ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA SO STRATENÝM VAJCOM
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
3 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotku
- 350 g mladých špenátových listov (+ zopár na ozdobu)
- 1 l horúceho hydinového vývaru
- 1 žĺtok
- 50 ml sladkej smotany
- štipku muškátového orieška
- 3 vajcia
- 2 lyžice octu
- soľ, mleté čierne korenie
- toast na podávanie
- 1,5 lyžice masla, olej
POSTUP
- Maslo rozohrejte v hrnci, pridajte očistený a nadrobno nasekaný cesnak a šalotku. Špenátové listy opláchnite a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Pridajte ho do hrnca, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút podusiť na miernom ohni.
- Podusený špenát zalejte teplým vývarom a priveďte do varu. Potom odstavte a do horúcej polievky vmiešajte žĺtok rozmiešaný v smotane. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
- Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ocot a vajce rozbite do pohára. Vodu prudko rozmiešajte, aby ste vytvorili vír, a opatrne vlejte vajce. Po 5 minútach ho vyberte dierovanou naberačkou a odložte do tepla. Rovnako uvarte aj zvyšné vajcia.
- Hrianku opečte na troche oleja z oboch strán alebo v hriankovači a nakrájajte ho na pásiky. Horúcu polievku podávajte so strateným vajcom a s opečenou hriankou. Nakoniec ju ozdobte lístkami špenátu.
Jemný pór dá polievke skvelú chuť. Recept je TU >>>