Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Naozaj ŠTÍHLY CHLIEB: Upečte si s nami chutný LAVAŠ! TEASER
Zdroj: Shutterstock
Zemiaky
Magazín Zdravie priniesol návod, ako jesť zemiaky tak, aby ste z nich nepriberali, ale práve naopak, aby vám pomohli zhodiť nejaké to kilo navyše. A Dobré jedlo pridáva chutné recepty.
Škrob, hlavná zložka zemiakov, má pre zdravie čriev i chudnutie neuveriteľnú moc. Jeden stredne veľký zemiak má len 150 kalórií a je plný živín - železa, vápnika, horčíka, zinku. Tie pomáhajú vylepšovať hladinu cukru v krvi, pozitívne pôsobia na náladu i na spánok. Prospievajú aj kostiam a tvorbe kolagénu. Sú bohaté i na vlákninu a čo je najlepšie, neobsahujú žiadny tuk.
Navyše, zemiak obsahuje zložené sacharidy, majú teda nízky glykemický index, čo znamená, že cukry do tela uvoľňuje pomaly. Na dlhšie zasýtia, dodajú energiu a potláčajú chuť do jedla.
Prečo si ich teda mnohí z nás pri snahe schudnúť toľko odopierame? Je to mýtus vyplývajúci zo zaužívaného zvyku pripravovať zemiaky, tak že sa vám v bruchu zmenia na guču. Obľúbené sú samozrejme hranolčeky, vyprážané a samozrejme riadne presolené. Možno si ani neviete zemiaky inak predstaviť. Existuje však oveľa zdravší spôsob konzumácie. A nemyslíme tým len obyčajné varené zemiaky bez chuti, nad ktorými sme ohŕňali nosom v školskej jedálni. Ako si ich teda pripraviť? Zemiaky jedzte....
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne
...studené! Všetky uvedené výhody zemiakov fungujú oveľa lepšie, ak ich po uvarení necháte vychladnúť. Dáte tak možnosť škrobu lepšie sa vstrebať, čím vás udrží dlhšie sýtych. Receptov na studený zemiakový šalát je neúrekom. A vôbec sa netreba obmedzovať len na vianočné obdobie.