Reklama

Šťavnatý ryžový nákyp: Ako ho upiecť tak, aby nebol suchý? Poradíme vám!

Ryžový nákyp s marhuľami.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ryžový nákyp je síce jednoduchý na prípravu, ale aj tak sa vám možno nie vždy podarí. Dajte na dobré rady a triky, ktoré vám pomôžu upiecť ho šťavnatý a lahodný.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    Ryžový nákyp je klasickým jedlom, ktoré nás vracia do detstva. Mnohí z nás si pamätajú na vôňu, ktorá sa šírila kuchyňou, keď ho pripravovali naše mamy alebo babky a v školskej jedálni nebolo obľúbenejšieho jedla! Ak chcete túto milovanú dobrotu pripraviť, no máte obavy, že bude suchý, máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ako sa vám podarí dokonalo šťavnatý.

    1. Vyberte správnu ryžu

    Základom šťavnatého ryžového nákypu je výber správneho druhu ryže. Na toto jedlo je najlepšia guľatozrnná ryža, ktorá má vyšší obsah škrobu. Škrob zabezpečí krémovú textúru a ryža sa lepšie spojí s ostatnými ingredienciami. Vyhnite sa používaniu dlhozrnnej ryže, ktorá sa po uvarení môže rozpadnúť a spôsobiť suchosť nákypu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Navarené Zlatou Vareškou: Ryžový nákyp - recepty od starkej

      2. Predvarte ryžu v mlieku

      Predtým, ako ryžu pridáte do nákypu, predvarte ju v mlieku namiesto vody. Mlieko dodá ryži krémovú konzistenciu a bohatú chuť. Priveďte mlieko do varu, pridajte ryžu a nechajte ju pomaly variť, až kým nebude ryža takmer uvarená, ale stále mierne pevná. Týmto spôsobom sa ryža nasýti mliekom a váš nákyp bude šťavnatý a jemný.

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Ryžový nákyp môžete pripraviť aj do menších formičiek.

      3. Pridajte dostatok tekutiny

      Pri príprave nákypu nezabudnite na dostatok tekutiny. Môžete použiť mlieko, smotanu alebo kombináciu oboch. Tekutina by mala pokrývať všetky ingrediencie, pretože počas pečenia sa ryža stále napúšťa a absorbuje viac vlhkosti. Príliš málo tekutiny môže spôsobiť, že nákyp bude suchý a tvrdý.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na to

        4. Nešetrite na masle a vajciach

        Maslo a vajcia sú základnými ingredienciami pre vytvorenie vláčnej a šťavnatej konzistencie. Maslo pridáva bohatú chuť a pomáha udržať vlhkosť v nákype, zatiaľ čo vajcia pôsobia ako spojivo a dodávajú pokrmu jemnosť. Nešetrite na týchto ingredienciách, ak chcete dosiahnuť čo najlepšiu konzistenciu.

        5. Doplňte nákyp ovocím

        Ovocie je skvelý spôsob, ako pridať do ryžového nákypu vlhkosť a dodatočnú chuť. Jablká, hrušky, marhule, čerešne, či už čerstvé alebo z kompótu, dodajú pokrmu sladkosť a šťavnatosť. Ak používate čerstvé ovocie, pred pridaním do nákypu ho ľahko poduste, aby pustilo šťavu a ešte viac zvláčnilo váš dezert.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Kopčekový OVOCNÝ KOLÁČ šéfredaktorky je letný hit: Pečú ho už všetci, vyskúšajte ho aj vy!

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Tradičný ryžový nákyp s marhuľami.

          6. Pečte pomaly a na miernej teplote

          Kľúčom k dokonale šťavnatému ryžovému nákypu je pečenie na miernej teplote. Ideálna teplota je okolo 160-170 °C. Pečte nákyp pomaly, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili a ryža mala čas absorbovať všetku vlhkosť. Ak pečiete nákyp príliš rýchlo alebo na príliš vysokej teplote, môže sa povrch spáliť, zatiaľ čo vnútro zostane suché.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Šťavnaté koláčiky: Upečte si dezerty plné sezónneho ovocia

            7. Nechajte nákyp odpočívať pred podávaním

            Po upečení nechajte ryžový nákyp chvíľu odpočívať. Tento krok je dôležitý, aby sa nákyp trochu usadil a chuť sa ešte viac zjednotila. Tekutiny sa rovnomerne rozložia a výsledný pokrm bude ešte šťavnatejší.

            Použitím guľatozrnnej ryže, dostatkom mlieka a smotany, pridávaním ovocia a správnym pečením dosiahnete nákyp, ktorý bude každý milovať. Vyskúšajte tieto tipy v recepte od nášho šéfkuchára a vytvorte ryžový nákyp, ktorý bude nielen chutný, ale aj dokonale vláčny a šťavnatý. Dobrú chuť!

            Autor článku

            Tatiana Kubicová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.