Studená POLIEVKA: Zachutí vám viac slovenská ŠALÁTOVÁ alebo bulharský TARATOR?
8. 7. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Presne tak to v horúcom lete robili aj naše babičky. Studené polievky sú hitom na celom svete, v Bulharsku si pripravujú uhorkový tarator, v Španielsku gaspacho, vichyssoise vo Francúzsku alebo okrošku v Rusku.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
43 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženieZdroj: Canva
ŠALÁTOVÁ POLIEVKA
Zdroj: Laura Witteková
ŠALÁTOVÁ POLIEVKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10-15 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
- 4 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 1 l plnotučného mlieka
- soľ
- 2 hlávkové šaláty
- ocot
POSTUP
- Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky. Vsypte ich do hrnca, vlejte vodu tak, aby siahala tesne nad zemiaky, pridajte pretlačený cesnak, soľ, bobkové listy, nové korenie a priveďte do varu. Varte približne 15 minút, aby boli zemiaky mäkké.
- K zemiakom vlejte mlieko, priveďte do varu, odstavte a vmiešajte nakrájaný šalát. Nechajte vychladnúť. Podľa chuti jemne okyslite octom a môžete podávať.

Video Player is loading.
Hviezda tohtoročného leta - netradičná aperolová tortaBULHARSKÝ TARATOR
Zdroj: Laura Witteková
BULHARSKÝ TARATOR
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
- 1 veľká uhorka
- 300 g gréckeho jogurtu
- 300 ml vody
- za hrsť čerstvého kôpru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie podľa chuti
- za hrsť vlašských orechov
POSTUP
- Uhorku umyte a nakrájajte na malé kocky. Vložte ju do väčšej misy a pridajte jogurt, vodu, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a olej. Všetko dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie podľa chuti a vložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Polievku naservírujte na tanier alebo do misky, ozdobte nasekaným kôprom a vlašskými orechmi. Môžete ju podávať aj s dobrým pečivom.
Vyskúšajte viac letných receptov z Dobrého jedla: