Rebríček najhorších slovenských polievok: Súhlasíte s číslom jedna?
22. 3. 2025, 15:09 (aktualizované: 23. 3. 2025, 21:05)


Zdroj: Shutterstock
Polievka "kyselo".
3. Kyselo
Kyselo je výdatná kvásková polievka, ktorá pochádza zo susedného Česka, no v obľube ju majú aj mnohí Slováci. Základom polievky je kvások, zvyčajne z kvasenej ražnej múky, zaliaty vývarom s rascovým korením a varený do zhustnutia. Aj keď existuje množstvo regionálnych odrôd, väčšina verzií sa varí so zemiakmi a hubami a podáva sa s miešanými alebo varenými vajíčkami. Kyselo sa veľmi podobá na tradičný poľský žurek.
Pre turistov však môže byť polievka chuťovo náročná najmä kvôli kyslastej chuti z kvásku, na ktorú nie sú zvyknutí. Niektorým prekáža aj jeho hustá, mierne mazľavá konzistencia, ktorá sa líši od bežných vývarov či krémových polievok. Kombinácia fermentovanej múky, rascového korenia a húb môže pôsobiť nezvyčajne, najmä pre tých, ktorí nepoznajú podobné jedlá.