Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Famózny citrónovo-makový KOLÁČ cukrárky Veroniky Bušovej: Ako SEN a jednoduchý RECEPT! Zdroj: NMH
Najlepší na svete vyrábajú v Indii a na Srí Lanke (cejlónsky s jemnou citrónovou príchuťou) z mladých listov a púčikov čajovníka čínskeho, ktoré po vysušení nechajú viackrát po sebe fermentovať pod vplyvom „dobrých“ baktérií.
No a čierny čaj obohatený o silicu z bergamotu (druh citrusu) poznáte ako Earl Grey. Meno dostal po britskom predsedovi vlády Greyovi, ktorý ho ochutnal v 30. rokoch 19. storočia v Číne a bezhlavo sa doň zamiloval. Netrvalo dlho a recept na tento čaj sa rozšíril do celého sveta.
Pijete ho s kvapkou mlieka alebo radšej čistý? Možno neviete, že ak chcete, aby vás čierny čaj nakopol podobne ako šálka silnej kávy, nemali by ste ho lúhovať viac ako 1-3 minúty. V opačnom prípade sa z neho okrem povzbudzujúceho teínu uvoľňujú triesloviny – a tie majú opačný účinok. Uvoľňujú, tlmia.
Je tiež dokázané, že čierny čaj podporuje imunitu, chudnutie, dezinfikuje ústnu dutinu, pôsobí preventívne proti rakovine (najmä vaječníkov), znižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky, dokonca omladzuje… Tak ako? Ešte stále ste do čiernej kávy?
Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte hladkú aj ryžovú múku, soľ aj čaj. Dobre premiešajte a cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na pomúčenej doske alebo priamo na papieri na pečenie na hrúbku 4 mm.
Cesto rozrežte na keksy 2 x 5 cm rovno na papieri (neoddeľujte ich od seba) a potom ho preneste na plech. Keksy ozdobne popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20-22 minút. Pečte ich do bleda.
Ešte horúce keksy posypte krupicovým cukrom a nožom ich od seba oddeľte. Nechajte vychladnúť a podávajte.
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.