Skvelá MASLOVÁ VIANOČKA od gazdiniek z Makova: Na Vianoce nesmie chýbať!
8. 12. 2024, 6:01

Zdroj: MATEJ KALINA
Reklama
Hľadáte najlepší recept na domácu nadýchanú vianočku? Vyskúšajte tento parádny z Makova, kde sa dedí z generácie na generáciu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
28 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Maslová vianočka: S naším videom vám to pôjde ako po maslePrečo je taká nádherne žltá? „Vďaka domácim vajciam a maslu,“ usmieva sa pani Helenka z Makova, babka štyroch šťastných vnúčat. Na Štedrý deň od nej všetky dostanú čerstvo upečenú, voňavú vianočku. Upečte si ju tiež podľa overeného receptu, ktorý sa v Makove dedí z generácie na generáciu.
Zdroj: MATEJ KALINA
Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je vianočka.
Maslová vianočka z Makova
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 250 ml mlieka
- 30 g droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- pol lyžičky soli
- 150 g masla
- 1 vajce + 1 žĺtok (+ 1 vajce na potretie)
- 100 g hrozienok
- nastrúhaná citrónová kôra
- masť alebo maslo na vymastenie plechu
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie a pridajte trochu cukru. Nechajte vzísť kvások.
- Do misy dajte obe preosiate múky, zvyšný cukor aj s vanilkovým a soľ. Dobre premiešajte, vyhĺbte dieru a pridajte kvások, rozpustené maslo, vajce so žĺtkom a citrónovú kôru. Mieste, kým nevznikne vláčne, nelepivé cesto, a zapracujte hrozienka. Cesto zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.
- Cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých dielov. Z každého ušúľajte rovnako veľký šúľok – prameň (asi 60 cm). A teraz poďte zapletať vrkoče: Priamo na vymastenom plechu zapleťte prvý vrkoč z piatich prameňov. Potom urobte vrkoč z troch prameňov a položte ho na spodný vrkoč. Nakoniec zapleťte vrkoč zo zvyšných dvoch prameňov a uložte ho navrch. Vianočku nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť.
- Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40-45 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Ak chcete, poprášte ju predtým cukrom. Dobrú chuť!