Reklama

SLOVENSKÉ LEČO, izraelská shakshuka či tuniská ojja: Čo majú spoločné?

Lečo

Zdroj: Pinterest

Reklama

Chutia úžasne a my poradíme, čím ich ešte vylepšiť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!

    V čom sa navlas podobajú a čím sa líšia, zistíte rýchlo sami! Prezradíme zatiaľ len to, že množstvom hlavných surovín pri ich príprave nešetrite...

    Lečo

    V hlbšej panvici na troche oleja alebo masti opečte kolieska paprikovej klobásy. Potom ich odložte bokom. Vo výpeku opečte na plátky nakrájanú cibuľu (žltú aj červenú). Pridajte plátky cesnaku, rascu, prípadne čili papričku a koriander. Opekajte 2-3 minúty, potom postupne primiešajte mäsité nakrájané paradajky a na hrubšie pásiky nakrájanú zelenú papriku. Po 5 minútach pridajte prepasírované paradajky, mletú červenú papriku a štipku muškátového korenia. Podľa množstva porcií pridajte vajcia a na miernom ohni miešajte. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Nakoniec primiešajte opečené kolieska klobásy. Podávajte s chlebom alebo s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou.

    Shakshuka

    V hlbšej panvici na olivovom oleji opečte nakrájanú cibuľu a pridajte plátky cesnaku. Pridajte olúpané nakrájané paradajky a po 10 minútach na malé kúsky nakrájanú papriku. Po chvíli primiešajte paradajkový pretlak, soľ a mleté čierne korenie. Podlejte trochou vody alebo zeleninovým vývarom. Za občasného miešania duste 5-10 minút. Pridajte bazalkové listy, zľahka premiešajte a na vrch rozbite vajcia. Osoľte a posypte mletou paprikou. Keď budú bielky tuhé, odstavte. Izraelčanom chutí shakshuka aj na raňajky. Podávajú ju najradšej so zapečenými toastami.   

    Zdroj: Dobré jedlo

    vegetariánska shakshuka alebo ojja

    OJJA (tuniská shakshuka) 

    Cibuľu, červené aj zelené papriky a paradajky nakrájajte nadrobno a opekajte v hlbšej panvici na olivovom oleji. Pridajte nasekaný cesnak, drvené paradajky alebo pretlak a trocha čili pasty. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením, trochou mletého koriandra a rímskou rascou. Podlejte vodou a za občasného miešania duste prikryté asi 15 minút. Potom na vrch pridajte podľa množstva porcií rozbité vajcia a nechajte dusiť, kým bielok nestuhne. Nemiešajte.

    Zdroj: Pinterest

    tuniská ojja

    Môžete pridať opečenú klobásu...

    Zdroj: Pinterest

    Ojja s pikantnou klobásou

    Čím ich vylepšíte?

    • Pred tým ako pridáte vajcia, primiešajte do zmesi nasekané bylinky.
    • Namiesto paradajkového pretlaku môžete pridať paprikovú pastu - ajvar.
    • Do shakshuky môžete pridať aj špenátové listy.
    • Tesne pred dokončením môžete lečo či shakshuku posypať balkánskym syrom.
    • Aj s vajíčkom ju môžete dať na chvíľu zapiecť.
    • Všetky tri varianty môžu byť vegetariánske alebo s pikantnou klobásou.
    • Do leča môžete pridať aj mäkšiu klobásu alebo kvalitné špekáčiky. Vylepší ho aj opečená prerastená slanina.
    • Môžete pridať aj na kocky nakrájanú cukinu.
    • Ojja sa zvykne podávať aj s krevetami a morskými plodmi.