objednať časopis
všetky kategórie

Jarné polievky sú tou najchutnejšou vitamínovou bombou, akú poznáme. Vy ste na tom ako?

ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA SO STRATENÝM VAJCOM

Špenátová polievka so strateným vajcom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

3 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotku
  • 350 g mladých špenátových listov (+ zopár na ozdobu)
  • 1 l horúceho hydinového vývaru
  • 1 žĺtok
  • 50 ml sladkej smotany
  • štipku muškátového orieška
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice octu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • toast na podávanie
  • 1,5 lyžice masla, olej
Čítajte viac
Naučíme vás vyrobiť poctivé ŠPENÁTOVÉ CESTOVINY s DOMÁCIM TVAROHOM: Zvládne to každý!

POSTUP

  1. Maslo rozohrejte v hrnci, pridajte očistený a nadrobno nasekaný cesnak a šalotku. Špenátové listy opláchnite a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Pridajte ho do hrnca, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút podusiť na miernom ohni.
  2. Podusený špenát zalejte teplým vývarom a priveďte do varu. Potom odstavte a do horúcej polievky vmiešajte žĺtok rozmiešaný v smotane. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
  3. Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ocot a vajce rozbite do pohára. Vodu prudko rozmiešajte, aby ste vytvorili vír, a opatrne vlejte vajce. Po 5 minútach ho vyberte dierovanou naberačkou a odložte do tepla. Rovnako uvarte aj zvyšné vajcia.
  4. Hrianku opečte na troche oleja z oboch strán alebo v hriankovači a nakrájajte ho na pásiky. Horúcu polievku podávajte so strateným vajcom a s opečenou hriankou. Nakoniec ju ozdobte lístkami špenátu.

Jemný pór dá polievke skvelú chuť. Recept je TU >>>

Kategórie