Reklama

Skvelé BLESKOVKY NA VEČERU: O pol hodinu podávate!

KURACIE PRSIA NA CESNAKU S KARFIOLOVOU RYŽOU

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nebude stáť dlho pri sporáku, neminiete veľa peňazí a odmení vás vďačný pohľad stravníkov! Určite vyskúšajte aspoň niektorý z týchto originálnych receptov, nebudete ľutovať.

KURACIE PRSIA NA CESNAKU S KARFIOLOVOU RYŽOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

POTREBUJETE:

  •  2 väčšie kuracie prsia
  • pol šálky nastrúhaného parmezánu
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • pol lyžičky sušeného rozmarínu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • maslo

Na ryžu:

  • 1 menší karfiol
  • pol cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • soľ, korenie 
  • citrónová kôra a šťava na dochutenie
  • za hrsť petržlenovej vňate a bazalky na podávanie

POSTUP:

  1. Najprv uvarte karfiol na ryžu: Do hrnca s vriacou osolenou vodou dajte karfiol rozkrájaný na drobnejšie ružičky. Varte 7 minút, zlejte a rozmixujte nahrubo. Dajte bokom.
  2. Kuracie prsia rozkrojte pozdĺžne, aby vznikli dva ďalšie rezne. V hlbokom tanieri zmiešajte parmezán, pretlačený cesnak, všetky koreniny, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi dobre obaľte kuracie prsia.
  3. Vo väčšej panvici rozohrejte 2 lyžice masla na strednom plameni. Pridajte kuracie prsia a opečte z každej strany dozlatista (3-4 minúty z každej strany). Opečené prsia preložte na tanier.
  4. Do tej istej panvice dajte 2 lyžice masla a nechajte rozohriať. Pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnak nasekaný najemno a minútku orestujte. Prisypte karfiol a dobre premiešajte. Zalejte vývarom a varte, kým sa vývar nezredukuje. Dochuťte soľou, korením, citrónovou kôrou z polovice citróna, nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.
  5.  Na karfiolovú ryžu uložte nakrájané plátky kuracích pŕs a môžete podávať.

KURACIE GUĽÔČKY S BULGUROM A JOGURTOM

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

KURACIE GUĽÔČKY S BULGUROM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 100 g bulguru
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 250 g mletého kuracieho mäsa
  • 1 malá červená cibuľa
  • 3 reďkovky nakrájané na kolieska veľká hrsť mäty
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 4 lyžice hustého jogurtu
  • olivový olej + olej na vysmážanie
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1.  Bulgur vsypte do misy, zalejte ho vriacim vývarom, zakryte fóliou a nechajte 15 minút vsiaknuť.
  2. Zatiaľ zmiešajte mleté mäso s polovicou červenej cibule nakrájanej najemno. Osoľte, okoreňte a zo zmesi tvarujte malé guľôčky.
  3. V panvici rozohrejte olej a guľôčky osmažte dozlatista. Ak nechcete vysmážať, pečte ich v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Bulgur sceďte, ak sa všetka tekutina nevstrebala. Zvyšok cibule nakrájajte na plátky, reďkovky na tenké kolieska a zmiešajte s bulgurom. Pridajte nasekanú mätu, petržlenovú vňať, 3 lyžice olivového oleja, osoľte a okoreňte podľa chuti.

Quinoové fašírky s brokolicou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • pol menšej cukety
  • 1 mrkva
  • 100 g brokolice
  • 150 g uvarenej quinoy
  • 2 vajcia
  • čerstvo nasekané bylinky ( petržlenová vňať, tymian)
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu";i:10;s:34:"3 lyžice strúhanky + na obalenie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a pridajte plátky cesnaku. Po pár minútach vmiešajte na jemno nastrúhanú cuketu a mrkvu.
  2. Osoľte a pridajte na ružičky rozobratú mierne uvarenú brokolicu. Preložte do misy, pridajte uvarenú guinou, vajcia, bylinky, parmezán, strúhanku soľ a korenie.
  3. Zmes dobre premiešajte a rukami potretými olejom tvarujte malé fašírky. Zľahka ich obaľte v strúhanke a vyprážajte v horúcom oleji z oboch strán. Môžete podávať so zemiakovou kašou a smotanovým dipom.

KARFIOLOVÝ STEAK SO ŠOŠOVICOVOU KAŠOU

2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 menšia lyžička mletej papriky, mletej rasce a mletého koriandra
  • štvrť lyžičky údenej papriky
  • štipka kajenského korenia, soľ, korenie
  • olivový olej

Na šošovicovú kašu:

  • zvyšný karfiol
  • pol šálky červenej šošovice
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, biele korenie
  • citrónová šťava

POSTUP:

  1.  Rúru vyhrejte na 210 °C. Karfiol očistite a nakrájajte na steaky hrubé asi 3 cm. Ružičky odložte na kašu.
  2. Do panvice dajte zohriať 2 lyžice olivového oleja. Potom vložte mierne osolené karfiolové steaky a opečte do zlata z každej strany.
  3. V mise zmiešajte 2 lyžičky vody, javorový sirup, papriku, rascu, koriander a údenú papriku. Opečený karfiol preložte na plech a z oboch strán ho poriadne potrite korenenou zmesou. Pečte 5-7 minút.
  4. Zatiaľ do hrnca s vriacou vodou vsypte zvyšné ružičky karfiolu, šošovicu, nahrubo nakrájaný cesnak a varte 10 minút. Sceďte, dajte do mixéra, osoľte, okoreňte bielym korením, ochuťte citrónovou šťavou a rozmixujte na hladkú kašu. Ak je príliš hustá, prilejte trochu olivového oleja.
  5. Karfiol podávajte s kôpkou šošovicovej kaše a prípadne špenátom a hodí sa dresing z jogurtu a nasekanej pažítky.

Večerajte a obedujte s Dobrým jedlom: