Reklama

Skvelá MASLOVÁ VIANOČKA od gazdiniek z Makova: Na Vianoce nesmie chýbať!

Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava vianočky.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Hľadáte najlepší recept na domácu nadýchanú vianočku? Vyskúšajte tento parádny z Makova, kde sa dedí z generácie na generáciu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Maslová vianočka: S naším videom vám to pôjde ako po masle

    Prečo je taká nádherne žltá? „Vďaka domácim vajciam a maslu,“ usmieva sa pani Helenka z Makova, babka štyroch šťastných vnúčat. Na Štedrý deň od nej všetky dostanú čerstvo upečenú, voňavú vianočku. Upečte si ju tiež podľa overeného receptu, ktorý sa v Makove dedí z generácie na generáciu.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je vianočka.

    Maslová vianočka z Makova

    1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 ml mlieka
    • 30 g droždia
    • 80 g kryštálového cukru
    • 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
    • 250 g polohrubej múky
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • pol lyžičky soli
    • 150 g masla
    • 1 vajce + 1 žĺtok (+ 1 vajce na potretie)
    • 100 g hrozienok
    • nastrúhaná citrónová kôra
    • masť alebo maslo na vymastenie plechu
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie a pridajte trochu cukru. Nechajte vzísť kvások.
    2. Do misy dajte obe preosiate múky, zvyšný cukor aj s vanilkovým a soľ. Dobre premiešajte, vyhĺbte dieru a pridajte kvások, rozpustené maslo, vajce so žĺtkom a citrónovú kôru. Mieste, kým nevznikne vláčne, nelepivé cesto, a zapracujte hrozienka. Cesto zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.
    3. Cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých dielov. Z každého ušúľajte rovnako veľký šúľok – prameň (asi 60 cm). A teraz poďte zapletať vrkoče: Priamo na vymastenom plechu zapleťte prvý vrkoč z piatich prameňov. Potom urobte vrkoč z troch prameňov a položte ho na spodný vrkoč. Nakoniec zapleťte vrkoč zo zvyšných dvoch prameňov a uložte ho navrch. Vianočku nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť.
    4. Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40-45 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Ak chcete, poprášte ju predtým cukrom. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.