Pestrý RYŽOVÝ TÝĎEŇ: Rizoto, nákyp, holúbky aj paella!
4. 3. 2024, 13:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Ryža je obľúbenou prílohou, no v mnohých jedlách hrá aj prvé husle. Ponúkame vám z nej tie najvyberanejšie recepty. Variť ju môžete "donemoty", takto sa jej neprejete.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Dobre vedieť
Ryža je dobrým spoločníkom v slaných aj sladkých jedlách, hodí sa aj ako závarka do polievky. Dokonca ryžovými vločkami alebo krupicou môžete jednoducho zahustiť každú omáčku. Neolúpané zrnká sú bohatšie na bielkoviny, vlákninu, minerály i vitamíny B. Ryža v biokvalite obsahuje nižšie stopy arzénu, ktorý sa do tejto plodiny môže dostať z pôdy. Preto ju pred varením dobre prepláchnite pod tečúcou vodou alebo ju nechajte dlhšie namočenú!

Druhy ryže
Množstvo druhov ryže sa podľa vzhľadu zrniečok rozdeľuje na dlhozrnnú a guľatozrnnú. Leštená ryža zbavená pliev sa označuje ako biela, nelúpaná sa predáva ako natural a obsahuje viac zdraviu prospešných látok.
Basmati
Dostala názov z čínskeho slova, ktoré v preklade znamená „voňavá“. Dlhé štíhle zrnká sú po tepelnej úprave sypké, a preto sa hodia najmä ako príloha alebo do šalátov.
Jazmínová
Je podobná basmati, no jej textúra je viac lepkavá. Vonia po kvetoch a chutí ako pukance či oriešky. Podľa jej rôznych druhov a spôsobov spracovania má rozdielnu kvalitu a obsah výživných látok. Často ju kúpite bielu, upravenú brúsením a ochudobnenú o bielkoviny. Najzdravšia je hnedá a čierna odroda.
Parboiled
Upravuje sa niekoľkofázovou technológiou z nelúpaných zŕn, ktoré sa najskôr namáčajú. Potom na ne pôsobí pod vysokým tlakom para, vďaka čomu sa rozpustené vitamíny a minerály dostanú dovnútra. Nasleduje lúpanie a leštenie. Nelepí sa a tým, že je čiastočne tepelne spracovaná, rýchlejšie sa uvarí.
Hnedá
Kým biela ryža je zbavená všetkých vonkajších obalov, hnedá nie je tak technologicky spracovaná, preto obsahuje viac vlákniny a jej varenie trvá dlhšie.
Divá
Alebo nazývaná aj indiánska sú v podstate čierne tyčinkovité semená vodnej trávy, ktoré výborne chutia a okrem vitamínov a minerálov majú množstvo antioxidantov, kyseliny listovej a nenasýtených kyselín. Varí sa dlhšie ako biela či hnedá. Často sa mieša s inými druhmi ryže.
Červená
Je celozrnný, nelúpaný druh ryže, charakteristický orieškovou chuťou. Jej hrdzavočervená farba sa varením ešte zvýrazní.
Arborio a Carnaroli
Majú masívnejšie oblé zrnká porcelánovej bielej farby. Používajú sa najmä v Taliansku, či Španielsku na rizoto so zeleninou a plodmi mora. Pred použitím sa neumýva, nechá sa najskôr opiecť na oleji alebo na masle. Správne by mala byť uvarená „al dente“.
Nišiki
Používa sa na prípravu pravého suši, pretože je správne lepivá.

Farebné rizoto s kuracím mäsom
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 1 pohár ryže Basmati (200 ml)
- 1 a pol pohára zeleninového vývaru
- 400 g kuracích pŕs
- olivový olej
- zelenina podľa sezóny a chuti (mrkva, cibuľa, cesnak, zelená fazuľka, cuketa, hrášok, červená paprika)
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžička karí korenia
- sušené bylinky
- soľ, mleté čierne korenie
- strúhaný syr
POSTUP:
- Prepláchnutú ryžu uvarte v mierne slanej vode alebo vo vývare na skus. Nechajte dôjsť pod pokrievkou.
- Na rozohriatom oleji v hlbšej panvici opečte na malé kocky nakrájané mäso do zlatista.
- Mäso vyberte a udržujte v teple. Do panvice prilejte olej a opečte na ňom na kúsky nakrájanú mrkvu, cibuľu, cesnak a prípadne zelenú fazuľku. Po 3-4 minútach pridajte na malé kocky nakrájanú cuketu, papriku a hrášok.
- Ochuťte sójovou omáčku, karí a bylinkami. Opekajte asi 4 minúty, aby ostala zelenina chrumkavá. Osoľte, okoreňte azľahka primiešajte ryžu. Odstavte a pred podávaním posypte syrom.

Paella s chorizom
5 porcií, príprava 20 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 500 g kuracích stehien bez kostí a kože
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 pikantná klobása (najlepšie chorizo)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia červená paprika
- 1 lyžička údenej mletej papriky
- 150 ml paradajkového pretlaku
- 300 g guľatozrnnej ryže
- 900 ml kuracieho vývaru so šafranom";i:10;s:40:"2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate";i:11;s:27:"pol citróna + na ozdobenie";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Nakrájané mäso sprudka opečte v hlbšej väčšej panvici na rozpálenom oleji. Pridajte nakrájanú klobásu. Po opečení vyberte a odložte.
- Do panvice prilejte olej a osmažte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli pridajte nakrájanú červenú papriku a po minúte údenú mletú papriku.
- Krátko opečte a vlejte paradajkový pretlak. Premiešajte, do panvice vráťte kuracie kúsky, ďalšiu minútu smažte a pridajte ryžu.
- Zľahka premiešajte. Osoľte, okoreňte a zalejte horúcim šafranovým kuracím vývarom.
- Varte odkryté na miernom ohni, kým ryža neabsorbuje takmer všetku tekutinu. Ryža ostane jemne chrumkavá. Nemiešajte ju, len potraste panvicou. Vráťte do nej klobásu.
- Na strednom ohni nechajte ryžu asi 1 minútu mierne pripáliť. Odstavte, prikryte a nechajte dôjsť 5-10 minút. Paellu posypte nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkajte citrónovou šťavou a ihneď podávajte.

Zdroj: Tatiana Kubicová
Ryžový nákyp s marhuľami
6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 60 minút
POTREBUJETE:
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 1400 ml mlieka alebo alternatívy (časť môžete nahradiť aj smotanou na šľahanie)
- 1 kus celej škoricovej kôry (voliteľné)
- 1/4 lyžičky soli
- 3 vajcia
- 120 – 150 g cukru
- 60 g zmäknutého masla
- vanilka alebo vanilkový cukor podľa chuti
- pohár zaváraných marhúľ alebo iného ovocia
POSTUP:
- Ryžu riadne premyte prúdom studenej vody v sitku, zalejte mliekom alebo jeho alternatívou (prípadne nahraďte časť mlieka smotanou na šľahanie). Pridajte soľ, škoricu (ak používate) a ryžu za občasného miešania uvarte domäkka.
- Do ryže pridajte mletú vanilku alebo vanilkový cukor a nechajte ju vychladnúť na teplotu 40 - 50 °C.
- Zmäknuté maslo rozmiešajte spolu s cukrom a žĺtkami do peny.
- Žĺtkovú penu primiešajte do ešte teplej ryže.
- Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a vmiešame do ryže spolu s časťou ovocného sirupu.
- Ryžovú zmes vlejte do maslom vytretého pekáča (cca. 30 x 30 cm), povkladajte doň ovocie a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Ryžový nákyp podávajte mierne vychladnutý, preliaty ovocným sirupom zo zaváraného ovocia, prípadne obložený zvyšným ovocím.

Plnené holúbky
8 porcií, príprava 60 minút, varenie 90 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Plnené holúbky.
POTREBUJETE:
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pol lyžičky mletej rasce
- pol lyžičky sušeného majoránu
- 200 g surovej guľatozrnnej ryže
- 240 ml vývaru alebo vody
- 1 kg mletého bravčového a hovädzieho mäsa
- 2 vajcia
- zmes čerstvých nasekaných byliniek";i:10;s:24:"1 hlávka bielej kapusty";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:5:"masť
Na omáčku:
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 konzervy lúpaných paradajok v omáčke (2x 400 ml)
- vývar alebo voda
- cukor na dochutenie
- 300 g kyslej kapusty
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na masti, pridajte pretlačený cesnak a po chvíli zaprášte mletou paprikou, rascou, mletým korením a majoránom. Všetko spolu krátko opražte, pridajte ryžu, soľ a po minúte horúci vývar alebo vodu. Prikrytú ryžu takto predvarte, nechajte vychladnúť a premiešajte s mäsom, vajcami a bylinkami. Zmes dochuťte soľou a korením. Kúsok opečenej zmesi opečte, ochutnajte a podľa potreby dochuťte zvyšok.
- Z celej kapusty vyrežte hlúb (do ihlana) a namočte ju do vriacej osolenej vody. Po pár minútach odstráňte dve-tri vrstvy horných listov a schlaďte ich. Namáčanie celej kapusty do vriacej vody opakujte, až kým nezískate 25-30 listov. Listy vysušte, hrubé stonky odrežte alebo valčekom na cesto vyhlaďte.
- Pripravte omáčku: Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na masti, pridajte pretlačený cesnak, lúpané paradajky, soľ a korenie. Paradajky popučte, prilejte trochu vývaru,10 minút všetko povarte a dochuťte cukrom a soľou.
- Na dno širokého hrnca umiestnite kyslú kapustu a nakrájaný zvyšok čerstvej kapusty. Do kapustných listov vložte vyformované hrudky mäsovej plnky a listy zaviňte. Holúbky poukladajte na kapustu a zalejte paradajkovou omáčkou. Hrniec prikryte a holúbky duste 45 až 60 minút domäkka.

Zdroj: Tatiana Kubicová
Koložvárska kapusta
6 porcií, príprava 30 minút, varenie 90 minút
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
Koložvárska kapusta.
POTREBUJETE:
- 1 kg mletého bravčového pliecka
- bravčová masť, olej
- 2 až 3 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- sladká mletá červená paprika
- mletá rasca
- bobkový list
- voda alebo vývar
- 1 kg kvasenej kapusty
- 250 g guľatozrnnej ryže";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:27:"3 jemne pikantné klobásky";i:12;s:21:"200 ml kyslej smotany";i:13;s:28:"200 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Na masti osmažte polovičné množstvo najemno nasekanej cibule, pridajte cesnak, mletú červenú papriku, rascu a po chvíli mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie, bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia.
- Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku, rascu (ak ju kapusta neobsahuje), kapustu a keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia.
- Ryžu prepláchnite pod studenou vodou a predvarte v 300 ml osolenej vody.
- Zapekaciu formu rozmerov 30 x 20 cm potrite olejom a postupne po vrstvách do nej ukladajte: tretinu kyslej kapusty, polovicu uduseného mäsa, polovicu nakrájaných klobások a ďalšiu tretinu kyslej kapusty.
- Zamiešajte spolu kyslú a sladkú smotanou. Polovicu nalejte na vrstvu kyslej kapusty a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu.
- Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Znova zalejte vymiešanou smotanou a dajte piecť na 180 °C na 40 až 50 minút.
Vyskúšajte aj tieto chutné recepty: