievčatká na škôlkarskom dvore. Dnes sú spolumajiteľky obľúbeného bistra a kuchtiť „staré dobroty“ šibalsky, po svojom, ich baví stále rovnako!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!
    Zdroj: NMH

    Karty však zamiešala ich tretia kamarátka Kristína, ktorá sa im priplietla do cesty, keď už boli veľké. „Zapáčila sa nám jej obrovská chuť variť a cez dobré jedlo byť nablízku aj neznámym ľuďom. O nejaký čas vznikla naša verejná obývačka Žufaňa,“ vysvetľujú Jana s Evou. Rodené Bratislavčanky tak získali priestor, v ktorom sa môžu podeliť o recepty zdedené po šikovných mamách, babičkách a jedným očkom sledovať, či všetkým naokolo chutí...

    Prívarok podľa babičiek

    Baví nás čarovať so surovinami, ktoré mali v špajze naše mamy a babičky. Tento hŕstkový prívarok zo strukovín a z kapusty je sýty sám osebe, ale s prepečeným bôčikom chutí božsky. Pre vegánov k nemu uvarte zdravú cviklu,“ odporúča Jana.

    Hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom chutí božsky!

    4 PORCIE, PRÍPRAVA, VARENIE 1,5 HODINY, PEČENIE 4 HODINY

    Potrebujete:

    Na hŕstkovú zmes:

    • 50 g hnedej šošovice
    • 50 g suchého žltého hrachu
    • 50 g suchej bielej fazuľky
    • 50 g suchej strakatej fazuľky

    Ďalej potrebujete:

    • 1 menšia cibuľa
    • bobkový list
    • guľôčky nového korenia
    • 1 strúčik cesnaku
    • 100 g bielej kapusty
    • 1 zemiak na zahustenie (podľa potreby)
    • soľ, mleté biele korenie
    • olej 
    • balzamový ocot
    • pažítka, uvarená cvikla na podávanie 

    Na pečený bôčik:

    • 400 g bôčika
    • vývar (alebo voda)
    • med
    • soľ, korenie
    • olej
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšia PIZZA margherita, akú ste kedy jedli: Dostali sme TOP RECEPT od Martina Záhumenského!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Hŕstkové suroviny namočte do vody aspoň 6 hodín pred varením, najlepšie však na noc.
      2. Upečte bôčik: Najprv ho nechajte aspoň pol hodiny marinovať v zmesi zo soli, z mletého čierneho korenia, pretlačeného cesnaku a oleja. Potom ho pečte prikrytý v rúre vyhriatej na 120 °C asi 3 hodiny. Bôčik odokryte, podlejte vývarom alebo vodou, potrite medom a pečte dochrumkava pri 150 °C ďalšiu hodinu.
      3. Uvarte prívarok: Na oleji (50 ml) duste cibuľu nakrájanú nadrobno aspoň 45 minút. Bobkový list a celé korenie dajte do gázy. K cibuli pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a chvíľu restujte. Potom pridajte hŕstkovú zmes a zalejte asi 200 ml vody. Prikryte a duste.
      4. Keď je strukovina takmer uvarená, pridajte do hrnca nasekanú kapustu. Varte domäkka, podlievajte vodou. Ak je prívarok riedky, zahustite ho nastrúhaným zemiakom – chvíľku povarte. Nakoniec ho ochuťte bielym korením, pár kvapkami balzamového octu a nasekanou pažítkou.
      5. Prívarok servírujte s pečeným bôčikom nakrájaným na tenké plátky alebo uvarenou cviklou. Dobrú chuť!

      Už ste počuli náš podcast?

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.