Reklama

So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Malé deti by nemali zjesť viac ako štyri škoricové hviezdičky a jeden perník. Prečo?

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
      Zdroj: NMH

      Aké by to len boli Vianoce bez škorice? Počuli ste však už o tom, že toto nádherne voňavé morenie môže byť vo zvýšených dávkach jedovaté?

      Na obsah kumarínu v škorici upozornil uznávaný portál healthline.com. Ide o jedovatú látku, ktorá vážne ohrozuje pečeň a obličky. Okrem škorice ju obsahujú napríklad aj jahody, mäta, či čakanka.

      Je nebezpečná?

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Ako to s ňou teda je?

      Pred Vianocami sa tak často píše o tom, že malé deti by nemali zjesť viac ako štyri škoricové hviezdičky a jeden perník…

      ... doteraz však nebol zistený ani jeden prípad, keď by sa niekto otrávil samotnou škoricou – len izolovaným kumarínom, ktorý „náhodou“ obsahuje.

      Koľko škorice teda smieme zjesť?

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
        Zdroj: NMH

        Koľko je zdravé?

        Týždenná povolená dávka škorice je 60 gramov. A asi toľko miniete na 15 plechov perníkov – ak do každého dáte za lyžičku mletej škorice.

        Takže sa pustite do vypekania všetkého nádherne voňajúceho pečiva bez strachu či neopodstatnených výčitiek. Ozaj, používate cejlónsku škoricu alebo druh cassia?

        Tá prvá je pravá, kvalitnejšia aj drahšia a jemnejšia, zoženiete ju vo zvitkoch. Cassia sa zase predáva najmä ako mletá.

        A keď máte v rodine cukrovkára, prisypte mu z nej (do čohokoľvek) viac. Škorica totiž upravuje hladinu glukózy v krvi až tak výrazne, že ju ako podpornú liečbu odporúčajú už aj lekári.

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.