Reklama

Recept na výživné a zdravé raňajky: Pšenová kaša s orieškami a malinami

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Extra rýchle a zdravé QUINOA GUĽKY: Hotové za pár minút!
    Zdroj: NMH

    Sem so pšenom!

    Pšenové bezlepkové fašírky so šošovicou a cuketou.

    Zdroj: Shutterstock

    Pšenové bezlepkové fašírky so šošovicou a cuketou.

    • Raňajková kaša: Uvarte pšeno v mlieku, pridajte med, škoricu, vanilku, ovocie a oriešky. Je to skvelá bezlepková alternatíva ovsenej kaše.
    • Pšenový nákyp: Varené pšeno zmiešajte s tvarohom, vajíčkami, vanilkovým cukrom, ovocím a zapečte v rúre.
    • Pšenový puding: Rozmixujte uvarené pšeno s banánom, kakaom, trochou medu a mliekom.
    • Príloha namiesto ryže: Uvarené pšeno použite ako prílohu k mäsu, rybám alebo zelenine. Dochutiť ho môžete cesnakom, bylinkami, strúhanou alebo nadrobno nakrájanou zeleninou, ktorú spolu s ním uvaríte.
    • Pšenové rizoto: Namiesto ryže uvarte pšeno, zmiešajte ho s restovanou zeleninou (cibuľa, mrkva, cuketa, špenát, hrášok, pór) a posypte strúhaným syrom. Prípadne doň pridajte restované kuracie prsia.
    • Pšenová múka: Okrem zrniečok v sladkých i slaných receptoch využijete aj pšenovú múku, ktorou môžete zahustiť polievky, omáčky či prívarky, a hodí sa aj do cesta na koláče i palacinky.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pšenová kaša. Dochutiť ju môžete aj iným čerstvým, sušeným alebo zaváraným ovocím.

    Pšenová kaša s orieškami a malinami

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    POTREBUJETE:

    •  šálka pšena
    • 1 lyžica masla
    • 1 a pol šálky mandľového mlieka 
    • 2 lyžice strúhaného kokosu

    Na ozdobenie: 

    • 200 g mrazených malín
    • 2 lyžice trstinového cukru alebo medu podľa chuti
    • banán 
    • granátové jablko 
    • lieskové oriešky nasucho opražené
    • kokos
    • med

     

    POSTUP:

    1. Pšeno prelejte dva- až trikrát vriacou vodou. V sitku nechajte odkvapkať.

    2. Do hrnca dajte maslo a nechajte rozpustiť, pridajte pšeno a 3 minúty opražte. Zalejte mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu, hrniec zakryte a varte približne 20 minút, kým pšeno nezmäkne. Ak by pšeno nasávalo mlieko príliš rýchlo, dolejte ho podľa potreby. Po uvarení do kaše zamiešajte strúhaný kokos.

    3.  Kým sa varí kaša, dajte do panvice maliny, cukor a varte, aby pekne povolili, ale neboli úplne rozvarené. Odstavte.

    4. Teplú kašu rozdeľte do misiek, na vrch pridajte podusené maliny, banán nakrájaný na plátky, semiačka z granátového jablka , ozdobte nasekanými lieskovými orieškami a strúhaným kokosom.

     

    Strana

    2/2

    Autori článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.
    Reklama