Reklama

RÍBEZĽOVÉ KOLÁČE: Máme pre vás úžasne šťavnaté RECEPTY!

Kysnuté slimáky. Použiť môžete aj iné ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Torta, bublanina, palacinky i kysnuté slimáky. Všade sa hodia kyselkavé bobuľky, ktoré vám osviežia leto. Tak sa rozhodnite, kde ich dnes dáte.

Kysnuté ríbezľové slimáky

12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Kysnuté slimáky. Použiť môžete aj iné ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky.

POTREBUJETE:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky + na podsypanie
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 100 g rozpusteného masla
  • olej alebo maslo na vymazanie formy

Na plnku:

  • 200 g jemného tučného tvarohu
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 300 g červených ríbezlí

POSTUP:

  1. V mise zmiešajte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, soľ, pridajte rozpustené vychladnuté maslo, vajcia, kvások a vymieste hladké cesto. Ak je potrebné, pridajte múku alebo mlieko, podľa nasiakavosti múky. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
  3. Zatiaľ pripravte náplň: Tvaroh zmiešajte s vanilkovou pastou, cukrom a škrobom.
  4. Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanou múkou a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto natrite náplňou a husto posypte očistenými ríbezľami. Cesto zo širšej strany zrolujte do rolády a nakrájajte na 12 kusov. Plech vymažte olejom alebo roztopeným maslom a aj každého slimáka dookola potrite aby sa po upečení ľahko oddeľovali.
  5. Slimáky uložené v plechu prikryte utierkou a ešte nechajte 20 minút podkysnúť.
  6. Takto pripravené slimáky vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25-30 minút, tak aby povrch koláčikov získal peknú zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.

Palacinková torta s ríbezľami

15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 125 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 180 ml mlieka
  • 125 ml vody
  • 3 lyžice roztopeného masla
  • štipka soli 
  • olej alebo maslo na pečenie palaciniek

Na plnku:

  • 250 g ricotty
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice práškového cukru 
  • ríbezle (do krému aj na ozdobu)
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Najprv urobte palacinky: Múku, vajcia, mlieko, vodu, maslo a soľ dobre vymiešajte v mise a nechajte oddýchnuť 30 minút.
  2. Nepriľnavú panvicu jemne potrite maslom a nechajte dobre rozohriať. Nalejte za žufanku cesta, dobre ho rozlejte po celej panvici a upečte po oboch stranách. Postup opakujte, kým neminiete cesto. Palacinky nechajte celkom vychladnúť.
  3. Pripravte krém: Do misy dajte všetky suroviny a vyšľahajte ich dotuha.
  4. Teraz skladajte tortu: Palacinky potreté krémom a posypané ríbezľami vrstvite, kým sa neminú. Tortu nakoniec jemne poprášte práškovým cukrom a ozdobte zvyšnými ríbezľami. 

Makovo-ríbezľová bublanina

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 240 g mletého maku
  • 50 g ryžovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 200 g jogurtu
  • štipka soli
  • ryžová alebo kokosová múčka na vysypanie formy 
  • 200 g ríbezlí 

POSTUP:

  1.   Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mak, ryžovú múku, kypriaci prášok, jogurt a zmiešajte.
  2.   Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a jemne ho zamiešajte do makovej zmesi.
  3.   Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte a vysypte kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejte do formy a husto posypte umytými ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.

Ríbezľová torta so snehom

Recept nám poslala Anna Slatinská z Tomášoviec

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT + CHLADENIE

POTREBUJETE:

Na korpus:

  • 7 žĺtkov
  • 200 g cukru
  • citrónová kôra
  • 6 lyžíc horúcej vody
  • 200 g hrubej múky
  • 1 kypriaci prášok 
  • maslo na vymazanie formy
  • ríbezľový džem na potretie
  • červené a čierne ríbezle 

Na snehovú penu:

  • 7 bielkov
  • 400 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna

Na polevu:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 150 g horkej čokolády 

POSTUP:

  1.  Upečte korpus: Žĺtky s cukrom vymiešajte do peny. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dobre vymiešajte. Cesto prelejte do vymastenej tortovej formy (25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 180 °C 25- 30 minút. Ak treba, urobte test špajdľou.
  2. Vychladnutý korpus potrite lekvárom a naň rozložte ríbezle.
  3. Pripravte snehovú penu: Bielky s cukrom a citrónovou šťavou vyšľahajte nad parou do tuha. Potom sneh rovnomerne naneste na tortu a dajte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  4. Uvarte čokoládovú polevu: V kastróle zohrejte smotanu pod bod varu, odstavte a vmiešajte nasekanú čokoládu. Hladkú polevu nechajte trochu vychladnúť a potom ňou polejte sneh na torte. Dajte stuhnúť do chladničky. Tortu podávajte so šálkou dobrej kávy.

Upečte tiež: