POMALÉ PEČENIE: Môžeme ho nazvať aj geniálnym trikom
14. 2. 2022, 15:18 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Šťavnaté a mäkké mäso dosiahnete s minimom práce. Na pomalé pečenie sa hodí v zásade každé mäso okrem rýb. Pomaly upiecť v rúre môžete aj guláš.
- Pomalé pečenie výrazne vyhovuje suchšej hovädzine a vďaka dlhej tepelnej úprave sa stanú lahôdkou aj nevyzreté či tuhšie druhy mäsa, ktoré by inak nezmäkli, ako je predné hovädzie, rebrá či nožina.
- Nepotrebujete špeciálny hrniec takzvaný slow cooker. Vystačíte si s hrncom, ktorý máte doma, je vhodný do rúry a má pokrievku. Aj tú však dokážete nahradiť dobre utesneným hrubším alobalom na grilovanie. Ideálnym hrncom je ten, ktorý dobre drží teplo.
- Ako sa pečie pomaly? Pri bežnom recepte znížite teplotu a predĺžite čas. Osolené mäso dáte do hrnca so zeleninou a ak nie je prerastené tukom, pridáte aj pár lyžíc oleja. Prilejete vývar alebo vodu – celkom málo – možno do polcentimetrovej výšky, hrniec zakryjete a nastavíte teplotu.
- Napríklad 1,5 kg hovädzieho stehna budete piecť pri 150 °C tri až štyri hodiny. Pri 120 °C šesť až sedem hodín. Mäso raz za hodinu skontrolujte a ak treba, prilejte tekutinu. Kačku, ktorá má dosť tuku, počas 6-hodinového pečenia pri 120 °C kontrolovať vôbec nemusíte.

VIETE, ČO JE DUXELLE?
Možno tento spôsob konzervovania húb dávno používate, len ste nevedeli, že ho od sedemnásteho storočia praktizovali na severovýchode Francúzska, v blízkosti mesta Uxel, odkiaľ dostal aj názov. O čo ide? Dôkladne očistené huby sa so šalotkou opraženou dosklovita dusia na masle, kým sa tekutina celkom neodparí. Vo Francúzsku túto zmes ochucujú nielen soľou, korením a rascou, ako to robíme my, ale pridávajú do nej aj trochu vína, tymian a zelerovú vňať. Ak sa voda dobre odparí, zmes na prípravu omáčok a ďalších pokrmov sa môže v chladničke skladovať aj desať dní.