Reklama

Slávne ZELNÍKY zo Záhoria: TOP RECEPT, kapustníky budú mäkučké aj zajtra!

Kapustníky zo Záhoria.

Zdroj: DJ/Matej Kalina

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Super finta! Gazdinky z Brodského vaľkajú cesto na svoje slávne zelníky na omastenej, nie na pomúčenej doske. Vďaka tomu sú po upečení mäkučké ako perinka. Aj na druhý deň. VYSKÚŠAJTE!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najklikanejšia ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: S celým FOTOPOSTUPOM!
    Zdroj: NMH

    V siedmom nebi! Tak sme sa cítili v ten slnečný jesenný deň na Záhorí, pár kilometrov od Kútov. Vidieť naživo prípravu vychýrených kapustníkov, po záhorácky zelníkov sa nepošťastí hocakému smrteľníkovi z iného kraja. A pri tom počúvať rady múdrych žien, ktoré za štokom, ich kuchynským stolom, už toho spolu veľa zažili, bolo stokrát lepšie, ako čítať tú najvydarenejšiu kuchársku knihu...

    Nakoniec sme dostali RECEPT a teraz je váš! Nech sa vám záhoracké zelníky doma vydaria...

    Slávne zelníky

    Zdroj: DJ/Matej Kalina

    Kapustníky zo Záhoria.

    14 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, KYSNUTIE 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 ml vlažného mlieka
    • 50 g droždia
    • 3 lyžice kryštálového cukru
    • 500 g polohrubej výberovej múky
    • pol balíčka prášku do pečiva
    • pol balíčka vanilkového cukru
    • 1 vajce + 1žĺtok
    • 100 ml oleja a bravčovú masť na potretie a vymastenie plechu

    Na plnku:

    • 1 kg kapusty
    • bravčová masť
    • voda
    • 200 g kryštálového cukru.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chrumkavá PEČENÁ HUS: Super RECEPT, oblížete si prsty!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte kvások: Do mlieka rozmrvte droždie a prisypte lyžicu kryštálového cukru. Misu dajte na niekoľko minút na teplé miesto a prikryte.
      2. Do vykysnutého kvásku prisypte múku, prášok do pečiva, vanilkový aj kryštálový cukor, vajce, žĺtok a olej. Vymieste hladké cesto a dajte ho asi na 40 kysnúť.
      3. Zatiaľ pripravte plnku z kapusty: Na dobre zohriatu masť nasypte nahrubo nakrájanú alebo nastrúhanú kapustu. Počkajte, kým kapusta pustí šťavu, až potom ju podlejte trochou vody a ďalej duste. Keď je takmer mäkká, pridajte cukor a už varte iba chvíľu. Kapustová plnka by nemala byť suchá ani veľmi vlhká.
      4. Vykysnuté cesto preložte na dosku potretú olejom alebo masťou a vyvaľkajte ho na hrúbku 1 cm. Potom z neho vykrajujte štvorce 8 x 8 cm. Z kapustovej plnky odoberte za lyžicu a v rukách ju vyžmýkajte. Potom kôpku plnky uložte do stredu štvorca a obaľte ju cestom zo všetkých strán. Postup zopakujte so všetkými štvorcami. Zelníky poukladajte na vymastený plech, každý trochu sploštite dlaňou, omastite a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 10 minút. Dobrú chuť!

      Dobrý tip

      Do sladkej kapusty môžete pridať mletú škoricu – rozumie si s ňou ako s jablkami. „A moja dcéra ľúbi ešte viac ako zelníky jablčníky z toho istého cesta,“ inšpiruje pani Marcela z Brodského.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.