Reklama

Pre dobré trávenie dajte na RADY STARÝCH MÁM: Hneď ráno si doprajte za...

Teta Paluška a jej najlepší mrežovník na svete

Zdroj: Peter Šimončík/Dobré jedlo

Reklama

A už ste si mysleli, že to bude za štamperlík, ale nie! Doprajte si za plný tanier zdravej a chutnej slovenskej klasiky.

Je to perfektné jedlo. A nielen ako „prvé“, ale aj ako plnohodnotná večera či desiata. Pre nízky objem sa z neho takmer nedá pribrať, navyše koncentruje množstvo živín v jedinom hlte, píše portál Zdravie.

Je to základ. Mala by byť rozhodne súčasťou každého nášho dňa. Len veľmi ťažko nájdeme iný druh jedla, ktorý má pre nás taký veľký prínos z oblasti výživy a celkovej podpory zdravia. Je to spôsob, ako si v jedálnom lístku zvýšiť podiel vlákniny, vitamínov a minerálov,“ potvrdzuje aj odborníčka na výživu a chudnutie Zdenka Havettová.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Hneď na raňajky

    A neplatí, že len slepačia z vás vytiahne virózu. Správne tušíte, že reč je o starej dobrej slovenskej polievke. 

    „Ide najmä o strukovinové polievky, ktoré sa svojou konzistenciou podobajú aj na prívarky, čím vedia nahradiť hlavné jedlo. Naopak, ľahké zeleninové polievky si môžu dopriať ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie. Dlho varené mäsové vývary nás postavia na nohy. Takéto polievky sa už v minulosti používali ako liek,“ pripomína expertka dávny trik našich babičiek.

    Ak v zime potrebujete posilniť imunitu, stavte hlavne na vývar, a to kvalitný domáci, mäsový alebo zeleninový.Poctivý domáci vývar je malý kuchársky zázrak plný sily. Je vynikajúci na obnovu energie. Najlepšie, ak sa varí z kvalitného mäsa, dlho a s láskou, šesť a viac hodín. Už naše staré mamy to vedeli, preto ho pripravovali každú nedeľu. Ak vás už nejaká choroba dostala, je rovnako skvelý a účinný pri prechladnutí a chrípke.

    Šup do nej

    Čo patrí do správnej zimnej polievky? „Na prvý pohľad sa nám môže zdať, že suroviny, z ktorých si polievky vieme uvariť, sú veľmi obmedzené. V lete je predsa len varenie o čosi jednoduchšie, naše záhrady nám ponúkajú široký výber zeleniny. Možno práve teraz je však ten správny čas vrátiť sa k jednoduchým polievkam, aké pripravovali naše staré mamy. Ako základ použili fazuľu, hrach a šošovicu,“ odporúča Zdenka Havettová.

    Ak vás odrádza myšlienka, že strukoviny sa dlho varia, odborníčka radí červenú šošovicu. Na jej prípravu stačí 8 – 10 minút a úplne sa rozvarí. „Ďalšiu veľkú skupinu surovín pri varení polievok tvorí zelenina. V zime preferujte primárne koreňovú ako mrkva, petržlen, zeler, cvikla alebo paštrnák,“ zdôrazňuje, že na jej prípravu sú ideálne lokálne a sezónne plody, nie dovezené cez pol zemegule, aj keď na pultoch v obchode vyzerajú lákavo.

    Správne zahustiť

    V zime sa nemusíte báť polievke trošku pridať na objeme, aby vás poriadne zasýtila. „Aby bola chutná a lahodná, potrebujeme pridať tuk a bylinky. Tuk je nosičom chuti a pomáha vstrebávaniu vitamínov D, E, K, A rozpustných v tukoch. Použiť môžeme olivový, slnečnicový, repkový olej alebo masť,“ hovorí Zdenka, ktorá zvykne tekvicový olej používať len v studenej kuchyni, no dá sa ním dochutiť i hotová polievka.

    Na vylepšenie chuti a vône polievky používame koreniny. Mnohé z nich sa vyznačujú liečivými účinkami. Niektoré druhy zlepšujú trávenie, ako napríklad rasca, horčica, zázvor alebo pôsobia ako prírodné antibiotikum – cesnak či chren,“ vyzdvihuje výživová odborníčka najmä spomínanú rascu, ale aj kurkumu vhodnú pri neutralizovaní aktivity voľných radikálov a proti zápalom.

    Menej je viac

    Zima, na pohľad chudobná na plody, dáva menej príležitostí prísady do polievky kombinovať. Ale tak to má byť. „Menej je viac. Už toto staré príslovie konštatuje, že nie množstvo ale kvalita sú rozhodujúce. Pokojne môže mať vaša polievka len dve ingrediencie a aj tak bude lahodná. Pripravte si napríklad polievku z nastrúhanej mrkvy a červenej šošovice. Ocenia ju najmä deti, pretože majú rady jednoduchosť. Okrem toho, ak je vaše trávenie citlivé, ľahšie odhalíte, ak vám niektorá z ingre­diencií v polievke nesadne,“ radí aj výživová odborníčka Zdena Havettová.

    A nebojte sa siahnuť ani po jesenných zásobách. „Vyzdvihla by som žlté polievky z tekvice hokaido, mrkvy a batatov, pretože obsahujú karotenoidy. Tie pôsobia ako druh antioxidantov pre človeka. Sú to zlúčeniny rozpustné v tukoch, nezabudnite si preto do poliev­ky pridať olivový alebo tekvicový olej,“ uzatvára odborníčka.

    Nebojte sa experimentovať

    „Skúste napríklad namiesto mrkvy pridať stonkový zeler, polievka tak dostane netradičnú chuť. Veľmi odporúčam aj varenie z reďkoviek, či už použijete čierne, biele alebo červené reďkovky, vaše polievky dostanú jemný korenistý nádych. Za zmienku stojí aj zabudnutá kvaka. Je to tiež koreňová zelenina, ktorá vznikla ako kríženec medzi kalerábom a repou. Má krémovo sfarbenú dužinu s fialovo-žltou šupkou. Ako prísadu do polievky môžete použiť jej koreň,“ radí Zdenka Havettová. 

    Vyskúšajte chutné recepty na polievky z Dobrého jedla:

    Počuli ste už náš podcast?