Slaný koláč s údenou hrudkou: Jarnú chuť mu dodá špenát a medvedí cesnak!
1. 4. 2025, 12:01

Slaný koláč s údenou hrudkou
10 porcií, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 50 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
-
190 g hladkej špaldovej múky
-
1 lyžica podrvených slnečnicových semiačok
-
100 g rozpusteného vychladnutého masla
-
1 vajce
-
2 štipky soli
Na plnku:
-
2 až 3 šalotky
-
olivový olej
-
2 až 3 strúčiky cesnaku
-
250 g čerstvého špenátu
-
1 lyžica pesta z medvedieho cesnaku alebo za hrsť nasekaných čerstvých listov
-
200 g kyslej smotany
-
300 g jemného tvarohu
-
150 až 200 g údenej kravskej alebo ovčej hrudky
-
2 vajcia
-
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
-
Z uvedených surovín vymieste cesto a dajte ho na polhodinu do chladničky.
-
Medzitým pripravte plnku: Nadrobno nakrájanú šalotku speňte na troche oleja, pridajte nakrájaný cesnak a po chvíli opláchnutý špenát. Restujte 5 minút a primiešajte pesto alebo nasekané listy medvedieho cesnaku. Premiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť.
-
V mise metličkou vymiešajte smotanu, tvaroh, rozmrvenú hrudku, vajcia a špenátovú zmes. Osoľte a okoreňte.
-
Cesto rozvaľkajte do kruhu na tenko na veľkosť okrúhlej formy (priemer 22 cm) vystlanej papierom na pečenie. Cesto je tuhšie, môžete ho roztlačiť na boky formy rukami. Vlejte plnku a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Znížte teplotu na 170 °C a pečte ešte asi 15 minút, prípadne dlhšie pri dozlatista. Koláč krájajte vlažný. Chutí aj studený.