Reklama

Sladké PUSINKY pre mamičku: S našimi receptami zvládnete upiecť aj MAKRÓNKY

Makrónky s kokosovým a pistáciovým krémom.

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Deň matiek je za rohom, tak potešte tú svoju sladučkými pusinkami nielen na líčko, ale aj v podobe fantastických dezertov. S našimi receptami hravo zvládnete upiecť aj božské makrónky, lahodnú pavlovku, sviežu roládu a mnoho ďalšieho.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Napečte BEZ PEČENIA! Tieto dezerty si obľúbi celá rodina

     PAVLOVOVA S MALINAMI A GRANÁTOVÝM JABLKOM

    1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4 bielky
    • 200 g práškového cukru
    • 1 lyžička kukuričného škrobu
    • 1 lyžička octu

    Na dekoráciu:

    • 250 ml smotany na šľahanie
    • štvrť lyžičky mletej vanilky
    • kôra z citróna
    • maliny a granátové jablko

    Postup:

    1. Rúru dajte vyhriať na 120 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
    2. Bielky jemne našľahajte, aby sa vytvorila pena a po tom po lyžiciach pridávajte cukor. Vyšľahajte do tuha. Nakoniec zašľahajte škrob aj ocot.
    3. Na papier na pečenie v plechu rozotrite do kruhu bielkovú hmotu, aby ste navrchu vytvorili pekné vlnky. Dajte piecť približne na 50 minút a nechajte úplne vychladnúť.
    4. Smotanu, vanilku a citrónovú kôru dajte do misy a vyšľahajte.
    5. Korpus preložte na pekný podnos, rozotrite naň ochutenú šľahačku a ozdobte ovocím. Môžete podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jednoduchý TVAROHOVÝ MREŽOVNÍK pripravíte raz dva! - TEASER

      ROLÁDA S BIELOU ČOKOLÁDOU A ČUČORIEDKAMI

      12-16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 5 bielkov
      • 150 g krupicového cukru
      • 1 lyžička kukuričného škrobu
      • za dve hrste mandľových lupienkov

      Na krém:

      • 150 ml smotany na šľahanie
      • 150 g bielej čokolády
      • čučoriedky (zavárané + čerstvé)

      Postup:

      1. Najprv pripravte krém, pokojne aj deň vopred: Smotanu dajte zohriať a vhoďte do nej bielu čokoládu – už nezohrievajte. Dobre premiešajte, aby sa rozpustila. Prikryte a dajte na niekoľko hodín do chladničky.
      2. Rúru vyhrejte na 150 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Bielky jemne našľahajte, aby sa vytvorila pena, a po lyžiciach pridávajte cukor. Vyšľahajte do tuha a nakoniec zašľahajte do zmesi aj škrob.
      3. Na plech rozotrite bielkovú hmotu a posypte ju mandľami. Dajte piecť na 45 minút.
      4. Keď korpus vytiahnete z rúry, nechajte ho 5 minút schladnúť a potom ho pomocou druhého plechu otočte na mandľovú stranu. Prikryte utierkou a zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.
      5. Vychladený krém vyšľahajte. Zavárané čučoriedky sceďte a 3-4 lyžice zo šťavy opatrne vmiešajte do vyšľahaného krému, aby sa vytvorilo fialové mramorovanie. Potrite ním korpus, opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň na 2 hodiny. Roládu pred servírovaním ozdobte čerstvými čučoriedkami.

       TVAROHOVO-ČOKOLÁDOVÁ PENA

      Ľahká ako obláčik a hotová raz-dva! Recept vo videu:

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TVAROHOVO-ČOKOLÁDOVÁ PENA: Pastva pre oči i pre chuťové poháriky
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Krémové dezerty potešia každého labužníka: Tieto recepty budú vaše tromfy!

