Po sviatočnom hodovaní pomôžte žlčníku a rozbehnite TRÁVENIE BYLINKAMI
29. 12. 2023, 11:22 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CseEAPPreSL/
Bylinkárka Iveta Henzelyová radí, ako rozbehnúť trávenie po sviatočnej hostine.

Samotnému tráveniu sa oplatí venovať pozornosť ešte pred hodovaním. Ideálne je, ak si častejšie naservírujete fermentované potraviny, ktoré sú navyše v zime vynikajúcim zdrojom vitamínov a živých enzýmov, radí portál Zdravie.
Pamajorán i nechtík
Nemusíte staviť len na tradičnú kyslú kapustu, pripravte si stále viac obľúbené kimči. „Pijeme fermentovaný čaj, kombuchu, užívame zelené riasy ako chlorela či spirulina. Rovnako dbajte na dostatočný pitný režim. Predvianočný čaj na úpravu trávenia by sa mohol skladať z 50 g pamajoránu, zo 40 g repíka, z 30 g nátržníka husieho, 20 g nechtíka, 20 g skorocelu. Polievkovú lyžicu zmesi zalejeme dvesto mililitrami vriacej vody. Necháme desať minút odstáť, precedíme a pijeme tri- až štyrikrát denne,“ pridáva tip na prípravu čaju bylinkárka Iveta Henzelyová.
Na nápravu trávenia
Po dňoch hodovania pomôže čaj, ktorý pripravíte z 30 g mäty piepornej, 20 g paliny pravej, 20 g repíka, 10 g zemežlče. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejte 200 mililitrami vriacej vody, 10 minút nechajte odstáť. Preceďte a pite tri- až štyrikrát denne. Vhodným spôsobom úpravy trávenia je aj tento korienkový odvar, na ktorého zmes potrebujeme rovnaké diely koreňa púpavy, čakanky, puškvorca, omanu pravého a kúsok čerstvého zázvoru. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejte 300 ml studenej vody. Pomaly priveďte do varu, na miernom ohni povarte 5 až 7 minút. Potom odstavte na 10 minút, preceďte a pite počas dňa medzi jedlami tri- až štyrikrát.

Na žlčník
Na problémy so žlčníkom si pripravte rovnaké diely zemežlče, mäty, harmančeka. Polievkovú lyžicu zmesi zalejte 200 ml vriacej vody. Nechajte 10 minút odstáť a preceďte. Pite pri akútnych problémoch.
Vianočný čaj
Čo u Ivety Henzelyovej nemôže počas chladných mesiacov chýbať? „Materina dúška, šípky, pamajorán, nechtík, harmanček, púpava, praslička, zlatobyľ, skorocel. Máme aj náš vianočný čaj. Polievkovú lyžicu kvalitného čierneho čaju zalejem pol litrom vriacej vody. Pridám niekoľko plátkov sušeného pomaranča, zázvor, kardamóm, klinčeky, badián, citrónovú šťavu, med a kalíštek koňaku,“ inšpiruje bylinkárka.