Ako uvariť najlepší RYŽOVÝ NÁKYP? Rady a RECEPT od šéfkuchára, na ktoré sa môžete spoľahnúť!
15. 2. 2024, 14:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tradičný ryžový nákyp sa vám s receptom a radami nášho šéfkuchára podarí krásne šťavnatý hneď na prvý šup! Garantujeme vám, že bude ešte lepší, než si pamätáte z detstva.
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Jušková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Ryžový nákyp s marhuľami
6 osôb, príprava 15 minút, varenie 60 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ryžový nákyp s marhuľami.
Potrebujete:
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 1400 ml mlieka alebo alternatívy (časť môžete nahradiť aj smotanou na šľahanie)
- 1 kus celej škoricovej kôry (voliteľné)
- 1/4 lyžičky soli
- 3 vajcia
- 120 – 150 g cukru
- 60 g zmäknutého masla
- vanilka alebo vanilkový cukor podľa chuti
- pohár zaváraných marhúľ alebo iného ovocia

Zdroj: Tatiana Kubicová
POSTUP:
Ryžu riadne premyte prúdom studenej vody v sitku, zalejte mliekom alebo jeho alternatívou (prípadne nahraďte časť mlieka smotanou na šľahanie). Pridajte soľ, škoricu (ak používate) a ryžu za občasného miešania uvarte domäkka.
Do ryže pridajte mletú vanilku alebo vanilkový cukor a nechajte ju vychladnúť na teplotu 40 - 50 °C.
Zmäknuté maslo rozmiešajte spolu s cukrom a žĺtkami do peny.
Žĺtkovú penu primiešajte do ešte teplej ryže.
Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a vmiešame do ryže spolu s časťou ovocného sirupu.
Ryžovú zmes vlejte do maslom vytretého pekáča (cca. 30 x 30 cm), povkladajte doň ovocie a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Ryžový nákyp podávajte mierne vychladnutý, preliaty ovocným sirupom zo zaváraného ovocia, prípadne obložený zvyšným ovocím.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: