Kysnuté lekvárové koláče-postup
Zdroj: Dobré jedlo
- PRIPRAVTE KVÁSOK: Droždie rozdrobte v zmesi múky a cukru, zalejte vlažným mliekom, premiešajte a nechajte nakysnúť.
- PRIPRAVTE CESTO: V mise zmiešajte hladkú a polohrubú múku. Pridajte kryštálový cukor, soľ, žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, rozpustené maslo a nakysnutý kvások.
- Z pripravených surovín vypracujte varechou alebo rukou cesto. Cesto sa nesmie lepiť na steny nádoby a na varechu.
- Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
- Nakysnuté cesto opatrne preložte z nádoby na pracovnú dosku a rozdeľte ho na tri časti, ktoré rozvaľkáte na pláty s hrúbkou 4-5 mm.
- Každý plát natrite lekvárom, posypte škoricovým cukrom, posekanými orechmi, stočte a rukou mierne sploštite.
- Všetky tri záviny pokrájajte na kúsky široké 4-5 cm, uložte ich na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
- Pečte pri teplote 180 °C približne 15 minút. Pripravené koláče upečte a nechajte na plechu vychladnúť.
Na ďalšej strane nájdete recept na krehké šatôčky >>>