Reklama

Poznáte modré zóny? Majú v nich RECEPT NA DLHOVEKOSŤ! Jedia tam toto

V modrých zónach sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. Vyskúšate ich stravu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak sa chcete dožiť vysokého veku, inšpirujte sa stravou ľudí z "modrých zón".

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

    Jedným z veľkých trendov roka 2024 bude dlhovekosť. Vie to aj americký doktor Michael Greger, ktorý zo všetkého najviac odporúča stravu inšpirovanú takzvanými „modrými zónami“, píše portál Trend. Ide o päť geografických oblastí s najnižšou mierou chronických ochorení a najvyššou predpokladanou dĺžkou života.

    Ľudia z piatich špeciálnych geografických oblastí sa môžu pochváliť nielen pevným zdravím, ale aj najvyššou predpokladanou dĺžkou života. Strava tamojších obyvateľov je prevažne rastlinného charakteru a obsahuje striedme porcie rýb, mlieka a vajec a iba minimum mäsa – 60 a menej gramov päťkrát do mesiaca. Greger vybral pre Telegraph päť surovín, ktoré podľa neho prispievajú k dlhému a zdravému životu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny

      1. Pecorino syr zo Sardínie

      Syr pecorino sa štruktúrou podobá parmezánu, ale je vyrobený z ovčieho mlieka namiesto kravského. Chuťovo je kyslejší a slanší než jeho známy príbuzný. Zatiaľ čo sa obyvatelia modrých zón snažia konzumáciu mliečnych výrobkov obmedziť, pecorino je zdrojom konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá prispieva k znižovaniu zápalu a podporuje zdravia srdca.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Lepší, než pizza! Domáci POSÚCH môže mať mnoho podôb: Inšpirujte sa

        2. Tekvica z polostrova Nicoya

        Obyvatelia kostarickej Nicoye si radi pochutnávajú na tekviciach ayote alebo calabaza, ktoré jedia spolu s kukuricou a fazuľou. Tekvica je skvelým zdrojom komplexných uhľohydrátov, ako aj vitamínu A, horčíka a draslíka. Kukurica je ďalším zdrojom komplexných uhľohydrátov, no i vitamínov C, B1 a B9. Fazuľa je zas bohatá na proteíny a vlákninu.

        3. Sladké zemiaky z Okinavy

        V Okinave žije až 68 storočných ľudí na 100-tisíc obyvateľov, čo je zhruba trikrát viac než v Spojenom kráľovstve. Vedci sú do veľkej miery presvedčení, že tajomstvo ich dlhého života sa ukrýva v strave, ktorá je bohatá na škrobové uhľohydráty. Miestni obyvatelia jedia veľa fialových sladkých zemiakov nazývaných beni imo.

        Sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky. Aj oranžová odroda je skvelou náhradou, pretože je plná komplexných uhľohydrátov, vlákniny a zdraviu prospešných živín, akým je beta-karotén dôležitý pre imunitu a zdravú pokožku a oči.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky! TEASER

          4. Fazuľa z Ikarie

          Ostrov Ikaria je známy ako miesto, kde „ľudia zabúdajú umierať". Pilierom ich jedálnička je fazuľa, ktorú používajú ako náhradu mäsa a zdroj chudého proteínu. Okrem toho je plná mikroživín a antioxidantov.

          5. Mandle z Loma Lundy

          Možno najväčším prekvapením zo všetkých modrých zón je Loma Linda v americkej Kalifornii, keďže priemerná dĺžka života sa v Spojených štátoch znížila na 76,4 roka, čo je najviac za posledných takmer dvadsať rokov.

          Loma Linda tomuto trendu odolala a miestni tu žijú v priemere o desať rokov dlhšie. Jednou z potravín, na ktoré nedajú dopustiť, sú mandle. Tie sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu E, proteínu a vlákniny. Ich konzumácia prispieva k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi či znižovaniu cholesterolu.

          Vypočujte si náš podcast Dobré jedlo pre Zdravie:

          Čítajte viac z Dobrého jedla: