Reklama

Ryža je diétna potravina, ale môže byť aj hrozbou: TOTO ste o nej vedeli?

Rolky maki

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Ryža je potravinou z kategórie "diétne". Čo však neviete o jej druhej stránke, jej konzumácia by vás mohla aj zdravotne potrápiť. A dosť nepríjemne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:23
Remaining Time 0:23
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ľubošove talianske rizoto s hráškom: Pozrite si VIDEO! TEASER

    Zrejme to netušíte,  ale ryža je pred škodcami ošetrovaná arzénom, ktorý ju chráni pred zožraním škodcami. 

    PRED VARENÍM UROBTE TOTO...

    Hoci ste to nerobili, teraz na to myslite a ryžu si večerpred tepelnou úpravou namočte. Potom ju len dobre prepláchnite vodou. Ak ste si varenie ryžedopredu  nenaplánovali, preplachite ju vodou opakovane, aj 4 až 5 krát.  A varte ju iným spôsobom, než ste zvyknutí. Zabudnite na odporúčaný pomer  2 diely vody a 1 diel ryže, ale 1 diel ryže zalejte aspoň 5 dielmi vody. Po uvarení zvyšok vody zlejte. Namáčaním a väčším množstvo vody sa väčšina zvyškov arzénu odplaví.

    Rýchlo do chladničky

    Zdroj: Dobré jedlo/archív

    Ryžu po uvarení rýchlo ochlaďte a odložte do chladničky.

    Ryža nie je potravina, ktorú by ste po obede mali nechávať na kuchynskej linke. V uvarenej ryži sa rýchlo množí baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje hnačky a zvracanie . Nezjedenú ryžu dajte čím skôr do chladničky, najlepšie do hodiny po uvarení. Baktérie Bacillus cereustotiž  bez problémo prežijú varenie a pri izbovej teplote rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva zvracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život,  pretože pri ňom môže  náhle zlyhať pečeň. Aby ste baktériu stopli, hrniec s ryžou ochlaďte v studenej vode a šup s ním do chladu.  Aby v ryži nevznikal emetický toxín, mala by byť skladovaná pri teplote pod 10  °C. Uvarenú ryžu zohrievajte maximálne 1-krát.

    Japonci to vedia

    Keď sa pripravuje suši, alebo iné japonské jedlo, ryža je premiešaná s nálevom z ryžového octu, Ten  zníži pH ryže a výrazne obmedzí rast baktérií a tvorbu toxínu. Prekvapí vás, aku dobrú chuť má takáto ryža. Nie je to nič zložité.

    JAPONSKÝ NÁLEV NA RYŽU

    Potrebujete

    • 4 lyžice octu, najlepšie ryžového (nie je podmienka)
    • 1 a pol lyžice hnedého trstinového cukru
    •  pol kávovej lyžičky soli

    POSTUP

    1. V malom hrnci uvarte spolu ocot s cukrom a so soľou. Uvarenú ryžu prelejte touto marinádou.
    2. Ryža nie je vhodná pre tých, čo majú diétu. Je však výborná a vydrží skladovanie bez toho, aby vás ohrozili nevoľnosti a hnačka.