Sladké PUSINKY pre mamičku: S našimi receptami zvládnete upiecť aj MAKRÓNKY
12. 5. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Deň matiek je za rohom, tak potešte tú svoju sladučkými pusinkami nielen na líčko, ale aj v podobe fantastických dezertov. S našimi receptami hravo zvládnete upiecť aj božské makrónky, lahodnú pavlovku, sviežu roládu a mnoho ďalšieho.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Galéria k článku

PAVLOVOVA S MALINAMI A GRANÁTOVÝM JABLKOM
1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 4 bielky
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 lyžička octu
Na dekoráciu:
- 250 ml smotany na šľahanie
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- kôra z citróna
- maliny a granátové jablko
Postup:
- Rúru dajte vyhriať na 120 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Bielky jemne našľahajte, aby sa vytvorila pena a po tom po lyžiciach pridávajte cukor. Vyšľahajte do tuha. Nakoniec zašľahajte škrob aj ocot.
- Na papier na pečenie v plechu rozotrite do kruhu bielkovú hmotu, aby ste navrchu vytvorili pekné vlnky. Dajte piecť približne na 50 minút a nechajte úplne vychladnúť.
- Smotanu, vanilku a citrónovú kôru dajte do misy a vyšľahajte.
- Korpus preložte na pekný podnos, rozotrite naň ochutenú šľahačku a ozdobte ovocím. Môžete podávať.

ROLÁDA S BIELOU ČOKOLÁDOU A ČUČORIEDKAMI
12-16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 5 bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- za dve hrste mandľových lupienkov
Na krém:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 g bielej čokolády
- čučoriedky (zavárané + čerstvé)
Postup:
- Najprv pripravte krém, pokojne aj deň vopred: Smotanu dajte zohriať a vhoďte do nej bielu čokoládu – už nezohrievajte. Dobre premiešajte, aby sa rozpustila. Prikryte a dajte na niekoľko hodín do chladničky.
- Rúru vyhrejte na 150 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Bielky jemne našľahajte, aby sa vytvorila pena, a po lyžiciach pridávajte cukor. Vyšľahajte do tuha a nakoniec zašľahajte do zmesi aj škrob.
- Na plech rozotrite bielkovú hmotu a posypte ju mandľami. Dajte piecť na 45 minút.
- Keď korpus vytiahnete z rúry, nechajte ho 5 minút schladnúť a potom ho pomocou druhého plechu otočte na mandľovú stranu. Prikryte utierkou a zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.
- Vychladený krém vyšľahajte. Zavárané čučoriedky sceďte a 3-4 lyžice zo šťavy opatrne vmiešajte do vyšľahaného krému, aby sa vytvorilo fialové mramorovanie. Potrite ním korpus, opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň na 2 hodiny. Roládu pred servírovaním ozdobte čerstvými čučoriedkami.
TVAROHOVO-ČOKOLÁDOVÁ PENA
Ľahká ako obláčik a hotová raz-dva! Recept vo videu:


MAKRÓNKY S PISTÁCIOVÝM A KOKOSOVÝM KRÉMOM
35 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 13 MINÚT
Potrebujete:
- 110 g bielkov (1 bielok = 25-30 g)
- 165 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- potravinárske farbivo (ružové)
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
Na kokosový krém:
- 165 kokosového krému
- 50 ml mlieka
- 2 žĺtky
- práškový cukor, kukuričný škrob a vanilkový extrakt
- 2 lyžice masla
Na pistáciový krém:
- 150 g bielej čokolády
- 50 g pistácií (zomletých)
- 50 ml pomarančovej šťavy
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup:
- V mise jemne vyšľahajte polovicu bielkov, prisypte 15 g cukru a došľahajte na mäkký, ľahký sneh.
- Vodu so zvyšnými 150 g cukru varte, kým sa cukor nerozpustí a teplota nestúpne na 118 °C (zmerajte ju teplomerom). Vtedy sirup jemne, za stáleho šľahania pridávajte do snehu. Šľahajte takmer do tuha a pridajte farbivo. Znovu dobre prešľahajte.
- Do inej misy preosejte mandľovú múku s práškovým cukrom. Pridajte zvyšnú polovicu bielkov a miešajte na tuhú hmotu. Potom do nej jemne zamiešajte sneh tak, aby nezačala rednúť.
- Zmesou naplňte cukrárske vrecúško s rovnou špičkou. Na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku naznačte krúžky, položte na plech a do kruhov vytláčajte kôpky. Jemne sa rozlejú – preto bude povrch makrónok hladký.
- Keď vytlačíte všetky makrónky, buchnite plechom o pracovnú dosku. Tak z nich odstránite prebytočné vzduchové bublinky. Chvíľu počkajte, aby povrch makrónok jemne zaschol.
- Pečte v rúre vyhriatej na 140 °C približne 23 minút. To, či sú makrónky upečené, zistíte, ak ich jemne chytíte za klobúčik – keď sa nehýbe, už nepečte. Makrónky nechajte vychladnúť priamo na plechu.
- Pripravte kokosový krém: V hrnci priveďte do varu kokosový krém s mliekom. V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom, so škrobom aj s vanilkovým extraktom. Do tejto hmoty prilejte polovicu vriacej žĺtkovej zmesi a dobre rozmiešajte. Rozmiešanú zmes nalejte späť do zvyšného mlieka a miešajte na miernom ohni do zhustnutia. Nakoniec vmiešajte maslo a nechajte vychladnúť. Potom dajte do chladničky.
- Urobte pistáciový krém: Čokoládu roztopte nad parou, pridajte mleté pistácie, pomarančovú šťavu a dobre premiešajte. Smotanu vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do pistáciovej zmesi. Krátko prešľahajte a môžete plniť makrónky.

Zdroj: NMH
BIELE PUSINKY V HORKEJ ČOKOLÁDE
100 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 90 – 120 MINÚT
Potrebujete:
- 4 bielky
- 220 g práškového cukru
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 100 g 70-percentnej čokolády
- nasekané pistácie, oriešky a sušené maliny (nasekané) podľa chuti
Postup:
- Rúru rozohrejte na 120 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Bielky začnite šľahať na stredných otáčkach a keď budú napenené, pomaly pridávajte cukor a vanilku. Zvýšte otáčky a vyšľahajte pevný sneh. Nakoniec doň vmiešajte citrónovú šťavu.
- Zmesou naplňte cukrárske vrecúško s rovnou špičkou a priamo na plech striekajte pekné malé pusinky. Plech vložte do rúry a teplotu znížte na 100 °C. Pusinky sušte 90 – 120 minút, kým sa nezačnú odlepovať z papiera. Nechajte ich vychladnúť.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Do misiek pripravte nasekané pistácie, iné oriešky.
- Pusinky namáčajte do mierne vychladnutej čokolády a podľa chuti aj do rôznych orieškov. Rozložte ich na čistý papier na pečenie a nechajte stuhnúť.
Čítajte viac z Dobrého jedla: