Prečo je HRÁŠOK tak zdravý? Poznáme najmenej 7 dôvodov!
9. 5. 2024, 20:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čerstvý hrášok i sušený hrach má okrem zdravotných benefitov príjemnú chuť a textúru, ktorá sa dobre hodí do mnohých jedál. Môžete si ho pridať do šalátov, polievok, placiek, hummusu, prívarkov i kaše. Pripravte napríklad jemný hráškový krém! Skúste náš recept.

Lúskali ste si ako deti pravidelne hrach? Určite sa k nemu vráťte. Sladké zrnká sú zdrojom mnohých živín a dokonca sa vám bude s nimi i ľahšie chudnúť. Poteší vás nielen vysoký obsah rastlinných bielkovín a vlákniny, píše časopis Zdravie. My pridávame chutný recept.
Jemný hráškový krém
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Hráškový krém.
3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 100 g šalotky
- 100 g slaniny
- 600 g hrášku
- 500 g smotany na šľahanie
- štipka muškátového orieška
- 200 g čerstvého špenátu
- 150 g medvedieho cesnaku alebo lyžička cesnakového pesta
- 60 g kyslej smotany
- soľ, korenie
POSTUP:
- Šalotku a slaninu nakrájajte a orestujte. Pridajte hrášok a podlejte smotanou na šľahanie. Osoľte, okoreňte, vmiešajte muškátový oriešok a varte, kým hrášok nezmäkne. Potom pridajte špenát, medvedí cesnak a kyslú smotanu. Už iba krátko povarte a rozmixujte.
- Krém podávajte ozdobený opraženými lieskovcami, klíčkami a parmezánom.

Zdroj: NMH
1. Uľahčí trávenie
Hrach obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá môže slúžiť ako potrava pre mikroorganizmy v črevách. Tieto mikroorganizmy fermentujú vlákninu a produkujú látky, ktoré sú prospešné pre zdravie črevnej steny a celkovú funkciu tráviaceho systému. Okrem vlákniny obsahuje hrach aj rôzne oligosacharidy, ktoré môžu fungovať ako prebiotiká. Ide o látky, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v črevách. Tieto baktérie môžu mať pozitívny vplyv na trávenie, imunitnú funkciu a celkové zdravie organizmu. Netreba však zabúdať, že práve oligosacharidy, môžu u niektorých ľudí spôsobiť nadmernú tvorbu plynu, nadúvanie a nepohodlie v žalúdku. Tento problém môže byť ešte zhoršený, ak hrach konzumujete v neupravenom stave.
Zdroj: Shutterstock
Ideálnou voľbou je aj hrachová nátierka.
2. Vylepší postavu
Hrach je výborným zdrojom bielkovín. A práve tie sú dôležité aj pri udržaní pocitu sýtosti. Navyše má nízku energetickú hustotu, takže budete mať plný žalúdok bez prijatia veľkého množstva kalórií. Dôležitú úlohu zohráva aj vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomôže vám udržať i stabilnú hladinu cukru v krvi. Z týchto dôvodov je ideálnym doplnkom jedálnička, ak si chcete udržať zdravú hmotnosť alebo trochu schudnúť.

3. Posilní srdce
Obsah draslíka v hrachu je prospešný pre zdravie srdca a reguláciu krvného tlaku. Ide o dôležitý minerál, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu sodíka a vody v tele, čo môže mať pozitívny vplyv na krvný tlak. Hrach obsahuje rôzne antioxidanty, ako je napríklad vitamín C, ktoré pomáhajú chrániť cievy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím podporujú zdravie cievneho systému. Navyše je nízkotučnou potravinou, čo je tiež výhodou pre srdcovo-cievny systém.
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Hrášková pizza so špenátom.
4. Poteší krvinky
Obsahuje viaceré vitamíny z B komplexu, ako napríklad kyselinu listovú. Tá je dôležité pre správne fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Zároveň však obsahuje aj železo, ktoré je potrebné pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka v tele. Oplatí sa spomenúť i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu.

Zdroj: NMH
5. Zníži cholesterol
Vysoký obsah vlákniny je dôležitý nielen pri chudnutí. Môže pomôcť aj pri kontrole hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina viaže cholesterol a pomáhať jeho vylučovaniu z organizmu, čo môže znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a znižovať riziko tvorby usadenín v cievach.
Zdroj: LÝDIA CZAKÓ
Cestoviny s hráškom.
6. Spevní svalstvo
Hrach môže byť dôležitým zdrojom bielkoviny pri budovaní svalovej hmoty, najmä pre tých, ktorí uprednostňujú rastlinné zdroje bielkovín alebo majú alergiu alebo intoleranciu na mliečne výrobky alebo mäso. Hoci hrach nie je taký bohatý na bielkoviny ako mäso alebo mliečne výrobky, stále obsahuje dostatočné množstvo bielkovín na podporu rastu a obnovy svalov. Okrem toho hrach obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje na syntézu bielkovín a rast svalov.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Špagety s hráškovým pestom.
7. Stabilizuje hladinu cukru
Hrach má nízky glykemický index, čo znamená, že jeho konzumácia nemá výrazný vplyv na hladinu cukru v krvi. To je prospešné pre stabilizáciu hladiny cukru v krvi.
Pripravte si aj tieto lahôdky z Dobrého jedla: