Ryža je diétna potravina, ale môže byť aj hrozbou: TOTO ste o nej vedeli?
3. 12. 2021, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Ryža je potravinou z kategórie "diétne". Čo však neviete o jej druhej stránke, jej konzumácia by vás mohla aj zdravotne potrápiť. A dosť nepríjemne.

Zrejme to netušíte, ale ryža je pred škodcami ošetrovaná arzénom, ktorý ju chráni pred zožraním škodcami.
PRED VARENÍM UROBTE TOTO...
Hoci ste to nerobili, teraz na to myslite a ryžu si večerpred tepelnou úpravou namočte. Potom ju len dobre prepláchnite vodou. Ak ste si varenie ryžedopredu nenaplánovali, preplachite ju vodou opakovane, aj 4 až 5 krát. A varte ju iným spôsobom, než ste zvyknutí. Zabudnite na odporúčaný pomer 2 diely vody a 1 diel ryže, ale 1 diel ryže zalejte aspoň 5 dielmi vody. Po uvarení zvyšok vody zlejte. Namáčaním a väčším množstvo vody sa väčšina zvyškov arzénu odplaví.
Rýchlo do chladničky
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Ryžu po uvarení rýchlo ochlaďte a odložte do chladničky.
Ryža nie je potravina, ktorú by ste po obede mali nechávať na kuchynskej linke. V uvarenej ryži sa rýchlo množí baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje hnačky a zvracanie . Nezjedenú ryžu dajte čím skôr do chladničky, najlepšie do hodiny po uvarení. Baktérie Bacillus cereustotiž bez problémo prežijú varenie a pri izbovej teplote rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva zvracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život, pretože pri ňom môže náhle zlyhať pečeň. Aby ste baktériu stopli, hrniec s ryžou ochlaďte v studenej vode a šup s ním do chladu. Aby v ryži nevznikal emetický toxín, mala by byť skladovaná pri teplote pod 10 °C. Uvarenú ryžu zohrievajte maximálne 1-krát.
Japonci to vedia
Keď sa pripravuje suši, alebo iné japonské jedlo, ryža je premiešaná s nálevom z ryžového octu, Ten zníži pH ryže a výrazne obmedzí rast baktérií a tvorbu toxínu. Prekvapí vás, aku dobrú chuť má takáto ryža. Nie je to nič zložité.
JAPONSKÝ NÁLEV NA RYŽU
Potrebujete
- 4 lyžice octu, najlepšie ryžového (nie je podmienka)
- 1 a pol lyžice hnedého trstinového cukru
- pol kávovej lyžičky soli
POSTUP
- V malom hrnci uvarte spolu ocot s cukrom a so soľou. Uvarenú ryžu prelejte touto marinádou.
- Ryža nie je vhodná pre tých, čo majú diétu. Je však výborná a vydrží skladovanie bez toho, aby vás ohrozili nevoľnosti a hnačka.