Reklama

Rodinné recepty na chutné FAZUĽAČKY: Uvarte starenkinu, klobáskovú i s cestovinami

Krémová fazuľová polievka na Vianoce.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Fazuľa je hviezdou v hustých polievkach. Varíme ich často podľa obľúbených receptov. Aký je ten váš?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! Teaser
    Zdroj: NMH

    STARENKINA FAZUĽAČKA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT

    Potrebujete:

    • 100 g suchej bielej fazule
    • 1 l vody
    • 1 strúčik cesnaku
    • 4 až 5 zrniečok čierneho korenia
    • 1 cibuľu
    • 50 g oravskej slaniny
    • 2 lyžice oleja
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • sušený majorán
    • 100 g širokých rezancov";i:10;s:4:"soľ

    POSTUP

    1. Prebratú a prepláchnutú fazuľu namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň fazuľu sceďte, dajte do hrnca,  pridajte vodu, ošúpaný cesnak, celé korenie a na miernom plameni uvarte do mäkka.
    2. Očistenú cibuľu a slaninu nadrobno pokrájajte. V panvici na rozohriatom oleji opečte, osoľte, zaprášte múkou a krátko opražte. Zalejte asi 400 ml studenej vody, premiešajte, nalejte do uvarenej fazule a ešte chvíľu povarte.
    3. Nakoniec polievku ochuťte sušeným majoránom. Podávajte s uvarenými rezancami. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako upiecť dokonalé KURA? Úplne jednoducho! Šéfkuchár vás to naučí TEASER
      Zdroj: Tatiana Kubicová

      JÓKAI FAZUĽOVÁ POLIEVKA

      4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

      Potrebujete:

      • 250 g miešanej fazule
      • 300 g údeného kolena
      • 2 bobkové listy
      • 2 mrkvy
      • 2 petržleny
      • 1 malý zeler
      • 200 g klobásy
      • 1 cibuľu
      • 40 g hladkej múky
      • 1 strúčik cesnaku";i:10;s:36:"1 lyžička mletej červenej papriky";i:11;s:16:"bravčovú masť";i:12;s:39:"ocot a kyslú smotanu na ochutenie";i:13;s:30:"petržlenovú vňať na ozdobu

      POSTUP

      1. Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
      2. Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
      3. Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
      4. Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Urobte si chutné babičkine pirohy s bryndzou TEASER

        FAZUĽOVÁ POLIEVKA S PARADAJKOVÝM PRETLAKOM

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT

        Potrebujete

        • 200 g suchej fazule
        • 1 malú cibuľu
        • 100 g paradajkového pretlaku
        • 100 g zemiakov
        • 1 lyžicu hladkej múky
        • olej
        • soľ
        • štipku cukru

        POSTUP

        1. Suchú fazuľu deň vopred namočte do 2 l vody a aj s vodou, v ktorej je namočená, ju djte variť. K fazuli pridajte celú ošúpanú cibuľu, ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a paradajkový pretlak. Povarte do mäkka.
        2.  Z menšieho množstva oleja a múky pripravte tmavšiu zápražku, rozrieďte trochou vody z polievky, vlejte do hrnca a krátko povarte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Lahodný pečený bôčik s jablkami zasýti aj chlapa TEASER

          FAZUĽOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU A CESTOVINOU

          PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

          Potrebujete

          • 1 lyžicu hladkej múky
          • 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky
          • 150 ml studenej vody
          • 200 ml horúceho vývaru
          • 2 mrkvy
          • 1 petržlen
          • 1 cibuľu
          • 3 strúčiky cesnaku
          • 2 menšie klobásy (môžu byť aj pikantné)
          • 2 bobkové listy";i:10;s:12:"5-6 zemiakov";i:11;s:38:"100-150 g cestovín (široké rezance)";i:12;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:14;s:4:"olej

          POSTUP

          1. Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja, prisypte múku a miešajte na miernom plameni aspoň 1-2 minúty. Pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte studenou vodou. Zápražku dobre rozmiešajte a prilejte horúci vývar.
          2.  Očistite mrkvu, petržlen a nakrájajte na hranolčeky. Pridajte do polievky spolu s olúpanou cibuľou a so strúčikmi cesnaku v celku. Klobásy opláchnite, prekrojte na polovice a dajte do polievky. Osoľte, okoreňte, vložte bobkový list a varte asi 15 minút. Potom pridajte olúpané zemiaky pokrájané na kocky. Varte, kým nezmäknú.
          3. V osolenej vriacej vode pripravte cestoviny, zlejte ich a pridajte do polievky. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

          Milujete POLIEVKY? V Dobrom jedle nájdete recepty na tie najlepšie: