Reklama

Poznáte dobre EXOTICKÉ OVOCIE? Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:52
Remaining Time 1:52
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Granátové jablko proti vírusom: Čo vy na to, skúsite?

    Marakuja (Passion fruit)

    • Pôvod: Pochádza z Južnej Ameriky, pestuje sa v Brazílii, Kolumbii, Ekvádore či Keni.
    • Chuť: Intenzívne sladkokyslá, s exotickou, mierne kvetinovou vôňou. Zrelá marakuja je sladšia, s mierne kyslým podtónom.
    • Ako sa konzumuje: Jej dužina sa konzumuje lyžičkou, pridáva sa do dezertov, koktailov, smoothie alebo džúsov.
    • Ako sa šúpe: Plody prekrojte na polovicu a lyžičkou vyberte šťavnatú dužinu so semienkami.
    • Kedy je zrelá: Keď má vráskavú šupku, vtedy je najsladšia.
    • Pre zdravie: Bohatá je na vitamín C, provitamín A, vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu.

    Liči

    • Pôvod: Pochádza z Číny, ale dnes sa pestuje v Thajsku, Indii a na Madagaskare.
    • Chuť: Sladká, kvetinová, pripomína kombináciu hrozna, ruží a melónu. Zrelé liči má veľmi šťavnatú a aromatickú dužinu.
    • Ako sa konzumuje: Chutí čerstvé, do dezertov, džúsov, koktailov, sorbetov.
    • Ako sa šúpe: Šupka je tenká, no drsná a krehká. Stačí ju jemne stlačiť prstami alebo nožom narezať a olúpať. Vo vnútri je šťavnatá dužina s tvrdou kôstkou, ktorú treba odstrániť.
    • Kedy je zrelé: Keď má ružovo-červenú šupku a je mierne mäkké.
    • Pre zdravie: Obsahuje veľa vitamínu C, draslíka, medi a antioxidantov, ktoré chránia pokožku.

    Granátové jablko

    • Pôvod: Pochádza z Perzie (dnešný Irán), ale pestuje sa v Stredomorí, Indii a USA.
    • Chuť: Osviežujúco sladkokyslá, jemne trpká. Zrelé semená sú chrumkavé a šťavnaté, pripomínajú brusnice alebo červené ríbezle.
    • Ako sa konzumuje: Jedlé sú lesklé šťavnaté rubínové semená, chutia v šalátoch, miešaných drinkoch, smoothie, na ozdobu dezertov či ako súčasť omáčok. Pripravuje za z nich aj sirup.
    • Kedy je zrelé: Keď je šupka tmavočervená a mierne popraskaná.
    • Ako ho ošúpať: Šupka je tvrdá a nejedlá. Najlepšie je ho rozrezať na polovicu a jemne uvoľniť semienka poklepávaním lyžicou po šupke, aby padali do misky. Alebo ich vylúpnite vo vode (ľahšie sa oddelia). Naplňte misku vodou a vložte rozdelené časti granátového jablka dovnútra. Jemne rukami vydrobte semienka – tie klesnú na dno, zatiaľ čo biele membrány budú plávať na hladine. Semienka nebudú striekať šťavu.
    • Pre zdravie: Obsahuje vitamín C, vitamín K, draslík a antioxidanty podporujúce srdce a cievy.

    Strana

    2/4

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama