Slávne ZELNÍKY zo Záhoria: TOP RECEPT, kapustníky budú mäkučké aj zajtra!
22. 10. 2023, 7:53 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: DJ/Matej Kalina
Super finta! Gazdinky z Brodského vaľkajú cesto na svoje slávne zelníky na omastenej, nie na pomúčenej doske. Vďaka tomu sú po upečení mäkučké ako perinka. Aj na druhý deň. VYSKÚŠAJTE!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
V siedmom nebi! Tak sme sa cítili v ten slnečný jesenný deň na Záhorí, pár kilometrov od Kútov. Vidieť naživo prípravu vychýrených kapustníkov, po záhorácky zelníkov sa nepošťastí hocakému smrteľníkovi z iného kraja. A pri tom počúvať rady múdrych žien, ktoré za štokom, ich kuchynským stolom, už toho spolu veľa zažili, bolo stokrát lepšie, ako čítať tú najvydarenejšiu kuchársku knihu...
Nakoniec sme dostali RECEPT a teraz je váš! Nech sa vám záhoracké zelníky doma vydaria...
Slávne zelníky
Zdroj: DJ/Matej Kalina
Kapustníky zo Záhoria.
14 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, KYSNUTIE 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g droždia
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 500 g polohrubej výberovej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- pol balíčka vanilkového cukru
- 1 vajce + 1žĺtok
- 100 ml oleja a bravčovú masť na potretie a vymastenie plechu
Na plnku:
- 1 kg kapusty
- bravčová masť
- voda
- 200 g kryštálového cukru.

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: Do mlieka rozmrvte droždie a prisypte lyžicu kryštálového cukru. Misu dajte na niekoľko minút na teplé miesto a prikryte.
- Do vykysnutého kvásku prisypte múku, prášok do pečiva, vanilkový aj kryštálový cukor, vajce, žĺtok a olej. Vymieste hladké cesto a dajte ho asi na 40 kysnúť.
- Zatiaľ pripravte plnku z kapusty: Na dobre zohriatu masť nasypte nahrubo nakrájanú alebo nastrúhanú kapustu. Počkajte, kým kapusta pustí šťavu, až potom ju podlejte trochou vody a ďalej duste. Keď je takmer mäkká, pridajte cukor a už varte iba chvíľu. Kapustová plnka by nemala byť suchá ani veľmi vlhká.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku potretú olejom alebo masťou a vyvaľkajte ho na hrúbku 1 cm. Potom z neho vykrajujte štvorce 8 x 8 cm. Z kapustovej plnky odoberte za lyžicu a v rukách ju vyžmýkajte. Potom kôpku plnky uložte do stredu štvorca a obaľte ju cestom zo všetkých strán. Postup zopakujte so všetkými štvorcami. Zelníky poukladajte na vymastený plech, každý trochu sploštite dlaňou, omastite a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 10 minút. Dobrú chuť!
Dobrý tip
Do sladkej kapusty môžete pridať mletú škoricu – rozumie si s ňou ako s jablkami. „A moja dcéra ľúbi ešte viac ako zelníky jablčníky z toho istého cesta,“ inšpiruje pani Marcela z Brodského.