Reklama

Slaný koláč s údenou hrudkou: Jarnú chuť mu dodá špenát a medvedí cesnak!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na slanom koláči s mrkvou a orechmi si pochutnáte nielen na Veľkú noc

    Slaný koláč s údenou hrudkou

    10 porcií, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 50 minút

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    •  190 g hladkej špaldovej múky

    •  1 lyžica podrvených slnečnicových semiačok

    •  100 g rozpusteného vychladnutého masla

    •  1 vajce

    • 2 štipky soli

     

    Na plnku:

    •  2 až 3 šalotky

    •  olivový olej

    • 2 až 3 strúčiky cesnaku

    •  250 g čerstvého špenátu

    •  1 lyžica pesta z medvedieho cesnaku alebo za hrsť nasekaných čerstvých listov

    •  200 g kyslej smotany

    •  300 g jemného tvarohu

    •  150 až 200 g údenej kravskej alebo ovčej hrudky

    • 2 vajcia

    • soľ, mleté čierne korenie

     

    POSTUP:

    1. Z uvedených surovín vymieste cesto a dajte ho na polhodinu do chladničky.

    2.  Medzitým pripravte plnku: Nadrobno nakrájanú šalotku speňte na troche oleja, pridajte nakrájaný cesnak a po chvíli opláchnutý špenát. Restujte 5 minút a primiešajte pesto alebo nasekané listy medvedieho cesnaku. Premiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť.

    3.  V mise metličkou vymiešajte smotanu, tvaroh, rozmrvenú hrudku, vajcia a špenátovú zmes. Osoľte a okoreňte.

    4.  Cesto rozvaľkajte do kruhu na tenko na veľkosť okrúhlej formy (priemer 22 cm) vy­stlanej papierom na pečenie. Cesto je tuhšie, môžete ho roztlačiť na boky formy rukami. Vlejte plnku a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Znížte teplotu na 170 °C a pečte ešte asi 15 minút, prípadne dlhšie pri dozlatista. Koláč krájajte vlažný. Chutí aj studený. 

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama