Rodinné recepty na chutné FAZUĽAČKY: Uvarte starenkinu, klobáskovú i s cestovinami
3. 1. 2023, 16:51 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Fazuľa je hviezdou v hustých polievkach. Varíme ich často podľa obľúbených receptov. Aký je ten váš?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! TeaserZdroj: NMH
STARENKINA FAZUĽAČKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g suchej bielej fazule
- 1 l vody
- 1 strúčik cesnaku
- 4 až 5 zrniečok čierneho korenia
- 1 cibuľu
- 50 g oravskej slaniny
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžicu hladkej múky
- sušený majorán
- 100 g širokých rezancov";i:10;s:4:"soľ
POSTUP
- Prebratú a prepláchnutú fazuľu namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň fazuľu sceďte, dajte do hrnca, pridajte vodu, ošúpaný cesnak, celé korenie a na miernom plameni uvarte do mäkka.
- Očistenú cibuľu a slaninu nadrobno pokrájajte. V panvici na rozohriatom oleji opečte, osoľte, zaprášte múkou a krátko opražte. Zalejte asi 400 ml studenej vody, premiešajte, nalejte do uvarenej fazule a ešte chvíľu povarte.
- Nakoniec polievku ochuťte sušeným majoránom. Podávajte s uvarenými rezancami.

Video Player is loading.
Ako upiecť dokonalé KURA? Úplne jednoducho! Šéfkuchár vás to naučí TEASERZdroj: Tatiana Kubicová
JÓKAI FAZUĽOVÁ POLIEVKA
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY
Potrebujete:
- 250 g miešanej fazule
- 300 g údeného kolena
- 2 bobkové listy
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 malý zeler
- 200 g klobásy
- 1 cibuľu
- 40 g hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku";i:10;s:36:"1 lyžička mletej červenej papriky";i:11;s:16:"bravčovú masť";i:12;s:39:"ocot a kyslú smotanu na ochutenie";i:13;s:30:"petržlenovú vňať na ozdobu
POSTUP
- Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
- Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
- Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
- Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Video Player is loading.
Urobte si chutné babičkine pirohy s bryndzou TEASERFAZUĽOVÁ POLIEVKA S PARADAJKOVÝM PRETLAKOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT
Potrebujete
- 200 g suchej fazule
- 1 malú cibuľu
- 100 g paradajkového pretlaku
- 100 g zemiakov
- 1 lyžicu hladkej múky
- olej
- soľ
- štipku cukru
POSTUP
- Suchú fazuľu deň vopred namočte do 2 l vody a aj s vodou, v ktorej je namočená, ju djte variť. K fazuli pridajte celú ošúpanú cibuľu, ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a paradajkový pretlak. Povarte do mäkka.
- Z menšieho množstva oleja a múky pripravte tmavšiu zápražku, rozrieďte trochou vody z polievky, vlejte do hrnca a krátko povarte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Video Player is loading.
Lahodný pečený bôčik s jablkami zasýti aj chlapa TEASERFAZUĽOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU A CESTOVINOU
PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete
- 1 lyžicu hladkej múky
- 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky
- 150 ml studenej vody
- 200 ml horúceho vývaru
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 menšie klobásy (môžu byť aj pikantné)
- 2 bobkové listy";i:10;s:12:"5-6 zemiakov";i:11;s:38:"100-150 g cestovín (široké rezance)";i:12;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:14;s:4:"olej
POSTUP
- Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja, prisypte múku a miešajte na miernom plameni aspoň 1-2 minúty. Pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte studenou vodou. Zápražku dobre rozmiešajte a prilejte horúci vývar.
- Očistite mrkvu, petržlen a nakrájajte na hranolčeky. Pridajte do polievky spolu s olúpanou cibuľou a so strúčikmi cesnaku v celku. Klobásy opláchnite, prekrojte na polovice a dajte do polievky. Osoľte, okoreňte, vložte bobkový list a varte asi 15 minút. Potom pridajte olúpané zemiaky pokrájané na kocky. Varte, kým nezmäknú.
- V osolenej vriacej vode pripravte cestoviny, zlejte ich a pridajte do polievky. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Milujete POLIEVKY? V Dobrom jedle nájdete recepty na tie najlepšie: