Reklama

Pite zdravý ČIERNY ČAJ: Vedeli ste, že pomáha aj proti rakovine a cholesterolu?

Čierny čaj pôsobí aj proti rakovine a vysokému cholesterolu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

A s vaším zdravím toho dokáže oveľa viac! Fantastický je aj v našich lahodných keksoch, určite si ich upečte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Famózny citrónovo-makový KOLÁČ cukrárky Veroniky Bušovej: Ako SEN a jednoduchý RECEPT!
    Zdroj: NMH

    Najlepší na svete vyrábajú v Indii a na Srí Lanke (cejlónsky s jemnou citrónovou príchuťou) z mladých listov a púčikov čajovníka čínskeho, ktoré po vysušení nechajú viackrát po sebe fermentovať pod vplyvom „dobrých“ baktérií.

    Vďaka, lord Grey!

    No a čierny čaj obohatený o silicu z bergamotu (druh citrusu) poznáte ako Earl Grey. Meno dostal po britskom predsedovi vlády Greyovi, ktorý ho ochutnal v 30. rokoch 19. storočia v Číne a bezhlavo sa doň zamiloval. Netrvalo dlho a recept na tento čaj sa rozšíril do celého sveta.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty BEZ LAKTÓZY: Ak ju neznášate, máme pre vás SUPER TIPY od odborníčky!
      Zdroj: NMH

      Pozor na množstvo!

      Pijete ho s kvapkou mlieka alebo radšej čistý? Možno neviete, že ak chcete, aby vás čierny čaj nakopol podobne ako šálka silnej kávy, nemali by ste ho lúhovať viac ako 1-3 minúty. V opačnom prípade sa z neho okrem povzbudzujúceho teínu uvoľňujú triesloviny – a tie majú opačný účinok. Uvoľňujú, tlmia.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:13
      Remaining Time 0:13
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdravé misky Daniely Hantuchovej: Super pre dokonalú figúru!
        Zdroj: NMH

        Je tiež dokázané, že čierny čaj podporuje imunitu, chudnutie, dezinfikuje ústnu dutinu, pôsobí preventívne proti rakovine (najmä vaječníkov), znižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky, dokonca omladzuje… Tak ako? Ešte stále ste do čiernej kávy?

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
          Zdroj: NMH

          Tomuto pečivu Angličania hovoria shortbread. V uzatvorenej nádobe vydrží aj niekoľko týždňov.

          Keksy s čajom Earl Grey

          Zdroj: Laura Witteková

          Toto sú vynikajúce keksy!

          20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20-22 MINÚT

          Potrebujete:

          • 240 g masla
          • 120 g kryštálového cukru
          • 340 g hladkej múky
          • 40 g ryžovej múky
          • 1 lyžička soli
          • 2 lyžičky čaju Earl Grey
          • krupicový cukor na posypanie

          POSTUP:

          1. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte hladkú aj ryžovú múku, soľ aj čaj. Dobre premiešajte a cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na pomúčenej doske alebo priamo na papieri na pečenie na hrúbku 4 mm.
          2. Cesto rozrežte na keksy 2 x 5 cm rovno na papieri (neoddeľujte ich od seba) a potom ho preneste na plech. Keksy ozdobne popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20-22 minút. Pečte ich do bleda.
          3. Ešte horúce keksy posypte krupicovým cukrom a nožom ich od seba oddeľte. Nechajte vychladnúť a podávajte.

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.