Reklama

Pridávať olej do vody pri varení cestovín? Máme jasnú odpoveď!

Pridávať olej do vody pri varení cestovín?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Je naozaj potrebné pridávať olej do vriacej vody, keď varíme cestoviny, alebo ide len o mýtus, ktorý sa traduje z generácie na generáciu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!
    Zdroj: NMH

    Zdroj: Shutterstock

    Pridávať olej do vody pri varení cestovín?

    Pridávanie oleja do vriacej vody pri varení cestovín je kuchárskym tipom, ktorý sa traduje z generácie na generáciu. Mnohí z nás bez premýšľania siahajú po fľaši oleja s cieľom zabrániť zlepovaniu cestovín. No v súčasnosti sa medzi šéfkuchármi a kulinárskymi expertmi vedie debata o tom, či má tento zaužívaný zvyk skutočný význam, alebo či ide len o kuchársky mýtus.

    Jedným z dôležitých aspektov výborného jedla z cestovín je ich schopnosť absorbovať omáčku. Olej, ktorý môže zostať na povrchu cestovín aj po scedení, vytvorí mastný film, ktorý môže zabrániť tomu, aby sa omáčka spojila s cestovinami, čím môže jedlo stratiť na chuti. Pridávanie oleja do vody môže navyše zbytočne zvyšovať kalorický obsah jedla, bez toho, aby malo významný prínos pre výsledný efekt.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PARADAJKOVÁ OMÁČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV: Výborná k cestovinám aj k mäsu!
      Anketa

      Pridávate olej do vody, v ktorej varíte cestoviny?

      • Áno, vždy. 18%
      • Nie61%
      • Občas pridávam20%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Čo na to Taliani?

      V Taliansku, považovanom za kolísku cestovín, sa k pridávaniu oleja do vody pri varení cestovín pristupuje s istou dávkou odporu. Taliani, ktorí sú známi svojím zanietením pre správne techniky varenia, majú v tejto otázke jasný postoj: pridávanie oleja je v podstate zbytočné a môže dokonca zasahovať do kvality hotového jedla.

      Taliani upozorňujú, že olej sa vo vode nerozpustí, a preto zostáva na povrchu. To znamená, že olej nemá skutočný vplyv na to, či sa cestoviny počas varenia zlepia, pretože sa nedotýka väčšiny cestovín, ktoré sú ponorené pod povrchom. Ako veľký problém vnímajú Taliani práve fakt, že olej zabraňuje, aby sa omáčka mohla spojiť s cestovinami. V talianskej kuchyni, kde omáčka a cestoviny tvoria takmer symbiotický vzťah, je akékoľvek narušenie tohto spojenia považované za kulinársky prehrešok.

      Gurmáni z Talianska radšej dôrazne odporúčajú použitie dostatočného množstva vody, ktorá umožní cestovinám voľne plávať a variť sa rovnomerne. Miešanie cestovín počas varenia je považované za efektívnejší spôsob, ako predchádzať ich zlepovaniu, než pridávanie oleja. Pridávanie oleja, ktorý by mohol ovplyvniť chuť cestovín, nie je vo väčšine prípadov prijateľné.

      Talianska kulinárska tradícia hovorí jasne: pridávanie oleja do vody pri varení cestovín nie je potrebné a môže dokonca byť považované za krok, ktorý skôr škodí, ako prospieva.

      Zdroj: Shutterstock

      Taliani milujú cestoviny zmiešané s omáčkou.

      Kedy sa olej hodí?

      Pri varení veľkého množstva cestovín: V reštauračných kuchyniach alebo pri príprave veľkých stravovacích akcií, kde sa cestoviny varia vopred a udržiavajú sa teplé dlhší čas, môžete použiť trochu oleja. Avšak, v tomto prípade je užitočnejšie pridať ho až po scedení, čím dosiahnete, že olej obalí cestoviny a nezlepia sa. Ale doma asi nikto z nás nevarí kilá cestovín naraz.

      Pri príprave cestovín na studeno: Ak idete pripravovať cestovinové šaláty alebo iné studené jedlá, odporúča pridať trochu oleja po uvarení a scedení, aby sa zabezpečilo, že cestoviny ostanú oddelené a nezlepia sa, keď vychladnú.

      Autor článku

      Monika Fajdová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.