          MAKRÓNKY S PISTÁCIOVÝM A KOKOSOVÝM KRÉMOM

          35 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 13 MINÚT

          Potrebujete:

          • 110 g bielkov (1 bielok = 25-30 g)
          • 165 g kryštálového cukru
          • 50 ml vody
          • potravinárske farbivo (ružové)
          • 150 g mandľovej múky
          • 150 g práškového cukru

          Na kokosový krém:

          • 165 kokosového krému
          • 50 ml mlieka
          • 2 žĺtky
          • práškový cukor, kukuričný škrob a vanilkový extrakt
          • 2 lyžice masla

          Na pistáciový krém:

          • 150 g bielej čokolády
          • 50 g pistácií (zomletých)
          • 50 ml pomarančovej šťavy
          • 250 ml smotany na šľahanie

          Postup:

          1. V mise jemne vyšľahajte polovicu bielkov, prisypte 15 g cukru a došľahajte na mäkký, ľahký sneh.
          2. Vodu so zvyšnými 150 g cukru varte, kým sa cukor nerozpustí a teplota nestúpne na 118 °C (zmerajte ju teplomerom). Vtedy sirup jemne, za stáleho šľahania pridávajte do snehu. Šľahajte takmer do tuha a pridajte farbivo. Znovu dobre prešľahajte.
          3. Do inej misy preosejte mandľovú múku s práškovým cukrom. Pridajte zvyšnú polovicu bielkov a miešajte na tuhú hmotu. Potom do nej jemne zamiešajte sneh tak, aby nezačala rednúť.
          4. Zmesou naplňte cukrárske vrecúško s rovnou špičkou. Na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku naznačte krúžky, položte na plech a do kruhov vytláčajte kôpky. Jemne sa rozlejú – preto bude povrch makrónok hladký.
          5. Keď vytlačíte všetky makrónky, buchnite plechom o pracovnú dosku. Tak z nich odstránite prebytočné vzduchové bublinky. Chvíľu počkajte, aby povrch makrónok jemne zaschol.
          6. Pečte v rúre vyhriatej na 140 °C približne 23 minút. To, či sú makrónky upečené, zistíte, ak ich jemne chytíte za klobúčik – keď sa nehýbe, už nepečte. Makrónky nechajte vychladnúť priamo na plechu.
          7. Pripravte kokosový krém: V hrnci priveďte do varu kokosový krém s mliekom. V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom, so škrobom aj s vanilkovým extraktom. Do tejto hmoty prilejte polovicu vriacej žĺtkovej zmesi a dobre rozmiešajte. Rozmiešanú zmes nalejte späť do zvyšného mlieka a miešajte na miernom ohni do zhustnutia. Nakoniec vmiešajte maslo a nechajte vychladnúť. Potom dajte do chladničky.
          8. Urobte pistáciový krém: Čokoládu roztopte nad parou, pridajte mleté pistácie, pomarančovú šťavu a dobre premiešajte. Smotanu vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do pistáciovej zmesi. Krátko prešľahajte a môžete plniť makrónky.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Zbierajte JEDLÉ KVETY: Zadarmo nimi OZDOBÍTE OBED aj TORTY, hostia odpadnú! Teaser
            Zdroj: NMH

            BIELE PUSINKY V HORKEJ ČOKOLÁDE

            100 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 90 – 120 MINÚT

            Potrebujete:

            • 4 bielky
            • 220 g práškového cukru
            • štvrť lyžičky mletej vanilky
            • 2 lyžičky citrónovej šťavy
            • 100 g 70-percentnej čokolády
            • nasekané pistácie, oriešky a sušené maliny (nasekané) podľa chuti

            Postup:

            1. Rúru rozohrejte na 120 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
            2. Bielky začnite šľahať na stredných otáčkach a keď budú napenené, pomaly pridávajte cukor a vanilku. Zvýšte otáčky a vyšľahajte pevný sneh. Nakoniec doň vmiešajte citrónovú šťavu.
            3. Zmesou naplňte cukrárske vrecúško s rovnou špičkou a priamo na plech striekajte pekné malé pusinky. Plech vložte do rúry a teplotu znížte na 100 °C. Pusinky sušte 90 – 120 minút, kým sa nezačnú odlepovať z papiera. Nechajte ich vychladnúť.
            4. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Do misiek pripravte nasekané pistácie, iné oriešky.
            5. Pusinky namáčajte do mierne vychladnutej čokolády a podľa chuti aj do rôznych orieškov. Rozložte ich na čistý papier na pečenie a nechajte stuhnúť.

            Čítajte viac z Dobrého jedla:

            Autori článku

            Tatiana Kubicová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.