Reklama

Studená POLIEVKA: Zachutí vám viac slovenská ŠALÁTOVÁ alebo bulharský TARATOR?

ŠALÁTOVÁ POLIEVKA

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Presne tak to v horúcom lete robili aj naše babičky. Studené polievky sú hitom na celom svete, v Bulharsku si pripravujú uhorkový tarator, v Španielsku gaspacho, vichyssoise vo Francúzsku alebo okrošku v Rusku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
    Zdroj: Canva

    ŠALÁTOVÁ POLIEVKA

    Zdroj: Laura Witteková

    ŠALÁTOVÁ POLIEVKA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10-15 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 4 zemiaky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 bobkové listy
    • 3 guľôčky nového korenia
    • 1 l plnotučného mlieka
    • soľ
    • 2 hlávkové šaláty
    • ocot

    POSTUP

    1. Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky. Vsypte ich do hrnca, vlejte vodu tak, aby siahala tesne nad zemiaky, pridajte pretlačený cesnak, soľ, bobkové listy, nové korenie a priveďte do varu. Varte približne 15 minút, aby boli zemiaky mäkké.
    2. K zemiakom vlejte mlieko, priveďte do varu, odstavte a vmiešajte nakrájaný šalát. Nechajte vychladnúť. Podľa chuti jemne okyslite octom a môžete podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Hviezda tohtoročného leta - netradičná aperolová torta

      BULHARSKÝ TARATOR

      Zdroj: Laura Witteková

      BULHARSKÝ TARATOR

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, CHLADENIE

      Potrebujete:

      • 1 veľká uhorka
      • 300 g gréckeho jogurtu
      • 300 ml vody
      • za hrsť čerstvého kôpru
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžica olivového oleja
      • soľ, korenie podľa chuti
      • za hrsť vlašských orechov

      POSTUP

      1. Uhorku umyte a nakrájajte na malé kocky. Vložte ju do väčšej misy a pridajte jogurt, vodu, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a olej. Všetko dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie podľa chuti a vložte do chladničky aspoň na hodinu.
      2. Polievku naservírujte na tanier alebo do misky, ozdobte nasekaným kôprom a vlašskými orechmi. Môžete ju podávať aj s dobrým pečivom.

      Vyskúšajte viac letných receptov z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.