Reklama

Recepty na VÍKENDOVÉ KOLÁČE: Všetky suroviny máte v komore

Čokoládovo-banánová bábovka.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Špajzy máme ešte stále plné zaváraného ovocia, džemov aj orechov, ktorými sme sa zásobili na konci leta, ako to robievali naše múdre babky. Teraz už však nadišiel čas zužitkovať ich v týchto božských dobrotách.

Čokoládovo-banánová bábovka

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Čokoládovo - banánová bábovka.

10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 g hladkej múky (+ na pomúčenie nasekanej čokolády)
  • pol lyžičky soli
  • pol lyžičky škorice
  • 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 230 g práškového cukru
  • 140 g masla izbovej teploty + na vymastenie formy
  • 200 g zrelých banánov (približne dva)
  • 2 vajcia L
  • 250 g kyslej smotany
  • pol lyžičky vanilkového extraktu";i:10;s:40:"125 g kvalitnej 54-percentnej čokolády";i:11;s:26:"sušené banány na ozdobu";i:12;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy

Na čokoládovú polevu:

  • 75 g smotany na šľahanie
  • 75 g kvalitnej 54-percentnej čokolády

POSTUP:

  1. Rúru zohrejte na 175 °C a formu na bábovku dobre vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Do misy mixéra preosejte múku, soľ, škoricu, prášok do pečiva a cukor. Pridajte maslo izbovej teploty a miešajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate textúru podobnú piesku.
  3. V druhej miske vyšľahajte roztlačené banány a vajíčka. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt a zmes zamiešajte k múke s maslom. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver pomocou špachtle vmiešajte nasekanú čokoládu, ktorú predtým obaľte v lyžici múky. Tak sa rovnomerne udrží čokoláda v ceste a nespadne pri pečení na dno.
  4. Formu naplňte cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40-50 minút. Urobte test špajdľou. Bábovku nechajte chladnúť vo forme 10 minút a následne ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  5. Na čokoládovú polevu priveďte smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Nechajte minútu povoliť a rozmiešajte do hladka.
  6. Vychladnutú bábovku polejte čokoládou a posypte rozdrvenými sušenými banánmi.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Makové rezy so šípkovým džemom

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Makové rezy so šípkovým džemom.

    15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 vajcia
    • 140 g trstinového cukru
    • 100 g makovej múky
    • 200 ml kyslej smotany
    • 150 g špaldovej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 2 lyžice nemletého maku
    • kôra z jedného citróna
    • šípkový džem
    • 1-2 lyžice citrónovej šťavy

    POSTUP:

    1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú penu, pridajte makovú múku, kyslú smotanu, preosiatu špaldovú múku s kypriacim práškom, nemletý mak, citrónovú kôru a jemne zamiešajte.
    2. Už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov a zmes vylejte na plech (24 x 24 cm). Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Nechajte vychladnúť.
    3. Vychladnutý koláč potrite šípkovým džemom zmiešaným s citrónovou šťavou a môžete nakrájať.

    Piškótová torta s jahodovým džemom

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Piškótová torta s jahodovým džemom.

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 225 g masla
    • 200 g krupicového cukru
    • 4 vajcia
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 225 g hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 100 ml mlieka

    Na náplň:

    • 250 g smotany na šľahanie 40-percentnej
    • 2 lyžice práškového cukru
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • jahodový džem

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 180 °C a dno formy (20 cm) vyložte papierom na pečenie.
    2. Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú svetlú penu. Po jednom pridávajte vajcia a vždy dobre zapracujte. Pridajte vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a mlieko. Všetko dobre premiešajte pri nižšej rýchlosti, aby vznikla hladká hmota. Pozor, zmes neprešľahajte.
    3. Hmotu nalejte do formy a pečte približne 30-35 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho prekrojte na polovicu.
    4. Smotanu spolu s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľahajte na pevné špičky. Šľahačku rovnomerne rozotrite na prvú polovicu korpusu. Pomocou lyžice pridajte jahodový džem a prikryte druhou polovicou korpusu. Jemne pritlačte, aby sa vrstvy spojili. Nakoniec tortu jemne posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad s dobrým čajom.

    Kysnutý koláč s marhuľami

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kysnutý koláč s marhuľami.

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT + KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 150 ml mlieka
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 1 lyžica hladkej múky
    • 300 g polohrubej múky
    • 50 g rozpusteného masla
    • 1 žĺtok
    • štipka soli
    • olej na potretie plechu
    • zavárané marhule

    Na mrveničku:

    • 4 lyžice polohrubej múky
    • 4 lyžice krupicového cukru
    • 2 lyžice masla
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      POSTUP:

      1. Do misky dajte polovicu vlažného mlieka, rozdrobené droždie, cukor, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 15 minút.
      2. Do druhej misy preosejte polohrubú múku, pridajte kvások, zvyšné mlieko, roztopené a trochu vychladnuté maslo, žĺtok, štipku soli a vypracujte hladké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť 45 minút.
      3. Plech potrite olejom a namastenými rukami vykysnuté cesto roztiahnite – roztľapkajte do celého plechu.
      4. Na cesto poukladajte zavárané marhule. Ak sú väčšie, pokojne ich nakrájajte. Nechajte 15 minút podkysnúť.
      5. Zatiaľ v miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku a posypte ňou marhule.
      6. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 20-25 minút, aby povrch aj okraje získali peknú zlatú farbu. Nechajte koláč vychladnúť a potom sa už len pustite do maškrtenia.

      Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.